Sunt o mulţime de motive pentru care ţi-ai putea dori să ai un mini PC. Cu toate acestea, daca vrei să îl foloseşti pe post de HTPC, atunci poate că ar merita să aştepţi până în luna Iulie, pentru a vedea de ce este capabil noul NUC ASRock Beebox.

Beebox va fi singurul NUC de pe piaţă ce oferă memorie dual channel, suport pentru trei monitoare, redare video 4K şi port USB 3.1 Type-C.

Este fapt cunoscut ca abilitatea de redare video a unui sistem depinde foarte mult de placa grafică folosită, de chip-ul grafic integrat sau pote chiar şi de capacitatea memoriei RAM. Deşi procesoarele din seria Intel N3000 pretind că suportă redare video 4K şi codare HEVC/H.265, atunci când echipa ASRock de cercetare şi dezvoltare a început lucrul la Beebox, rezultatele nu au fost la fel de promițătoare. După mai multe încercări şi ore de testare, a devenit clar că redarea video 4k fara întreruperi depinde foarte mult şi de memoria dual channel.

Aşa cum demonstrează filmuleţul realizat de ASRock (http://bit.ly/1R7NVjU), sistemul ce suportă memorie single channel nu reuşeşte să redea video 4K fără întreruperi, desi se foloseşte cel mai puternic processor SOC Intel N3700 şi un modul de memorie DDR3 la 8GB. De cealaltă parte, Beebox este alimentat de un SoC Intel N3000 şi este conceput să suporte memorie dual channel cu o capacitate maximă de 16GB. În mod surprinzător, instalarea a doar două module de memorie DDR3 2GB a fost suficient pentru a oferi o redare video 4K fără întreruperi.

Iesind puţin din sfera HTPC-ului, ASRock Beebox este sigurul NUC din lume ce oferă suport pentru trei monitoare, fiind dotat cu doua porturi HDMI şi un DisplayPort. În plus, Beebox mai include şi o telecomandă, un port USB 3.1 Type-C, un modul WiFi 802.11ac şi are avantajul da a putea fi folosit pe post de access point wireless pentru alte dispozitive.