Interviu cu Horia Bescea, CTO Allevo

ITChannel: Care au fost principalele motive care au determinat această migrare spre open source?

Horia Bescea: Echipa Allevo a dezvoltat o cultură deschisă privind comunicarea cunoștințelor, astfel încât evoluția către distribuția open source a fost extrem de firească. În plan pragmatic, Allevo a ales să-și promoveze internațional portofoliul începând cu anul 2004. Experiența acumulată a condus la o intimă înțelegere a poziționării principalilor competitori, precum și a practicii de afaceri a acestora. Întrucât aplicațiile software dezvoltate de Allevo sunt poziționate în zona operațiunilor financiar-bancare (practic o zonă fără impact competitiv direct), am ajuns la concluzia că sunt extrem de potrivite pentru schimbarea modelului de distribuție într-unul colaborativ, care să faciliteze lărgirea amprentei de adoptare a produselor Allevo.

ITC: Software-ul financiar-bancar este în majoritatea cazurilor software comercial. Cum a fost privit de comunitatea financiară acest demers?

H.B.: Inițiativa Allevo a fost evaluată cu prudență, atât în întâlniri directe, cât și în întâlniri ale grupului de utilizatori ai produselor Allevo sau în dezbateri internaționale (de exemplu, la Sibos, începând cu anul 2012). Suntem în punctul în care, având acceptul clienților existenți pentru migrarea la varianta open source a produsului nostru de procesare a tranzacțiilor financiare, câștigăm încrederea unor noi instituții bancare care vor adopta această soluție. Principala temă de dezbatere a fost legată de asigurarea conformității cu cerințele de securitate ale instituției și industriei financiar bancare în sine, cu atât mai mult cu cât anul acesta în mod special s-au înregistrat breșe importante de securitate în cadrul unor proiecte open source (Heartbleed și Shellshock – expunerea de securitate Unix/Linux Bash). În perioada de început a formării comunității proiectului FinTP, noi eliminăm aceste riscuri prin păstrarea aceluiași control riguros privind auditarea și includerea unui nou cod, ca și până în prezent, iar în măsura în care comunitatea capătă vizibilitate și dezvoltare, prin transferul proceselor documentate pe care noi le aplicăm către aceasta.

ITC: Din punctul de vedere al dezvoltării aplicațiilor, există diferențe majore între aplicațiile comerciale și cele open source?

H.B.: Succesul unui proiect open source depinde de adopția sa și de comunitatea care se formează în jurul proiectului.

Pentru a încuraja participarea la proiect, a trebuit să modificăm procesele interne de dezvoltare, verificare a codului, testare, pentru a permite participarea unor membri externi și a menține în același timp coerența proiectului. Aplicațiile open source oferă transparență prin faptul că oricine poate audita codul, dar această transparență poate deveni o vulnerabilitate. Este o diferență majoră între cele două tipuri de aplicații și suntem siguri că această schimbare va crește calitatea produsului pe care îl oferim prin descoperirea mai rapidă a vulnerabilităților și accesul unui număr mai mare de specialiști la propunerea unei soluții.

Pentru a oferi o soluție pur open source, a trebuit să găsim, să adaptăm și să integrăm componente open source ca alternativă la cele proprietare pe care aplicația noastră era construită. Fundația soluției noastre open source este foarte diferită de cea bazată pe software proprietar și suntem încântați să putem folosi cele mai bune librării concepute și realizate de comunități deschise și să participăm chiar la dezvoltarea lor.

ITC: Care au fost principalele provocări în migrarea soluției dvs. la open source?

H.B.: Proiectul inițiat de noi se adresează unei piețe de nișă, de obicei reticentă la schimbare, piața financiar-bancară. Probabil cel mai greu a fost să explicăm clienților și partenerilor noștri avantajele unei soluții bazate pe componente open source, dar suntem convinși că prin colaborare și nu prin competiție se poate crește calitatea și viteza de inovare în acest domeniu. Un sfat pe care l-am primit chiar de la începutul proiectului nostru a fost să ne asigurăm că putem ajuta comunitatea să se dezvolte singură și să ne dăm la o parte cât mai repede. Din punct de vedere tehnic, acest sfat l-am tradus în construirea unei infrastructuri care automatizează cea mai mare parte din procesul de construire a aplicației. Portalul www.fintp.org oferă acum versiunea gata-de-rulare a versiunii comunitare de FinTP construită automat pe baza codului disponibil pe www.github.com/fintp.

ITC: Înțeleg că procesul de migrare la open source este în plină desfășurare, existând o serie de noi module care urmează a fi portate. Care sunt obiectivele companiei dvs. și cum vedeți business-ul Allevo transformat de această migrare?

H.B.: Allevo va publica integral sub licență GPL V3 codul sursă pentru toate funcționalitățile FinTP. Pentru codul executabil Allevo va publica instrucțiuni de descărcare, instalare, configurare (pentru toate instrumentele financiare suportate, pentru formatele de date suportate, pentru fluxurile operaționale cele mai comune, etc) și validare a aplicației. În acest mod, noi intenționăm că în cursul anului 2016 să punem la dispoziția celor interesați o versiune consistentă, disponibilă în spațiul comunității FINkers United. Allevo își va realiza veniturile din distribuția versiunii garantate de firmă, care vor fi reflectate în termen cât mai scurt și în versiunea disponibilă comunității. Este simplu de concluzionat că această migrare multiplică activitatea de dezvoltare software și de mentenanță în cadrul Allevo. Noi sperăm că această activitate suplimentară va fi răsplătită de coagularea unui nucleu de talente exterioare Allevo, care în timp vor utliza eficient FinTP ca platformă de învățare și inovare. Concluzionând, obiectivul nostru este să ajungem să lucrăm (în Allevo) în condițiile pe care industria software le va consacra în viitorul nu foarte îndepărtat, și astfel să ne creștem competitivitatea și atractivitatea într-o geografie mai largă decât cea națională.

Silviu Cojocaru