Conform celei mai recente versiuni a studiului ”Worldwide ICT Spending Guide Guide and Industry Size”, publicată în cursul acestei luni, analiștii International Data Corporation (IDC) estimează că la nivel european cheltuielile IT (inclusiv software, hardware și servicii IT) vor scădea cu 4,7% în 2020 și vor ajunge la 487 de miliarde de dolari, deoarece criza COVID-19 continuă să țină în plasă economia europeană. Deși multe țări relaxează restricțiile de izolare, companiile vor continua să se confrunte cu provocări puternice pe parcursul întregului an, iar industrii precum transportul și serviciile personale și pentru consumatori vor fi cele mai afectate. În consecință, toate industriile cumulate vor înregistra o scădere cu 11,6% a cheltuielilor IT în acest an.

“În timpul pandemiei COVID-19, multe companii au trebuit să se adapteze rapid la o nouă normalitate”, a spus Andrea Minonne, analist senior, IDC Customer Insights & Analysis. “Tehnologia a ajutat în multe domenii, de la munca inteligentă până la învățarea la distanță, controlul la distanță a activelor și automatizarea. Tehnologii emergente, cum ar fi AI, blockchain, ARVR, roboți și drone au ajutat companiile să se adapteze la noua stare de normalitate. Pe de o parte, COVID-19 a creat un mediu provocator pentru ca întreprinderile să investească în inovație și asta a provocat o scădere a cheltuielilor IT. Pe de altă parte, tehnologiile emergente reprezintă o modalitate de a ajuta atât companiile cât și societatea să răspundă la reacția crizei. ”

Raportul IDC “How has COVID-19 Changed Industry ICT and Emerging Technology Investments in Europe?” prezintă opiniile IDC cu privire la impactul COVID-19 asupra pieței IT&C la nivelul industriilor europene și creează o imagine de ansamblu asupra modului în care se vor schimba cheltuielile IT&C europene ca urmare a pandemiei. De asemenea, oferă o analiză profundă a industriei, definind tendințele cheie ale pieței și industriile care vor fi cel mai afectate. Conform raportului, impactul COVID-19 va fi diferit în rândul industriilor, cu câteva excepții pentru piața tehnologică, cum ar fi aplicațiile de lucru colaborativ, inteligența artificială și echipamente.

Sursa: IDC