În România există aproximativ 100.000 de specialiști IT&C, angajați în cadrul multor industrii și domenii de activitate, de la tehnologie, sănătate, educație sau domeniul financiar.
Din punct de vedere ocupațional, domeniul Informației și Tehnologiei are cea mai rapidă creștere, și se presupune că va genera un procentaj de 18% dintre noile poziții de cariere deschise între 2012-2022.
Ești interesat de o carieră în IT? Iată câteva recomandări
1. Documentează-te despre domeniu și dă-ți seama ce ți s-ar potrivi
În ultimul deceniu, domeniul IT s-a extins în majoritatea ramurilor de activitate, oferind posibilitatea unei expuneri sporite în media și nu numai. Fie că îți dorești să te perfecționezi pe Java, .NEt sau PHP, este foarte important să studiezi fiecare competență în parte, pentru a-ți da seama ce ți s-ar potrivi mai bine. După ce ai ales, urmează pasul următor – realizarea unui plan de învățare.
2. Realizează un plan de învățare:
Fie că deții deja noțiunile elementare, fie că ești un novice al domeniului, este foarte important să te informezi și să pui în practică fiecare informație nou dobândită, pentru a o sedimenta. Pentru început, ai putea să urmezi diverse cursuri online, rezolvând testele aferente, iar pentru acest lucru există multe site-uri și pagini educative și aplicative la care ai putea apela.
3. Înscrie-te la cursuri tehnice, specializate:
Este foarte bine pentru tine și pentru viitoarea ta carieră în IT să participi la cursuri de specializare certificate, pentru a-ți pune în valoare cunoștințele și a le face relevante pentru viitorul angajator. Fie că ești pasionat de programarea web, design, administrarea rețelelor, CAD sau realizarea aplicațiilor mobile, o certificare oficială oferita in cadrului unui curs de programare sau de design este unul dintre cele mai importante criterii de care angajatorul va ține cont.
4. Participă la competiții din domeniu
Aceste competiții au drept scop atragerea celor pasionați de domeniul informatic, oferindu-le posibilitatea de a învăța ceva nou și de a intra în contact cu firmele care activează în acest domeniul tehnologic. Prin aceste evenimente se încearcă realizarea unei legături între companiile din domeniul IT și cei pasionați sau dornici să afle mai multe despre un job propriu-zis într-o astfel de companie.
Competițiile din domeniul IT urmăresc să ofere participanților un cadru educațional, având scopul de a-i informa cu privire la noile tehnologii lansate pe piață, dar și să ia pulsul viitoarei generații de IT-iști, pentru eventuale angajări.
5. Imită!
Înainte de a realiza propriul tău proiect este foarte important să înțelegi structura și pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru realizarea lui, și cum altfel ai putea să descifrezi cel mai bine un schelet al unui proiect dacă nu uitându-te la cei care au fost acolo înaintea ta?
Fă-ți planuri mentale, alege-ți modele dintre oamenii buni ai industriei, ia ceea ce ți se pare imposibil de realizat sau revoluționar, studiază-i structura, demonteaz-o, apoi creeaz-o la loc, astfel vei face conexiuni, vei înțelege raționamente și îți vei da seama că, așa cum ei au putut face asta, la fel poți și tu.
6. Realizează propriul tău proiect
După ce ai trecut prin toți pașii descriși mai sus, cu siguranță nu mai ești doar un novice în IT, acum știi ce presupune acest domeniu, îl înțelegi și dorești să îl perfecționezi sau să îți pui amprenta asupra lui. Cum faci asta? Realizând ceva al tău.
Dacă este primul proiect, cel mai probabil unele aspecte ale sale vor fi stângace, iar procesul poate fi unul greoi. Oricum ar fi, este esențial să îți păstrezi încrederea în forțele proprii. Orice greșeală va fi o învățătură și un nou pas în direcția perfecționării.
7. Promovează-ți proiectul
Odată ce ai finalizat proiectul la care ai muncit din greu, este foarte important să găsești metodele potrivite de a-l promova. Fie că este o inovație sau o adaptare a unei alte aplicații, trebuie să îți faci recunoscut aportul în îmbogațirea domeniului.
8. Participă la evenimente din domeniu
Participarea la evenimentele din domeniul în care vrei să activezi este una crucială pentru oricare viitor angajat sau, de ce nu, angajator. Acesta este momentul perfect de a-ți cunoaște modelele sau de a interacționa cu ele. Este momentul potrivit să pui întrebări și să afli lucruri pe care nu le-ai deslușit în autopregătirea ta.
9. Alege cu atenție jobul la care vrei să lucrezi
Dacă vrei să ai un loc de muncă, îl poți avea aproape oricând, dar dacă vrei un serviciu care te va împlini din punct de vedere profesional, educațional și, de ce nu, spiritual, atunci trebuie să dedici timp, resurse și efort, pentru a-l găsi. Jobul ideal este acela care te ajută să progresezi, unde ți se observă contribuția și unde simți că faci parte din the big picture. Caută companii care să ofere suport în educația și progresul profesional al angajaților, care să înțeleagă importanța lor, deoarece ei sunt piesele de rezistență ale companiilor.
10. Informează-te în permanență
Pentru a avea o carieră de succes indiferent de domeniu, trebuie să înveți, să ții pasul cu ceea ce se întâmplă în jurul tău, ca să știi cui te adresezi. Este foarte important să citești constant articole din domeniul de care ești interesat și nu numai, pentru a-ți cunoaște concurența și pentru a te adapta întotdeauna nevoilor.
Domeniul IT se află în plină extindere, fiind unul dintre cele mai solicitate sectoare de activitate din punct de vedere al locurilor de muncă. În prezent, este sectorul cu rata de neangajare 0, iar în fiecare moment se deschid alte aproximativ 3.000 de joburi pe IT.
De ce să alegi o carieră în IT? Pentru că sunt peste 50 de mari de jucători la nivel mondial, care acționează în România și au planuri de extindere a afacerilor în țara noastră în următorii doi ani.
Articol scris de Tatiana Mindrila, Managing Director Step IT Academy
Tatiana se implică în proiecte noi cu pasiune, de la primele idei până la implementarea și îmbunătățirea lor. A absolvit Hotel Institute Montreux din Elveția, unde spune că a învățat cea mai importantă lecție din cariera ei: ”Clientul are întotdeauna dreptate.”