SAP SE, liderul mondial pe piaţa de soluţii software de business și tehnologie, a organizat cea de-a patra ediție a evenimentului global SME Summit, în New York, unde a discutat despre importanța companiilor mici și mijlocii și locul IMM-urilor în strategia și obiectivele pe termen lung ale companiei. În prezent, majoritatea clienților noi ai SAP provin din segmentul IMM-urilor. Astfel, la finalul celui de-al treilea trimestru din 2014, din cei 263.000 de clienți SAP, 80% – respectiv 212.500 de companii – erau IMM-uri, iar ponderea va continua să crească spre finalul anului. Acest segment de companii oferă oportunități mari de creștere, estimările arătând că această piață va ajunge la 244 miliarde de dolari până în 2018.

„Mi-am petrecut primii ani din carieră ca proprietar al unei afaceri mici, astfel că înțeleg pe deplin cât de importante sunt aceste companii pentru creșterea economică. SAP își menține în continuare angajamentul de a livra soluții către companii mici și mijlocii din întreaga lume. Suntem de părere că tehnologia și inovația sunt esențiale pentru succesul companiilor de orice dimensiune”, a declarat Bill McDermott, CEO SAP.

În cadrul evenimentului SME Summit s-a discutat și despre impactul viitoarei generații de angajați asupra companiilor mici și mijlocii de astăzi, invitații căzând de acord asupra faptului că, până în 2020, vor avea loc schimbări radicale în modul de lucru al angajaților, în structura companiilor și modul în care acestea sunt conduse.

Potrivit studiului Workforce 2020, realizat recent de Oxford Economics, în colaborare cu SAP, 51% dintre executivii intervievați sunt de părere că intrarea generației millenials pe piața muncii va avea un impact major asupra strategiei companiilor. Millenials, care vor reprezenta 75% din forța de muncă din 2025, reprezintă generația care consideră că totul trebuie să fie la dispoziția lor, fiind obișnuiți să aibă acces la informații oricând și de oriunde și punând accent pe componenta socială a comerțului, mai exact pe experiența altor utilizatori, atunci când iau o decizie de cumpărare. Mai mult decât atât, millenials reprezintă o importantă sursă de dezvoltare pentru industria IT, 90% din creșterea înregistrată în următorii șapte ani în acest domeniu fiind generată de ei. În acest context, pentru a avea succes, companiile mici și mijlocii trebuie să abordeze generația millenials ca angajați, angajatori, colegi și consumatori.

Companiile mici și mijlocii sunt viitorul

„Alături de cei 11.900 de parteneri la nivel mondial, livrăm un portofoliu vast de soluții pentru companii mici și mijlocii, adaptate nevoilor de business ale acestora, și oferim clienților posibilitatea de a-și alege soluția, modalitatea de implementare – la locație, în cloud sau un mix între acestea – și partenerii cu care vor să colaboreze. Previziunile arată că piața IMM-urilor va reprezenta 52% din cheltuielile IT până în 2015, companiile mici fiind unul dintre cele mai importante segmente. Companiile mici și mijlocii sunt viitorul, iar SAP oferă cele mai potrivite soluții pentru ca acestea să își mențină avantajul competitiv și să aibă succes”, a declarat Kevin Gilroy, Vicepreședinte Senior și Director General al diviziei Global SME Segment and Indirect Channels din cadrul SAP.

„Companiile mici și mijlocii se află într-un punct de inflexiune în ceea ce privește abordarea IT-ului. Tehnologia cloud, cea mobilă, rețelele sociale și Big Data schimbă fundamental modul în care lucrăm și comunicăm unii cu ceilalți. IMM-urile vizionare înțeleg că vor fi nevoite să utilizeze un mix al acestor tehnologii pentru a ajunge la următorul nivel de dezvoltare. Companiile precum SAP, cu o istorie în oferirea de soluții software inovatoare, pot genera un avantaj competitiv mai mare și pot fi un consultant de încredere pentru IMM-urile care trec prin aceste schimbări și care vor să se dezvolte”, a spus Chris Chute, Vicepreședintele diviziei SMB Cloud and Mobility Practice din cadrul companiei de cercetare și consultanță IDC.

SAP pune la dispoziția companiilor mici și mijlocii rapoarte de benchmarking, o serie de studii de piață și desfășoară constant webinarii pe teme adaptate fiecărei industrii, astfel încât companiile să înțeleagă rolul diferitelor soluții IT. În acest mod, SAP ajută IMM-urile să identifice cea mai bună soluție de business specifică obiectului lor de activitate și oferă varianta optimă de implementare. În plus, odată cu lansarea noii versiuni SAP HANA, SAP poate asigura companiilor mici și mijlocii un avantaj competitiv semnificativ, iar utilizarea în cloud garantează acestora costuri mult mai mici de implementare.