Marius Pană și echipa sa au fost angrenați, de-a lungul timpului, în proiecte de anvergură, deși compania lor nu este foarte mare. „Noi suntem destul de nișați, clienții care vin la noi știu ce înseamnă o tehnologie Linux și își dau seama că nu au neapărat o valoare adăugată dacă se duc la o companie mai mare. La proiectele foarte mari, ajută să fii specializat și clienții mari ajung la tine, te subcontractează,” a precizat Marius Pană.
„Suntem foarte competenți pe zona de Linux și Redhat, dar, din păcate, piața locală nu este destul de dezvoltată pentru a ne absorbi întreaga noastră energie. Chiar dacă ai vrea să faci lucruri mari, nu prea ai avea de la cine să primești susținere și suport. Aceasta este piața din România. Avem, totuși, câțiva clienți care au mers pe mâna noastră, la costuri semnificativ mai mici decât ce oferă concurența (discutăm aici mai ales despre soluțiile comerciale) și acum sunt foarte mulțumiți. Pe piața globală există un potențial uriaș în această zonă. În zona open source, piața este foarte dinamică, avem tehnologii extraordinare, care ar putea face lucruri mărețe, dacă ar exista o deschidere spre așa ceva,” a declarat Marius Pană.
Lumea cloud și schimbarea
„Zona de cloud ne-a schimbat într-un mod clar modelul de business. Ne-a schimbat tipologia de clienți, modul în care ne livrăm serviciile, ne-a ușurat enorm munca, ne-a ajutat să reducem costurile. Surprinzător, acest lucru funcționează doar cu o parte dintre clienții noștri din România, mai puțin de 15% au fost deschiși pentru cloud. În alte țări din Europa de Vest lucrurile sunt total diferite. Avem clienți din Europa care sunt în totalitate în cloud public. Compania noastră crește, în zona de cloud, mai mult cu clienții din afară decât cu cei din România. Clienții din România încă ne mai cer servere, cutii, iar clienții din afară ne cer mai cu seamă servicii în cloud,” a precizat Marius Pană.
Oricum, este important de spus că, deși cloudul este recomandabil în foarte multe cazuri, există și situații în care sistemele <<on premises>> au de câștigat, după cum ne-a precizat și Marius Pană. „Depinde de mai multe lucruri, printre acestea relevante sunt: numărul de utilizatori pe care dorești să-i migrezi în cloud, precum și infrastructura „moștenită” pe care o deții (în special investițiile în servere din perioadele anterioare). Trebuie cântărit foarte bine. De asemenea, depinde și de specificul companiei. Sunt anumite companii care își permit un OPEX (n.r. OPerational EXpediture) mai mare, dar, din anumite motive, nu își permit și investiții și atunci aceștia sunt compatibili cu cloudul. Pe de altă parte, dacă stai bine pe zona CAPEX (n.r. CAPital EXpenditure), versiunea <<on premises>> poate fi o variantă viabilă, cel puțin pentru proiectele cu mii de utilizatori.”
High Perfomance Computing (HPC)
Spearhead a fost una dintre primele companii autohtone care a investit în tehnologii HPC, devenind primul partener din România al SGI, unul dintre liderii globali pe zona de HPC. „Acesta este un punct de care sunt extrem de pasionat. Nu am ajuns să facem astfel de soluții pentru că am analizat piața și am văzut că există potențial semnificativ în România. Dimpotrivă, după ce am făcut o analiză, am constatat că nu există piață pentru HPC, iar ceea ce există deja este înțeleas greșit în totalitate. Am ales să fac acest lucru pentru că sunt extrem de pasionat de știință și în România ne lipsește această cultură științifică de care avem nevoie. Am studiat ce se întâmplă în zona mea de calcul de înaltă performanță, cum ajută IT-ul domeniul științific și așa am ajuns să aduc această zonă de HPC în România. Am încercat să identific acele persoane care chiar au probleme serioase de rezolvat, spre exemplu cei care fac dinamica fluidelor sau cei care încearcă să descopere noi medicamente. Până în acest moment s-au introdus sisteme de calcul general, gândite să fie cât mai generice. Noi aducem o idee cu totul diferită. Construim totul la comandă, în funcție de specificul aplicației pe care o rulezi și este cunoscut faptul că toate aplicațiile rulează diferit.”
Silviu Cojocaru