„Built for the Future. Ready Now” este motto-ul sub care a fost lansată nouă gamă de soluții și servere Microsoft. Serverele au o componentă de virtualizare ajunsă la a treia generație și funcționalități de integrare în cele mai complexe arhitecturi de tip cloud. Bogdan Dragoș Constantinescu, Server and Tools Business, Group Lead la Microsoft România ne-a oferit informații despre noutățile aduse de gama de Servers & Tools, care a fost complet reînnoită în această toamnă.

ITChannel: Zona sistemelor de operare este extrem de dinamică, iar migrarea în cloud este o realitate pentru tot mai multe domenii. Ce ne puteți spune despre facilitățile incluse în noua gamă de servere Microsoft?

Bogdan Dragoș Constantinescu: Pentru Microsoft, anul fiscal 2013, care a început în iulie 2012 şi se termină în iunie 2013, este anul lansărilor. Pentru zona Server and Tools, am început cu SQL Server, au urmat destul de repede System Center 2012, Windows Server 2012 şi Visual Studio 2012. Pot spune că pentru întreg anul 2013 avem un portofoliu nou de produse, văzute foarte bine de analişti şi de către „early adopters”. Am avut un an foarte bun, cu creşteri substanţiale față de anul trecut. Aceasta înseamnă că tehnologia propusă de Microsoft răspunde într-adevăr unor nevoi şi aduce lucruri importante şi deosebite pe această piaţă care are un mare potenţial de creştere, fiindcă există un interes real față de cloud. Windows Server a fost ultimul lansat din această suită de produse: un produs matur, care aduce foarte multe lucruri noi, gândit în mod special pentru ideea de cloud. Acesta este și conceptul din spatele lansării noii game de produse Microsoft Server, produse care sunt gata pentru cloud, deşi în general clienţii noştri se află în acest moment în tranziţie din zona de virtualizare, care aduce nişte beneficii, către zona de cloud. Vorbim aici de cloudul hibrid, vorbim de cloud privat, dar și de cloud public. Realitatea este că, de fapt, clienții vor folosi un mix între variantele de cloud. De ce? Zona de „core systems” este diferită de la companie la companie, în funcție de industrie, de competiție, și de aceea, în zona de „core systems” este așteptată o adopţie destul de lentă a cloudului public, dar probabil o adopţie mult mai rapidă a cloudului privat. Ceea ce nu este inclus în zona de „core systems” poate fi relativ uşor translatat spre cloudul public. Lucrurile acestea diferă, desigur, de la industrie la industrie, de la jucător la jucător, inclusiv în funcție de mărimea companiei.

ITC: Potrivit Forrester Research, Windows Server 2012 este o alegere pentru majoritatea utilizatorilor în cloud. Prin ce se diferențiază noua versiune a sistemului de operare?

B.C.: Windows Server şi System Center stau la baza conceptului Cloud OS. Cloud OS înseamnă o combinație între arhitecturile de cloud hibrid şi partea de aplicaţii moderne. Ce produse sunt în spate? Pentru cloud hibrid, sunt folosite Windows Server, System Center şi Visual Studio. Pentru partea de aplicații este utilizat Windows Azure. Ce avantaje aduce platforma de la Microsoft? System Center oferă o suită de management, extrem de bine articulată, de la managementul de maşini virtuale, până la managementul de operaţii, tratarea aplicaţiilor în timp real, posibilitatea de a realiza în ce măsură o aplicaţie funcţionează cum trebuie sau are nevoie de o intervenţie pentru optimizare. System Center oferă o automatizare cât mai mare, absolut necesară pentru idea de cloud, şi încă un lucru extrem de important – posibilitatea de a oferi management de la o singură consolă pentru mediile fizice, virtuale şi, în acelaşi timp, pentru managementul cloudului privat şi public. Alt diferenţiator major pe care doresc să-l subliniez, System Center este singura consolă de management care face de fapt management dincolo de partea de infrastructură, pentru zona de aplicaţii (inclusiv pentru platforma Windows Azure), asigurând diagnostic în timp real, reperare, emitere de alarme şi aşa mai  departe, în aşa fel încât aplicaţia este cea importantă, cea vizibilă pentru utilizatorul final.

ITC: Ce ne puteți spune despre zona de Business Intelligence (BI), o componentă extrem de importantă pentru utilizatori în acest moment?

B.C.: Este important de subliniat faptul că piaţa, mai ales datorită presiunii economice din ultimii ani, are evoluţii extrem de rapide, câteodată chiar dramatice. În acest context, o companie are nevoie de date și informații care să îi permit să ia o decizie corectă cât mai devreme, precum și să lărgească baza celor care au acces la acest gen de informaţii, din diferite funcțiuni ale companiei, nu numai top managementul. În al doilea rând, aceste rapoarte nu mai pot fi statice, pregătite de o echipă de BI, ci trebuie să fie furnizate rapid, la cererea și pentru uzul mai multor persoane din companie, pe baza mai multor scenarii: „ce facem dacă …?” Astfel, companiile pot lua decizii mult mai repede decât înainte. Și astfel, a apărut nevoia de a „împinge” ideea de BI către „BI în masă”. Până la urmă nu este nimic de mirare, dacă această idee este susținută și de o cultură organizațională în care din ce în ce mai mulţi utilizatori au acces la genul acesta de instrumente și joacă un rol activ în procesele de decizie. Pornesc de la o idee relativ simplă. Excelul, în momentul de față, are peste 300 de milioane de utilizatori, la nivel mondial. Conform studiilor făcute, peste 30% dintre cei care folosesc această platformă o doresc ca interfață pentru aplicațiile de BI. Ideea pe care Microsoft o propune este de a adduce puterea de BI, puterea de a privi rezultatele de business din diverse perspective, pentru o masă mai mare de utilizatori. Uşurinţa în utilizare garantează o implementare uşoară şi un succes al proiectului. Ținând cont de interfața familiară a Excel-ului, companiile au capacitatea să folosească informaţia pe care o obţin pentru un grup cât mai mare de utilizatori. Tehnologiile noi care sunt incluse în SQL Server 2012 atât din partea de depozite de date, de administrare şi de BI, permit folosirea Excel ca platforma de BI pentru utilizatorii finali. Aici, întorcându-ne puţin la realitatea pieţei româneşti, trebuie să recunoaştem că este o nevoie destul de mare de educare a pieței. Nu vreau să par pretenţios, spunând că multă lume percepe ideea de BI ca acele rapoarte pe care le oferă ERP-ul și care sunt în mare măsură statice. Rapoartele BI în general merg spre scenario de genul „What if” și folosesc alogoritmi complecși de analiză a datelor. Nu toată lumea face diferenţa, nu toată lumea constată sau este ferm convinsă că este un lucru spre care trebuie să meargă rapid.

ITC: Întorcându-ne la zona de infrastructură, ce ne puteți spune despre noile facilități pe zona de virtualizare și stocare în Windows Server 2012?

B.C.: Componenta de virtualizare din Windows Server 2012 este la a treia generaţie, fiind o tehnologie matură. Pot să spun că în momentul de față, din punct de vedere tehnologic, nu avem niciun fel de motiv să ne considerăm mai prejos decât orice competitor care oferă soluții de virtualizare, ba chiar sunt multe zone în care avem un plus semnificativ. Pornind de la ideea că nevoia de date este în mod evident din ce în ce mai mare, nevoia de stocare este și ea în creștere, iar soluţiile de stocare au devenit tot mai scumpe. Windows Server 2012 oferă performanța la nivel de SAN (Storage Area Network), la prețuri de server. Şi avem aici funcţionalităţi specifice soluţiilor complexe: migrarea de mașini virtuale, posibilitatea de a transfera datele într-un site secundar etc.

ITC: După cum ați precizat componentele de cloud computing și virtualizare au fost extrem de importante pentru gama nouă de servere Microsoft. Ce ne puteți spune despre dezvoltarea acestor produse în perioada următoare?

B.C.: În această zonă de infrastructură, este prea devreme să facem o analiză. Dar dacă luăm în considerare, în general, ideea de cloud, peste tot unde au existat implementări, fie PAAS, fie SAAS, pofta a venit mâncând. Părerea mea este că problema majoră, legată de viteza de adopţie a cloudului, este legată de încredere. Lumea merge la conferinţe, citeşte articole, aude de cloud, este un bombardament cu informații. Notorietatea este mare, dar există acea atitudine „Wait and see – Nu cumva este prea devreme să merg în direcţia asta? Hai să văd ce fac alții.” Şi totul durează până când l-ai folosit: nu se întâmplă nimic dramatic, este clar că te costă mai puţin şi ai eliminat o serie de problem de pe umerii tăi.

Interviu realizat de Silviu Cojocaru