Noul context creat de pandemia de coronavirus accelerează ritmul în care vor fi adoptate soluțiile de telemedicină, precum și celelalte soluții și sisteme IT de la nivelul unităților medicale. Bugetul departamentelor de IT pentru dispozitive IoT este deja în creștere la nivel global, așa după cum arată un studiu Gartner din toamna anului trecut. Echipamentele IoT își găsesc utilitatea în diverse zone ale activităților din unitățile medicale, variind de la gestionarea facilităților spitalicești, a medicamentelor și a echipamentelor medicale până la monitorizarea locațiilor, a semnelor vitale și a simptomelor pacienților, cu eficiență crescută și cu o precizie superioară a datelor.
Studiul ”Healthcare Providers Internet of Things Endpoint Electronics and Communications Revenue, Worldwide” din toamna anului trecut arată că cheltuielile IoT ale furnizorilor de servicii medicale vor crește de la 16 miliarde de dolari în 2018 la aproape 52 de miliarde de dolari în 2028, la o rată anuală de creștere de 12%. Managementul pacienților cu boli cronice va avea cea mai mare creștere a veniturilor de 28 de miliarde de dolari, dar cea mai mare rată de creștere va fi în monitorizarea igienei spitalelor, cu o rată anuală de creștere de 38%.
Monitorizarea pacienților cu boli cronice din interior îmbunătățește calitatea vieții și reduce costurile pentru îngrijirea sănătății acestora, iar prognoza celor de la Gartner este că monitorizarea la distanță a acestor pacienți prin intermediul unui dispozitiv dedicat va crește de la unul din 100 în 2018 la un pacient din 17 în 2028. Ceea ce influențează această tendință este și îmbătrânirea populației, factor ce pune presiune asupra infrastructurii din domeniul sanitar. De asemenea, obținerea de informații mai bune calitativ și mai rapide îmbunătățește rezultatele asistenței medicale și crește eficiența operațională.
Prognoza susține că, pentru a economisi timpul și încărcarea personalului angajat, monitorizarea clinică va crește de la un dispozitiv pe pat de spital în 2018 la 3,7 dispozitive în 2028. Spitalele vor localiza activele și oamenii și, prin urmare, va spori gradul de utilizare a resurselor, prin triplarea numărului de etichete de urmărire la nivel global între 2018 și 2028.
Interfețele cu o suprafață largă de putere redusă (Low-power wide-area – LPWA) sunt eficiente în cazul utilizării în cadrul rețelelor WAN, astfel încât această tehnologie va crește ca pondere la nivel global de la 5% în 2018 la 34% în 2028 pentru dispozitivele de asistență medicală.
Un alt element ce va influența această adopție este dat de amploarea pe care o va lua telemedicina și serviciile de îngrijire virtuale, cele care fac ca asistența medicală să fie mai accesibilă. Spre exemplu, necesitatea de acordare de servicii de îngrijire în zonele rurale din India va determina creșterea numărului echipamentelor de telemedicină de la un dispozitiv pentru 400 de persoane în 2018 la un dispozitiv pentru 200 de persoane în 2028.