Pe 11 aprilie s-a lansat proiectul educational pentru liceenii din capitala pasionati de robotica si programare, sustinut de Freescale Romania in parteneriat cu Junior Achievement Romania. Opt echipe de liceeni selectati de la 10 colegii din Bucuresti vor lucra, pe parcursul a patru intalniri, in echipa cu ingineri embedded software pentru a programa mini-roboti care sa parcurga cu viteza maxima un circuit conceput de inginerii Freescale Romania.

32 de liceeni din Bucuresti pasionati de programare si inginerie software participa la un proiect educational unic sustinut de Freescale Romania impreuna cu Junior Achievement Romania: in opt echipe, tinerii vor petrece 15 ore pe parcursul a patru intalniri in compania unor ingineri embedded software pentru a programa un robotel pentru o sarcina de tipul “line follower”.

Lansarea proiectului STEM Innovation Challenge a avut loc la sediul Freescale Romania, iar scopul activitatii este sa ajute tinerii pasionati de tehnologie sa descopere domeniul embedded software, printr-o experienta practica si originala. Calibrand senzori, comandand motoarele la viteza maxima si invatand learning by doing cum pot folosi limbajul de programare C, liceenii se vor intrece in echipe pentru ca mini-robotii programati sa parcurga cu viteza maxima un circuit conceput de inginerii companiei.

Un elev ce-si descopera pasiunea pentru informatica are, practic, o infinitate de aplicatii spre care se poate indrepta. Limbajul de programare C folosit intr-un mod aproape de hardware, in sfera embedded, este o directie nu foarte facila de care o parte relevanta din juniori se fereste – alegand sa investeasca timp in alte paradigme de programare. Insa tocmai rigurozitatea impusa de limbaj si exprimarea low-level sunt factori ce ofera o intelegere adanca a modului in care siliciul functioneaza. Exact asta este ceea ce ne dorim prin acest sir de evenimente: nu un concurs, ci o serie de intalniri informale cu oameni ce mananca C “pe paine” la serviciu, in speranta de a-i determina pe elevi sa investeasca timp in programarea embedded.” (Cristian Macarascu, inginer Freescale si organizator al proiectului STEM Innovation Challenge).

Proiectul a inceput foarte promitator si chiar sunt foarte entuziasmat de cum va decurge in continuare, pentru ca sunt sigur ca si mentorii nostri se vor bucura impreuna cu noi” a spus Andrei Dumitrescu, unul dintre participanti, elev in clasa a XI-a la Colegiul National Ion Creanga din Bucuresti.

Elevii au fost selectati in urma unui test de programare in limbajul C si a motivatiei lor, finalistii studiind in clasele a X-a si a XI-a la: Colegiul National George Cosbuc, Colegiul National de Informatica Tudor Vianu, Colegiul National Gheorghe Lazar, Colegiul National Grigore Moisil, Colegiul National Ion Creanga, Colegiul National Iulia Hasdeu, Colegiul National Mihai Viteazul, Colegiul National Sf. Sava, Colegiul National Spiru Haret si Colegiul Tehnic de Arhitectura si Lucrari Publice I. N. Socolescu.