Brinel a anunțat recent, în cadrul unui eveniment organizat la București, noul parteneriat cu SalesForce. Brinel este un integrator prezent pe piață de peste 23 de ani și lider pe zona IT în Transilvania. Cu ocazia evenimentului din București, Marcel Borodi, CEO Brinel, ne-a oferit mai multe informații despre noua strategie de dezvoltare a companiei pe care o conduce.

Companie prezentă pe piață încă din anul 1991, Brinel este unul dintre cei mai vechi integratori de pe piața românească. Piața s-a schimbat radical în cei 23 de ani de la înființare, iar compania a trecut prin diverse etape de dezvoltare. „Cred că am trecut prin toate perioadele de dezvoltare a pieței din România: perioada de avânt, perioada invaziei de echipamente, perioada orientării spre servicii și, acum, era cloudului. După această perioadă de turbulențe și de criză economică, o formă sau alta de revenire, cel puțin pentru piața IT, se întrevede la orizont. Piața se mișcă, este o iluzie că ea stă pe loc. Dacă ne uităm la repoziționările majore strategice pe care le fac liderii mondiali, ne dăm seama că acest lucru se va întâmpla curând și la noi,” a declarat Marcel Borodi.

Legat de orientarea spre servicii în cloud a companiilor, domnul Borodi a declarat: „Eu cred că este un drum fără întoarcere, sau, cel puțin pentru următorii ani, tendința este evidentă în direcția respectivă. Cât de repede va adopta piața românească soluțiile în cloud este încă greu de previzionat. Toată lumea încearcă să accelereze adopția cloudului, dar depinde despre ce soluții vorbim. Dacă ne referim la CRM, cloudul public este evident soluția preferată de companii. Soluțiile de securitate probabil că vor rămâne în zona de cloud privat, iar ERP-urile vor fi cel mai frecvent implementate într-un cloud hibrid. Pentru fiecare categorie de soluții și tip de cloud computing, ritmul de adopție la nivel global și local va fi diferit. Noi am pus mai mult accent pe cloudul privat, pentru că ne oferea mai multe posibilități de a ne exprima în relația cu clienții, de a face mult mai multe lucruri. Pe piața globală, există însă o orientare tot mai accentuată spre zona de cloud public, chiar și în cazul companiilor mari. Tendința impusă de liderii globali ne-a determinat să trecem treptat de la cloud privat la cloud hibrid, mergând cu unele soluții în zona de cloud public,” a precizat Marcel Borodi.

Brinel este integrator și pentru soluția Microsoft Dynamics CRM. În acest context, în ceea ce privește integrarea SalesForce în portofoliul de soluții al Brinel, Marcel Borodi a declarat: „Dynamics CRM și SalesForce sunt produse care adresează segmente diferite ale pieței. Vom continua proiectele cu Microsoft Dynamics CRM mai ales în zona “on premises”, dar pe zona de cloud ne vom orienta pe SalesForce. Ei au fost desemnați în ultimii trei ani <<The Most Inovative Company>> și au fost lideri, în ultimii cinci ani, în Magic Quadrant de la Gartner pentru zona de CRM“.

Cloud computingul și SaaS sunt alegerea tot mai multor companii IT din Romania. Este de văzut dacă vor deveni însă și o alegere profitabilă, pentru că aceste modele se bazează pe existența unui volum mare de instalări și pe vânzarea se servicii.

Silviu Cojocaru