Am primit pentru prima dată un model din gama Intel NUC. Next Unit of Computing (NUC) a fost lansat de Intel încă din 2013 și este bazat pe două concepte: small form factor (SFX) și barebone computers. SFX este o arhitectură standardizată numită generică Computer Form Factor, care pleacă de la placi de bază Standard ATX (cel mai mare format) și se încheie cu mezina familiei Pico-ITX. Practic, Intel NUC are ca surate Apple Mac Mini și ASUS Vivo PC.

Un computer barebone sunt PC-uri sau kituri de asamblare. Principalul avantaj al acestui tip de device-uri este că pot fi customizate foarte simplu.

Modelul primit pentru review are la bază un i5 (Intel Core i5-10210U CPU @ 1.60GHz) și vine fără memorie și SSD. Pe site-urile autohtone prețul dispozitivului oscilează între 1600 și 1700 de lei.

Prima impresie

Prima impresie este că NUC-ul este foarte mic! Aproximativ 5 cm înălțime și aproximativ 11.5 cm adâncime și lățime. Pe această carcasă foarte mică se regăsesc destul de multe porturi:

  • În partea din față: mufă combo jack și microfon și două porturi USB 3.1 Gen2 (USB-A și USB-C);
  • Pe partea stângă se află un cititor de carduri SD;
  • În partea din spate: mufa de alimentare, un port HDMI 0b, un Ethernet Gigabit, două USB 3.1 Gen2 (USB-A) și un Thunderbolt 3.

Practic NUC-ul include la capitolul I/O printre cele mai performante tehnologii existente pe piață.

Conectivitate wireless

NUC-ul are viteze foarte bune și pe wireless, datorită tehnologiei WI-FI 6, care într-un speedtest a depășit 700 MBPS download. Desigur, pentru a obţine aceste viteze, aveţi nevoie de un router compatibil WI-FI 6.

Performanțe

Calculatorul a venit cu un SSD NVMe şi o singură plăcuta de ram SO-DIMM DDR4 de 16 GB. Cu aceste specificații, NUC-ul a obținut aprox. 3600 puncte în PCMark 10 și 1075 puncte în 3DMark Fire Strike.

Concluzii

La un preț de aproximativ 1600 de lei la care adăugăm încă 600 de lei (pentru SSD şi RAM), noi considerăm că este o soluție ideală pe zona de office. În carcasa se mai poate adaugă (pentru modele compatibile) un hard-disk sau un SSD SATA de 2.5 inchi.

Evaluare (punctaj maxim 10p)
Design
10
Performantă 10
Preț 9
Scor General 9.66