Microsoft România continuă campania de informare privind expirarea suportului pentru Windows XP și Office 2003, începută pe 8 aprilie 2013. Companiile mici și mijlocii sunt invitate să acceseze www.microsoft.ro/modern pentru a afla mai multe informații și pentru a beneficia de suport în planificarea upgrade-ului la Windows 8 și Office 365.

În cadrul unei conferințe de presă, specialiștii Microsoft România au prezentat motivele pentru încetarea suportului oferit pentru Windows XP și Office 2003, implicațiile și abordarea prin ecosistemul de parteneri pentru a asigura cele mai bune soluții de upgrade, indiferent de segmentul de clienți.

De ce expiră serviciile de suport?

În 2002, Microsoft a introdus politica referitoare la ciclul de viață al serviciilor de suport, pornind de la sugestiile clienților de a oferi mai multă transparență și predictibilitate pentru serviciile de suport acordate pentru produsele Microsoft. Conform acestei politici, produsele Windows și Office beneficiază de cel puțin 10 ani de suport (5 ani de suport Mainstream, 5 ani de suport Extended, după cum este detaliat aici), la nivel de pachet Service Pack. Având în vedere acest calendar, suportul pentru Windows XP SP3 și Office 2003 va expira la 8 aprilie 2014.

Care sunt implicațiile?

După 8 aprilie 2014, utilizatorii acestor produse nu vor mai primi update-uri de securitate și nu vor mai beneficia de avantajele suportului tehnic oferit de Microsoft. Utilizarea Windows XP și Office 2003 după încetarea suportului tehnic va expune utilizatorii la riscuri potențiale, cum sunt cele de securitate sau de lipsa suportului din partea companiilor dezvoltatoare de software și producătorilor de hardware.

În ceea ce privește consecințele acestui eveniment asupra mediului de business, companiile se expun unor vulnerabilități, printre care amintim:

–          Riscuri de securitate: în lipsa actualizărilor de securitate ale Windows XP, PC-ul utilizatorului poate deveni vulnerabil la viruși, spyware și alte programe care afectează securitatea și confidențialitatea datelor de companie. Programele anti-virus nu vor mai putea oferi protecție completă odată cu expirarea suportului pentru Windows XP;

–          Probleme de software: numeroși distribuitori de software și hardware vor retrage suportul pentru produsele care folosesc Windows XP, deoarece nu pot obține actualizări pentru Windows XP și Office 2003. De exemplu, noul Office este perfect adaptat la sistemul de operare Windows modern și nu va rula pe Windows XP;

–          Lipsa centrelor de suport: În cazul apariției unor probleme, companiile nu vor mai avea acces la suport tehnic online și prin telefon;

–          Timp de nefuncționare: riscul unei căderi de sistem și al unei întreruperi a activității companiei poate crește ca urmare a expirării suportului și a învechirii sistemelor hardware care funcționează cu Windows XP;

–          Riscuri de conformitate cu reglementările în domeniu: sistemele lipsite de suport și actualizări sunt vulnerabile la riscurile de securitate.  Acest lucru poate provoca probleme în cazul unui control efectuat de un organism de audit intern sau extern,  ducând la suspendarea acreditărilor și la notificări publice referitoare la eșecul organizației în a asigura protecția sistemelor și a informațiilor despre clienți și parteneri.

Ce soluții oferă Microsoft?

Microsoft recomandă upgrade-ul utilizatorilor Windows XP și Office 2003 la Windows 8, respectiv Office 365 – soluții moderne pentru utilizatori individuali și pentru organizații, de care oamenii beneficiază acasă, la serviciu sau în mișcare.

Companiile mici și mijlocii sunt invitate să acceseze www.microsoft.ro/modern pentru a afla mai multe informații și pentru a beneficia de suport în planificarea upgrade-ului la Windows 8 și Office 365.

Ionuț Gaotă, Windows & Mobility Business Group Lead, Microsoft România: „Sunt 12 ani de la lansarea Windows XP și 10 ani de la lansarea Office2003, iar lumea s-a schimbat mult de atunci. Am asistat la o creștere exponențială a utilizatorilor de internet și, odată cu aceasta, o creștere a atacurilor cibernetice care țintesc sisteme de operare învechite. Întrucât după data de 8 Aprilie 2014, Microsoft nu va mai oferi suport pentru Windows XP și Office 2003, utilizatorii privați și companiile care vor rămâne pe aceste tehnologii se expun unor riscuri majore de securitate, confidențialitate a informațiilor personale și a datelor sensibile de companie, clienți, parteneri. În plus, sunt vulnerabili la atacurile informatice și noi forme de viruși. Microsoft îndeamnă utilizatorii de Windows XP și Office 2003 să facă upgrade către Windows 8 și Office 365 în perioada imediat următoare, pentru a profita de avantajele celor mai noi și productive tehnologii. Pentru firme mici, medii, dar și companii mari, dorim să accentuăm în mod special urgența de a începe procesul de migrare de la Windows XP către Windows 8 și testarea aplicațiilor pe noua platformă, în aceste ultime 7 luni rămase până la expirarea suportului.”

Partenerii campaniei de informare

Alături de partenerii comerciali din ecosistemul Microsoft, între susținătorii acestei campanii de informare se numără Asociația pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI), Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Informatică (CERT-RO) și Asociația Producătorilor și Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informației și Comunicațiilor (APDETIC).