de Bogdan Marchidanu
Cloud computing este cuvântul de pe buzele tuturor când vine vorba despre viitorul IT-ului. Un alt concept însă, anume cloud printing, ar putea avea şanse mai rapide de adopţie, în special din punctual de vedere al marelui public.
Sigur, una dintre cele mai importante întrebări care se pot pune în urma afirmaţiei din subtitlu este cea legată de motivaţie. De ce şansa cloud printing-ului poate fi mai mare? De ce ar exista decalaje între cele două aripi ale cloud-ului, când, tradiţional, tipărirea a fost un accesoriu care a venit după rezolvarea procesării prin mijloace electronice de calcul? Să vedem mai întâi ce ar însemna cloud printing. Simplu spus, înseamnă posibilitatea oferită oricărei aplicaţii, de tip web, desktop sau mobile, de pe orice dispozitiv conectat la Internet să tipărească pe orice imprimantă, conectată la rândul ei la Internet.
Tehnic vorbind, lucrurile nu par deloc complicate. Aplicaţiile pot tipări prin intermediul unui dialog de tipărire banal, bazat pe web, pe orice imprimantă conectată la un serviciu de tipărire din cloud. Imprimanta respective dispune de o adresă web şi poate primi documente spre tipărire de oriunde, desigur pe baza unei ierarhii de acces stabilite de deţinătorul dispozitivului. Cel care doreşte să tipărească în cloud, la rândul lui, nu are altceva de făcut decât să îşi ţină documentele pe care le doreşte imprimate într-un serviciu cloud de arhivare, public sau privat are mai puţină importanţă, de unde poate comanda foarte uşor imprimarea prin acces Internet.
Creşterea mobilităţii utilizatorilor de IT are potenţialul de a transforma o astfel de metodă de tipărire în nevoie. Smartphone-urile şi tabletele, de pildă, în mod tipic nu dispun de un sistem propriu de tipărire sau, în unele cazuri, au un astfel de sistem limitat, care nu prea suportă imprimantele curente de pe piaţă. Realitatea arată însă că astfel de dispozitive mobile tind să înlocuiasă notebook-urile şi sunt tot mai prezente în modul de lucru cotidian al indivizilor.
Cloud printing este răspunsul care se impune pentru toţi aceşti utilizatori caracterizaţi de mobilitate. Cea mai apropiată imprimantă conectată la Internet poate însemna răspunsul rapid, de pildă, la nevoia de a modifica pe loc prevederile unui contract care trebuie încheiat sau de a tipări rapid documente cerute în ultima clipă de cine ştie ce ghişeu administrativ atunci când deja te-ai aşezat la coadă şi nu îţi poţi permite să mai pierzi timp cu încă o deplasare.
Din cele de mai sus reiese limpede una din trăsăturile fundamentale care poate deosebi cloud printing de cloud computing: rata potenţial extrem de rapidă de adaptare a lui de către marele public. Asta spre deosebire de cloud computing, unde ezitările legate de adopţia cloud-ului public sunt evidente şi chiar explicite, în special din raţiuni de încredere privind procesarea unor documente care pot fi socotite sensibile de către utilizatori.
Un business chiar de azi
Desigur, se poate vorbi mult despre ceea ce este cloud printing şi despre beneficiile lui, mai ales pentru marele public. Din ecuaţie însă lipseşte unul din elementele fundamentale: furnizorul unui astfel de serviciu. Cine ar dori să instaleze la el la sediu imprimante conectate la Internet şi care să furnizeze serviciu de tipărire publicului? Ei bine, tocmai în aşa ceva rezidă, poate, frumuseţea unui astfel de concept: el se poate transforma lejer, chiar de azi, într- o extraordinară oportunitate de afaceri pentru cei suficient de întreprinzători şi de axaţi pe satisfacerea clienţilor ca să vadă toate beneficiile conceptului până la capăt. Iar ca să ilustrez cele afirmate mai sus, voi prezenta pe scurt doar trei astfel de oportunităţi.
Cloud printing ca serviciu social
Serviciul de tipărire în cloud poate face foarte simplu parte din fenomenul extrem de complex numit eHealth. Să luăm cazul unui individ care vrea, de pildă, să primească un al doilea diagnostic de la o unitate sanitară aflată la distanţă de prima. În mod clasic, individul trebuie să îşi facă copii la toate analizele şi la toate celelalte documente medicale, şi să plece cu ele în geantă către a doua unitate medicală. Iar uneori, dacă individul pleacă, de pildă, de la Bucureşti la New York, asta poate însemna cheltuieli suplimentare considerabile. Cloud printing în acest caz ar putea însemna o scutire considerabilă de efort şi bani pentru pacienţi. Cu condiţia prealabilă ca să aibă salvate documentele personale undeva, într-o arhivă în cloud, orice individ va putea, prin intermediul cloud printing, să îşi trimită aceste documente oricărei clinici pentru un al doilea sau un treilea diagnostic chiar înainte de a se deplasa personal la respectiva clinică.
Cloud printing ca supliment de bani pentru furnizorii de utilităţi
Ca să nu iau un exemplu din sfera domeniului public, am să folosesc exemplul unui operator privat de telecomunicaţii. Indiferent de numele acestuia, reţelele fiecărui operator sunt suficient de răspândite la scară naţională ca furnizarea unui serviciu suplimentar de tip ePrinting să fie o bună oportunitate de sporire a veniturilor.
Reţeta de lucru ar putea fi chiar extrem de simplă. Imprimantele cloud ready există deja şi nu sunt deloc scumpe. Un operator ar avea doar de câştigat, în opinia mea, din instalarea unor astfel de dispozitive în sediile proprii, şi poate chiar şi în sediile partenerilor şi distribuitorilor, cu ajutorul cărora să furnizeze servicii cloud printing propriilor clienţi. Iar facturarea ar fi şi ea o chestiune suficient de simplă prin adăugarea la oferta de abonament lunar. Plus că ar constitui cu adevărat o motivaţie pentru utilizatori de a exploata mai bine beneficiile complete ale comunicaţiilor, exponenţial mai mari decât simplele minute gratuite de convorbire, cu slabă valoare adăugată, care împânzesc de ani buni ofertele furnizorilor.
Cloud printing ca modalitate de fidelizare
Al treilea exemplu poate părea puţin mai exotic, dar iese imediat în evidenţă dacă ne gândim la numeroase locuri unde oamenii îşi petrec câteva ore, uneori zilnic. Este vorba de cafenele şi restaurante, locuri de luat masa şi relaxare, dar de foarte multe ori şi locuri de negociere şi chiar de încheiere contracte.
Cum problema costurilor legate de echipamente am rezolvat-o în paragraful anterior, ce ar putea împiedica patronii unor astfel de locaţii de destindere să ofere şi cloud printing ca serviciu suplimentar de fidelizare a consumatorilor? Mai ales că multe dintre ele oferă deja Internet gratuity sub diverse forme celor care, pe lângă consumaţia obişnuită, vin acolo şi cu nevoia de a rămâne conectaţi cu restul lumii în timp real?
Cele de mai sus reprezintă, desigur, doar câteva idei de exploatare a potenţialului oferit de cloud printing. Partea frumoasă aici este că transpunerea unor astfel de idei în practică reprezintă mai degrabă voinţă şi antreprenoriat decât costuri. Partea mai puţin frumoasă este aceea că actuala conjunctură economică a făcut din reţinerea clienţilor existenţi cenuşăreasa afacerilor. Cine va conştientiza mai repede că reţinerea clienţilor este, tocmai în vremuri dificile, mai importantă decât atragerea cu orice preţ de clienţi noi, va avea numai de câştigat. Cine nu, va continua, probabil, să aştepte izbăvirea de la ajutoarele de stat sau, după caz, de partid.