de Bogdan MARCHIDANU

Soluţiile open source sunt la ora actuală în continuă expansiune de cucerire a pieţei. Ceea ce cu cincisprezece ani în urmă debuta ca un fenomen de mici dimensiuni pe piaţă s-a transformat acum în curent mainstream şi are toate şansele să fie dominant în viitorul apropiat.

Analiştii obişnuiţi cu termenii de război şi cucerire de piaţă au afirmat la începutul acestui an că sunt toate elementele întrunite ca să se afirme că soluţiile IT open source au câştigat deja războiul dus cu soluţiile IT proprietare. Deşi nu există statistici certe care să certifice asemenea afirmaţii pe baza datelor concrete, anumiţi indicatori arată că aceşti analişti au în bună măsură dreptate.

Unul dintre aceşti indicatori se regăseşte în zona supercomputerelor. Top 500.org publica încă de la începutul acestui an faptul că 485 din cele mai mari 500 supercomputere din lume rulează sub o formă sau alta de Linux ca sistem de operare. Există doar un singur supercomputer care rulează sub Windows.

Iar dacă se ia în calcul numărul de core-uri implicate, cifrele devin copleşitoare. Linux este regăsit pe mai bine de 22.850.000 de procesoare, în vreme ce Windows este regăsit pe doar puţin peste 30.000. Aceste cifre arată clar nu doar faptul că sistemul Linux domină acest segment, ci şi faptul că acest sistem de operare este deosebit de puternic pe sistemele mari şi foarte mari.

Un alt indiciu este oferit de segmentul serverelor web. Soluţiile open source domină acest segment de aproape 20 de ani, ceea ce în sine reprezintă un record. Desigur, Microsoft nu a stat cu mâinile în sân şi ofensiva permanentă a acestei companii a avut în mod constant perioade de rezultate interesante. De ce? Conform unor analize de piaţă, extinderea site-urilor agregate de advertising, site-uri cu un conţinut propriu foarte redus şi care preferă să folosească Microsoft IIS ca soluţie optimală, a dus la micşorarea distanţei dintre cotele de piaţă deţinute de soluţiile open source versus soluţiile proprietare.

În ciuda acestui fapt, rezultatele publicate de entităţi de supraveghere a pieţei precum Netcraft, arată că soluţiile open source continuă să domine piaţa şi există prea puţine motive ca lucrurile să se schimbe în viitorul apropiat. Serverele Apache deţin peste 50% din piaţa serverelor de conţinut activ, urmate fiind de cele care folosesc nginx, cu aproape 15%. Ofensiva fermelor de publicitate a făcut ca soluţia Microsoft să ajungă să deţină doar aproape 12% din piaţă, cu şanse de creştere importantă destul de reduse din pricina naturii site-urilor care folosesc această soluţie. Per ansamblu, soluţiile open source deţin aproximativ 65% din piaţa serverelor web active, o performanţă suficient de bună, chiar dacă nu se ridică la nivelul celei de pe segmentul supercomputerelor.

Prezent şi viitor

În mod evident, segmentele supercomputere şi servere web reprezintă o imagine a trecutului perpetuată în prezent şi, mai mult ca sigur, continuată în viitorul previzibil. Cu toate astea, există alte segmente extrem de importante ale pieţei care caracterizează prezentul (nu prea dispun de trecut) şi, mai ales, viitorul. Iar cele mai importante trei dintre ele sunt cloud computing, mobilitatea şi Internet of Things.

 

Pe segmentul cloud computing, undte statisticile sunt extrem de greu de realizat datorită naturii acestei tehnologii, Fundaţia Linux a emis recent un raport interesant care, chiar dacă poate fi suspectat de partizanat, oferă un tablou demn de luat în seamă. Conform acestui raport, companiile mari, care folosesc în mod curent tehnologia cloud se bazează în proporţie de 75% pe Linux ca platformă primară de cloud, faţă de doar 23% care folosesc Windows.

Astfel de cifre sunt imposibil de convertit în cote de piaţă, deoarece trebuie ţinut cont de amestecul de tehnologii cloud şi non-cloud folosit de astfel de companii. De aceea, ţinând cont şi de popularitatea în creştere a tehnologiei cloud, ar fi mai prudent de afirmat că folosirea Linux-ului ca platformă primară în cloud este în creştere. Dacă adăugăm la asta recentul acord semnat între Microsoft (deţinătoarea popularei platforme de cloud Azure) şi Red Hat privind tehnologia cloud, evoluţia situaţiei în viitor promite să fie foarte interesantă şi de urmărit.

Lucrurile stau mult mai clar şi mai dramatic în segmentul de mobilitate. Dacă se ia, de pildă, doar zona de telefoane inteligente şi tablete ca reper, se poate afirma fără pericol că soluţiile open source sunt în plin marş de cucerire a pieţei. De exemplu, telefoanele inteligente bazate pe Android au reprezentat peste 80% din numărul de dispozitive vândute la nivel mondial anul trecut. În aceeaşi perioadă, principalul competitor al telefoanelor bazate pe open source, Apple, a cunoscut o stagnare, undeva în jurul cotei de 13% din piaţa globală.

La tablete situaţia a fost similară, cu tabletele bazate pe Android reprezentând circa 75% din vânzările la nivel global, restul fiind împărţit între soluţiile de tip proprietar. Aici trebuie făcută, însă, o menţiune importantă. Conform IDC, piaţa tabletelor clasice a intrat în 2015 într-un declin serios, care mai mult ca probabil va continua şi în anii viitori.

Soluţia tabletelor clasice este din ce în ce mai mult înlocuită de soluţia tabletelor de tip 2-în-1, adică acele dispozitive care pot activa la fel de bine ca tabletă şi ca laptop. Iar pe acest segment ofensiva la momentul actual este purtată de furnizori de astfel de dispozitive care favorizează în mare parte soluţiile proprietare. Cum o statistică pentru anul 2015 nu există încă, acest segment promite o evoluţie extrem de interesantă în anii care vin.

Marea bătălie a viitorului se va duce, însă, în zona Internet of Things. Firmele de cercetare a pieţei şi analiştii prevăd un număr situat între 30 şi 50 de miliarde de astfel de dispozitive automate ca devenind operaţionale până în anul 2020, fapt care va schimba în mod radical modul în care este perceput IT-ul.

Din multe puncte de vedere, Internet of Things reprezintă o altă formă de exprimare a sistemelor embedded, cu diferenţa că astfel de sisteme sunt acum proiectate să fie permanent online. Ei bine, piaţa de sisteme embedded are o serioasă componentă open source, tocmai datorită naturii ei. Iar cum ofensiva principală în zona Internet of Things, cel puţin în zona de consumer, este purtată de firme tradiţionale open source, cum este cazul Google, este lesne de imaginat, chiar şi în absenţa unor statistici legate de cote de piaţă, cui îi va surâde mai degrabă viitorul.

Toate datele de mai sus indică faptul că vremea talibanismelor în universul IT a dispărut de mult. Este o afirmaţie care a fost recent demonstrată şi în România cu ocazia tradiţionalului eveniment LOAD, dedicat fenomenului open source. Un eveniment în cadrul căruia soluţiile open source au coexistat fără probleme cu soluţiile proprietare, cum au fost cele de la Microsoft, şi asta deoarece s-a schimbat în mod fundamental paradigma de existenţă a furnizorilor de soluţii IT.

Disputele legate de caracteristicile tehnice şi avantajele competitive au fost înlocuite de un singur criteriu cu adevărat relevant: satisfacţia clientului, indiferent că acesta se înscrie în zona persoanelor fizice sau a companiilor. Iar cine nu înţelege cât mai rapid acest adevăr are toate şansele ca în viitorul apropiat să intre în uitare.