Parlamentul European a trecut recent o lege ce va obliga toți producătorii să adopte conectorul USB-C ca conector unic. Pentru telefoane, tabletele și camerele foto / video acest termen este toamna anului 2024.

Această lege face parte dintr-o serie de legi care vor ajuta să facă produsele din blocul comunitar mai sustenabile, să reducă deșeurile electronice și pentru a ușura viețile consumatorilor.

Cu ajutorul acestor legi, consumatorii nu vor mai avea nevoie de multiple încărcătoare și cabluri la fiecare dispozitiv nou cumpărat. Telefoanele mobile, tabletele, e-readerele, căștile, camerele foto, console portabile și boxele portabile vor trebui echipate cu conectorul USB-C. Laptopurile vor trebui și acestea să se adapteze reglementărilor, dar în maxim 40 de luni de la intrarea în vigoare a legii.

Viteza de încărcare este constantă pentru dispozitivele care acceptă încărcarea rapidă, permițând utilizatorilor să-și încarce dispozitivele la aceeași viteză cu orice încărcător compatibil.

De asemenea, consumatorii vor trebui informați clar despre capabilitățile de încărcare a dispozitivelor noi. Spre exemplu, compatibilitatea acestora cu încărcătoarele deja deținute de consumator. Dar, în continuare, la achiziționarea unui dispozitiv nou, cumpărătorului îi va fi oferită opțiunea de a cumpăra sau nu un încărcător.

Aceste noi obligații vor duce la o refolosire mai mare a încărcătoarelor și va ajuta consumatorii să economisească până la 250 de milioane de euro anual pe achiziții de încărcătoare. (Deșeurile de încărcătoare sunt estimate să reprezinte în jur de 11 mii de tone pe an).