După ce mai mulți utilizatori din UE s-au plâns că nu pot accesa aplicația Instagram Threads prin intermediul unui VPN, Meta a confirmat că blochează astfel de eforturi.

Compania a lansat Threads săptămâna trecută, dar având în vedere preocupările legate de confidențialitate din jurul aplicației, aceasta nu este disponibilă în UE. Compania a declarat într-un comunicat că a pus în aplicare măsuri suplimentare pentru a împiedica utilizatorii să acceseze noua aplicație.

„Threads nu este disponibil momentan în majoritatea țărilor din Europa și am luat măsuri suplimentare pentru a împiedica persoanele care se află acolo să îl acceseze în acest moment. Europa continuă să fie o piață incredibil de importantă pentru Meta și sperăm să facem Threads disponibil aici (n.r. în Europa) în viitor”, se spune într-o declarație transmisă TechCrunch.

La începtul zilei de 14 iulie, mai mulți utilizatori din UE au început să posteze capturi de ecran pe Twitter care indică faptul că nu au putut accesa aplicația Threads nici după utilizarea VPN-urilor.

Aplicația Threads urmărește din mai multe puncte de vedere utilizatorii, conform politicii de confidențialitate a Meta și a pagini din App Store a aplicației – care dezvăluie că aplicația poate colecta o serie de date personale, inclusiv informații extrem de sensibile, cum ar fi datele de sănătate și financiare, locația precisă, istoricul de navigare, contacte și istoricul căutărilor. Această abordare creează provocări legale și de reglementare pentru Meta în UE.

În conformitate cu legislația UE privind protecția datelor, Meta necesită un temei legal valid pentru a procesa astfel de date cu caracter personal în mod legal pentru direcționarea anunțurilor – un domeniu în care compania se confruntă cu o incertitudine tot mai mare în urma unei decizii recente a Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Dar problemele pentru Meta nu se opresc aici, Digital Markets Act, impune, de asemenea, limite asupra modului în care „Gatekeeping giants” (așa cum îi numește UE) pot combina datele pentru reclame. Și Meta a menționat incertitudinea cu privire la modul în care DMA se va aplica utilizării datelor de către afacerile sale, ca pretext pentru întârzierea lansării Threads în UE.

În ciuda faptului că Threads nu a fost lansat oficial în afara SUA, rivalul Meta pentru Twitter a avut un început bun, având în vedere că aplicația a depășit 100 de milioane de utilizatori noi în doar câteva zile.

Sursa (in engleza): TechCrunch