Tinerii sunt mari consumatori de telefonie inteligentă şi nici nu mai concep să cumpere un telefon fără să aibă cel puţin acces la internet şi la reţelele sociale, conform unei analize a  EuroGsm, cel mai mare retailer al operatorului de telefonie Orange România.

„Persoanele tinere sunt foarte receptive la noutăţile din domeniul tehnologic, iar cele mai multe solicitări primite de serviciul nostru de suport online GeekChat sunt legate de funcţionalităţile telefoanelor. Tinerii ştiu exact de ce au nevoie şi vor să afle detalii concrete privind specificaţiile tehnice ale terminalelor. De foarte multe ori chiar ne-am confruntat cu adevăraţi gadget freaks ce ne-au oferit provocări pe măsura cunoştinţelor noastre”, a declarat Radu Boanca, membru al echipei The PhoneGeeks, divizia de tehnică şi telefonie mobilă a EuroGsm.

În ceea ce priveşte aplicaţiile pe care le rulează cel mai mult tinerii pe telefoanele mobile, pe primul loc se situează Facebook, urmat de YouTube şi Yahoo Messenger. Topul celor mai folosite 5 aplicaţii pe telefoanele tinerilor este completat de Foursquare (aplicaţie care permite utilizatorului să posteze locul în care se află şi să vizualizeze fotografii şi recomandări despre alte locaţii din împrejurimi) şi Instagram (aplicaţie de editare foto care facilitează postarea rapidă pe diverse reţele sociale).

“În pofida cunoştintelor ample despre capabilităţile oferite de noile telefoane, aplicaţiile cel mai des utilizate rămân cele de social media. Persoanele tinere adoptă imediat acele aplicaţii care le oferă posibilitatea de a împărtăşi cât mai multe informaţii cu prietenii, mai ales prin reţelele sociale”, a adăugat Radu Boanca.

În plus, tinerii preferă funcţionalităţile a două sisteme de operare, Android, respectiv iOS, principalul lor avantaj fiind gama foarte variată de aplicaţii preinstalate pe aceste sisteme, dar şi posibilitatea de a descărca un număr impresionant de alte aplicaţii din magazinele virtuale. Aplicaţiile preinstalate le permit acestora navigarea prin GSP, comunicarea gratuită cu prietenii din alte ţări prin VoIP sau acces facil la reţelele sociale.