Noul raport „Future of Football” elaborează previziuni despre modul inovativ prin care tehnologia va schimba fotbalul, cel mai popular sport din lume, în următorii 50 de ani. Studiul realizat la solicitarea HTC, partener oficial UEFA Champions League și UEFA Europa League, prezintă 30 de inovații care ar putea transforma fotbalul până în anul 2060, printre care conceptul de jucători android, echipamente sportive dotate cu nano-tehnologie și chiar cu lentile de contact sau simulare ultra-reală 3D disponibilă oriunde s-ar afla utilizatorul. Smartphone-urile fiind în acest moment un element central al experienței utilizatorilor, raportul studiază, de asemenea, o serie de scenarii futuriste la care fanii fotbalului s-ar putea aștepta când vine vorba de urmărirea și experimentarea pe mobil, în mișcare, a sportului rege.

Experiența fanilor cu fotbalul, transformată

Potrivit studiului realizat de compania de consultanță în inovație Futurizon, fanii vor avea cel mai mult de câștigat din influența crescută și interacțiunea tehnologiei cu fotbalul, astfel:

  • În 5 ani: aplicații mobile care vor permite spectatorilor să se conecteze cu jucătorii și să interacționeze cu alți fani pentru susținerea favoriților, transformând fotbalul într-un adevărat spectacol și aducând fanii mai aproape de echipă și de jucători. Prin integrarea rețelelor sociale și a statisticilor furnizate în timp real despre meciuri în aplicații specifice fanii vor putea primi toate informațiile necesare.
  • În 15 ani: transformarea unui meci într-o experiență captivantă creată prin intermediul unor roboți-insectă care vor filma îndeaproape jucătorii pe teren și a camerelor video incorporate în echipamentul jucătorilor, care vor oferi o perspectivă nouă asupra jocului
  • În 55 de ani: inovații care vor permite fanilor să controleze din propria locuință roboți umanoizi în mărime naturală și să aibă o experiență senzorială completă, iar prin intermediul realității virtuale vorputea să intre pe teren și să participe la joc.

Fotbal, așa cum nu l-ai mai văzut niciodată 

În timp ce experiența fotbalului va fi intensificată, jocul în sine va fi transformat cu ajutorul tehnologiei pe măsură ce cluburile și jucătorii vor utiliza datele informatice pentru performanțe îmbunătățite prin:

  • În 5 ani: Senzori de impact, atașați mingilor de fotbal, și ghete de fotbal dotate cu accelerometre pentru măsurarea cu precizie a indicatorilor specifici în beneficiul arbitrilor și statisticilor post-meci.
  • În 20 de ani: O inovație denumită „active skin” care va permite ”imprimarea” pe piele a unor senzori care vor conecta sistemul nervos și parametrii chimici ai sângelui la rețele și dispozitive, pentru a realiza analize complexe care ajută la îmbunătățirea performanțelor jucătorilor.
  • În 25 de ani: Lentile de contact inteligente care vor permite arbitrilor și tușierilor să urrmărească acțiunile depe teren din unghiuri multiple, cu zoom controlat, poate chiar 3D.

Futurologul renumit și autorul raportului Futurizon Dr. Ian Pearson a declarat: „Fotbalul este un sport centrat pe interacțiunea cu publicul. Tehnologia a fost folosită dintotdeauna pentru a îmbunătăți calitatea jocului și participarea fanilor, atât pe teren, cât și în afara acestuia. Anii următori vor aduce o evoluție în salturi odată cu creșterea volumului de date colectate de pe teren, iar fanii din tribune și cei de acasă vor beneficia de experiențe senzoriale bogate.”

Graham Wheeler, Director of Commercialisation Product Management în cadrul HTC a declarat: „În acest raport, dincolo de inovațiile din anii anteriori, sunt evidențiate importanța și impactul tehnologiei asupra modului prin care experimentăm fotbalul. Inovațiile concepute pentru experiența fanilor stau la baza pareneriatului HTC cu UEFA Champions League și UEFA Europa League și suntem nerăbdători să facem parte din viitorul captivant al acestui sport.”

HTC a făcut deja un pas către viitorul fotbalului prin noua aplicație HTC FootballFeed disponibilă gratuit în PlayStore. Aplicația este centrată în jurul fanilor și furnizează actualizări în timp real din partea UEFA Champions League și UEFA Europa League direct pe ecranul telefonului mobil. Oriunde te afli – în tribune, pe canapea, la birou sau în afara orașului, HTC FootballFeed oferă informații și statistici live din timpul meciurilor, precum și o varietate de știri și articole dedicate sportului rege.

Pentru informații suplimentare, citește raportul integral „Future of Football” aici ChangeTheGame.com.

Calendar de inovație în fotbal

2020 – Camere video incorporate în echipamentele jucătorilor

2025 – Mingi dotate cu senzori de impact și ghete de fotbal cu accelerometru

2025 – Arbitri dotați cu tehnologii de realitate augmentată

2030 – Roboți-insectă dotați cu camere video minuscule filmează îndeaproape jucătorii

2035 – Date și informații fiziologice despre jucători, transmise în timp real antrenorilor

2040 – Fotbalul cu jucători robotici devine un sport comun

2045 – Simulări de șuturi și de strategie în cadrul antrenamentelor

2050 – Simulări senzoriale vor permite fanilor să resimtă acțiunea de pe teren

2055 – Ligi de fotbal virtuale de fotbal, cu jucători online concurează în meciuri “reale”

2060 – Fanii fotbalului vor putea controla jucători android pe teren.