În industria IT, se duc adevărate bătălii între companii pentru a avea acces la cei mai buni programatori, la specialişti foarte bine pregătiţi. Tinerii absolvenţi sunt priviţi cu un deosebit interes, iar Adriana Radu, HR Director al Ixia România, ne vorbeşte despre potenţialul pe care îl are piaţa românească din acest domeniu.

Ştefania Dinu: Compania Dvs este în mod curent percepută ca un angajator activ în industria de IT. Acest lucru face ca sarcina de a găsi talente să fie mai uşoară sau mai grea?

Adriana Radu: Procesul de recrutare este un proces complex, care poate fi influențat de o multitudine de variabile, indiferent de numele sau industria în care activează compania interesată. Faptul că Ixia este unul dintre liderii mondiali în zona de soluții de testare pentru rețele și că este recunoscută în zona sa de activitate, chiar și în România, reprezintă, desigur, un avantaj în momentul în care avem oportunităţi profesionale deschise. În același timp, însă, și noi derulăm continuu o serie de proiecte pentru a ne consolida notorietatea în rândul potențialilor candidați, fiind activi în facultăţile de profil şi pe canalele de social media. Secretul succesului recrutării stă, în mare parte, în crearea unui pipeline cu specialiști bine pregătiți.

ŞD: Există la ora actuală un deficit de candidaţi specializaţi pentru anumite domenii din IT?

AR: Inginerii IT din România sunt recunoscuți pentru cunoștințele și abilitǎțile lor tehnice, acesta fiind și motivul pentru care un număr tot mai mare de companii internaționale de tehnologie continuă să investească în dezvoltarea activităților pe plan local. Una din problemele majore cu care ne confruntăm, însă, se referă la numărul insuficient de absolvenți din facultățile de profil raportat la nevoile reale ale pieței. Ȋn aceste condiții, companiile tot mai numeroase din domeniu se luptă și vor continua să se lupte pentru atragerea aceleiași mase finite de specialiști. Industria de IT este extrem de dinamică și, astfel, periodic se creează diferite tendințe în ceea ce privește tehnologiile cerute de companii. Aici putem menționa C, C++, C#, Java. În același timp, o altă provocare cu care ne confruntăm în mod deosebit se referă la deficitul de oameni potriviți pentru pozițiile de management. Eforturile de recrutare din această zonă se concentrează, desigur, pe experiență și pe cunoștințele tehnice ale candidaților, însă, în același timp, trebuie întotdeauna să evaluăm în ce măsură ei sunt pregătiți pentru o astfel de poziție și dacă posedă așa-numitele „soft skills” necesare, de la gestionarea relațiilor cu echipa la inteligența emoțională.

ŞD: Ideea că “în IT se câştigă bine” atrage mulţi tineri către această profesie. Cum vedeţi viitorul acestei profesii, însă?

AR: Atâta timp cât cererea depășește oferta de forță de muncă specializată, salariile din IT vor rămâne printre cele mai ridicate din economia locală. Nu cred, însă, că vom mai asista la creșterile salariale masive de acum câțiva ani, ci vom vedea, mai degrabă, o stabilizare a nivelului salarial mediu din industrie. Dincolo de salariu, însă, cred că mulți dintre tinerii programatori sunt atrași de această profesie din pasiunea pură pentru tehnologie. Pentru aceștia, proiectele pe care le pot dezvolta la locul de muncă, cunoștințele concrete, oportunitățile de dezvoltare profesională și colectivul în care lucrează sunt elemente foarte importante. Organizarea internă din Ixia ține cont de aceste preferințe, iar angajații pot să lucreze cu cele mai noi tehnologii și să abordeze mereu un proiect de la început la sfârșit.

ŞD: Lucraţi cu foarte mulţi tineri. Este generaţia Y diferită ca percepţie a locului de muncă şi a atitudinii faţă de job, aşa cum se obişnuieste a se spune în ultima vreme?

AR: Întotdeauna au existat diferențe de mentalitate și abordare între generații, iar generația Y nu face excepție. Din experiența noastră, membrii acestei generații apreciază în mod special un job unde pot învăța mereu ceva nou și unde pot lucra pe proiecte diferite, putând, în același timp, să se bucure și de timp liber dedicat pasiunilor personale. Ceea am învățat noi este că această generație are nevoie de mult feedback și de încurajări, de îndrumare profesională, însă, în același timp, trebuie să fie lăsați liberi să lucreze și să își organizeze timpul așa cum își doresc. Indiferent de experiența lor profesională sau de vârstă, pentru noi este foarte important să ne mărim întotdeauna echipa cu oameni plini de entuziasm, pasionați de tehnologie și inovație și dornici să continue să învețe și să se dezvolte din punct de vedere profesional.

 

Sursa foto: http://www.openerp.ro