Apple se află sub presiune pentru a înlocui conectorul Lightning de pe iPhone-uri cu conectorul standard USB-C. După ce Uniunea Europeană a decis că USB-C va deveni obligatoriu pentru dispozitivele mobile, iar senatorii americani au considerat o politică similară, acum Brazilia ar putea fi următoarea țară care va forța Apple să construiască un iPhone USB-C.

După cum a raportat Tecnoblog, agenția de reglementare braziliană Anatel a propus noi cerințe pentru producătorii de smartphone-uri atunci când vine vorba de portul de încărcare. Anatel consideră că USB-C permite “un confort mai mare pentru consumatori” și că va contribui, de asemenea, la reducerea deșeurilor, deoarece utilizatorii își pot reutiliza încărcătoarele indiferent de dispozitivul pe care îl au.

Deoarece majoritatea smartphone-urilor Android vin deja cu un port USB-C, proiectul este în mod clar preocupat de realizarea unui iPhone cu USB-C.

Cu toate acestea, în Brazilia, proiectul este axat pe smartphone-uri (cel puțin deocamdată). Anatel spune că USB-C nu va fi necesar pentru dispozitivele care pot fi reîncărcate doar prin încărcare wireless. Pe de altă parte, Uniunea Europeană va avea nevoie, de asemenea, de USB-C ca standard pentru tablete, camere și alte accesorii, cum ar fi căștile și difuzoarele portabile.

În acest moment, propunerea Anatel se află în faza de consultare publică, ceea ce înseamnă că orice brazilian – și care include și companii de tehnologie – își poate împărtăși opiniile cu privire la proiectul care va face USB-C obligatoriu pentru smartphone-uri. Avizele pot fi trimise până pe 26 august 2022. Dacă propunerea va fi aprobată, USB-C va deveni obligatoriu pentru smartphone-urile vândute în Brazilia de la 1 iulie 2024.

Acest lucru, desigur, ar forța Apple să creeze modele iPhone cu conectorul în cauză dacă compania intenționează să-și păstreze produsele disponibile în Brazilia.

SUA vrea, de asemenea, un USB-C iPhone

La începutul acestei luni, un grup de senatori a cerut Departamentului de Comerț al SUA să adopte o politică similară menită să abordeze “lipsa standardelor de interoperabilitate pentru încărcare și alte accesorii pentru dispozitive”.

Scrisoarea, care a fost semnată de senatorii Ed Markey, Elizabeth Warren și Bernie Sanders, susține, de asemenea, că existența unor standarde diferite privind smartphone-urile duce la mai multe deșeuri electronice și daune aduse mediului, afectând în același timp și consumatorii care trebuie să cumpere încărcătoare noi. Senatorii au numit conectorul Lightning de la Apple un “exemplu de învechire planificată”.

Nu este clar când sau chiar dacă guvernul american va duce mai departe cererea senatorilor, dar având în vedere recentele anchete antitrust împotriva Apple, acest lucru pare probabil. Având în vedere că SUA este piața primară a Apple, acest lucru ar duce probabil Apple să vândă un iPhone USB-C la nivel mondial

Este posibil ca Apple să lucreze deja la un iPhone cu USB-C

La începutul acestui an, atât analistul Ming-Chi Kuo, cât și jurnalistul Bloomberg Mark Gurman au declarat că Apple a testat intern noi modele de iPhone cu USB-C în loc de Lightning. Din păcate, nu există semne că un iPhone USB-C va fi lansat în acest an, așa că probabil Apple va aștepta până în 2023 pentru a face trecerea.

La urma urmei, pare puțin probabil ca Apple să creeze un iPhone USB-C pentru anumite țări. În plus față de un iPhone USB-C, Apple a lucrat, de asemenea, la noile AirPods Pro cu un port USB-C pe carcasa de încărcare.

Conectorul Lightning a fost introdus în 2012 cu iPhone 5 ca o alternativă modernă la vechiul conector iPod cu 30 de pini. Cu toate acestea, din 2015, Apple a adus încet USB-C la produsele sale. A început cu MacBook-uri, iar acum USB-C este în aproape toate Mac-urile și iPad-urile. Este ciudat să cred că nu există nici un USB-C iPhone încă.

Sursa: 9to5Mac (https://9to5mac.com/2022/06/28/brazil-making-usb-c-iphone-mandatory/)