Andrei Cârcu, Director General în cadrul companiei Arggo, a avut amabilitatea să ne împărtășească într-un dialog extrem de interesant modul în care compania pe care o conduce, unul dintre cei mai importanți parteneri Microsoft cu competențe pe toate direcțiile de business ale gigantului din Redmont, abordează clienții prin servicii de consultanță, implementare de soluții de business, de soluții cloud și de soluții proprii.
IT Channel: Cum a afectat pandemia business-ul Arggo? Au fost modificări semnificative pentru zona de business din acest domeniu?
Andrei Cârcu: Din punctul nostru de vedere, nu am avut nicio dificultate să facem trecerea la lucrul de la distanță. Partea mai complicată a fost cea de a-i ajuta pe clienți să facă acest lucru într-un termen cât mai scurt, pentru că majoritatea nu erau pregătiți pentru acest mod. În același timp, au fost problemele de comunicare la nivel uman și de obișnuință în a lucra mai degrabă de la distanță și nu față în față, probleme care încă mai există și în momentul de față. Acestea vor continua pe termen lung și trebuie mediate beneficiile lucrului de la distanță și beneficiile de a veni fizic la birou.
IT Channel: Spuneți-ne, vă rugăm, care este situația implementărilor de Microsoft Dynamics ca pondere a utilizării în cloud.
Andrei Cârcu: În general, aș spune că 99% dintre clienți pornesc cu ideea de utilizare în cloud. Mai există încă, dar doar cu titlu de mare excepție, clienți care își doresc varianta on premise.
În ultima perioadă s-au intensificat atacurile cibernetice asupra companiilor și infrastructurii lor și clienții chiar au înțeles definitiv că este foarte greu să menții un nivel de securitate la nivel local, nivel pe care providerul îl poate asigura în mod centralizat.
IT Channel: Ați fost primul partener Microsoft din România care a integrat o soluție Office 365. Cum s-a produs orientarea către acest tip de soluții?
Andrei Cârcu: Am anticipat încă înainte de a fi la modă implementările în cloud că pe termen lung aceasta va fi direcția de mers pentru toată lumea. Atunci am decis să fim pionieri în zona aceasta și să încercăm să fim cât mai curând posibil la curent cu tehnologiile noi. Implementările, în general, atât când le-am început în zona de cloud și chiar și în momentul de față, au însemnat practic în primul rând integrarea online cu toate soluțiile din suita Office. În acest mod nu mai ai documente ținute local, le poți stoca în Share Point și apoi accesa direct din aplicații, astfel încât toată lumea să aibă o unică variantă de documente și soluții.
Ca urmare, nu mai este necesar să se apeleze la e-mailuri și la tot traficul pe care îl fac multe din companii cu documente schimbate prin e-mail dus-întors între angajați. Pe de altă parte, a fost și această componentă de cloud și de hosting, până la urmă, astfel încât în final clientul nu a trebuit să mai dispună absolut deloc de infrastructură locală.
Noi implementăm toate soluțiile din suita Microsoft, implementăm și NAV denumit acum Business Central, și AX denumit acum Finance & Operations, și Dynamics CRM. În același timp, acoperim și toată zona de produse cloud Microsoft fiindcă suntem un Cloud Solution Provider CSP tier 1 al Microsoft, ceea ce înseamnă că putem furniza toate produsele vândute de Microsoft la cele mai bune prețuri și la cele mai bune condiții de calitate către clienți.
IT Channel: Ați fost și sunteți Microsoft Best Performing Partner Business
Solutions, iar obiectivele dumneavoastră sunt în zona de Azure și Office 365. Aveți și obiective legate de alte produse? Dezvoltați relația cu Microsoft și în alte zone?
Andrei Cârcu: Dezvoltăm în mod constant noi planuri împreună cu Microsoft și încercăm să rămânem activi în toate lucrurile noi care se implementează. Practic, Microsoft are patru mari direcții pe care se orientează și noi suntem prezenți pe toate aceste direcții de business. Tocmai acesta este unul dintre elementele prin care putem ajuta Microsoft să răspundă la problemele întâmpinate de clienți. Suntem unul dintre puținii parteneri – îi putem număra pe degetele de la o mână – care deține competențe și oferă consultanță pe toate direcțiile de business.
IT Channel: Spre deosebire de alți jucători de pe această piață, aveți și produse ce încorporează proprietate intelectuală și aici mă refer la Timeqode. Ce ne puteți spune despre soluția Timeqode și cum se încadrează în ecosistemul de aplicații?
Andrei Cârcu: Soluția Timeqode s-a dezvoltat din necesitatea noastră apărută în implementări acolo unde aplicațiile deja consacrate de ERP sau CRM nu prezentau funcționalități. Inclusiv Microsoft recomandă să le dezvolți cât mai mult posibil prin alte aplicații pe care doar să le integrezi în final cu aplicația de ERP sau CRM. Astfel, pentru zone cum ar fi avansuri și deconturi, fluxuri complexe de aprobări de achiziții putem folosi soluția noastră pentru a gestiona mai ușor aceste procese. Pe de-o parte, procesele repetitive se adresează de cele mai multe ori unui număr mare de angajați și atunci training-ul într-o aplicație ERP ar fi oricum mult mai complicat decât cel pe o aplicație dezvoltată custom făcută foarte rapid și care de cele mai multe ori este extrem de intuitivă pentru clienți. Aceasta este „mobile friendly” și se redimensionează în funcție de orice tip de dispozitiv ai folosi pentru a o accesa.
IT Channel: Zona de BPM este destul de efervescentă. Cum vă situați pe această piață? Aveți clienți din țară sau din străinătate?
Andrei Cârcu: Lista clienților a început cu clienți autohtoni pe care îi aveam în portofoliu, apoi au apărut clienți noi care au folosit strict soluția Timeqode fără nicio legătură cu celelalte soluții ale noastre. Bineînțeles, ca în majoritatea cazurilor, acele soluții care au fost implementate și au fost de succes, au ajuns mai departe. Mă refer aici la companiile multinaționale la care am implementat local soluția, iar aceasta a ajuns și la sediile lor centrale aflate în alte țări din Europa sau de pe alte continente. Noi țintim zona de clienți care au nevoie de elemente de bază pe care le pot dezvolta și integra cu alte aplicații. De exemplu, am făcut integrări cu Google Maps, cu Bing Maps, cu tot felul de soluții terțe cu care se pot automatiza direct în aplicație. Am făcut de la aplicații pentru clinici dentare în care poți vedea radiografia fiecărui dinte al pacientului până la aplicații pentru vizualizarea șantierelor în lucru, integrate automat cu sistemele statului. Poți vedea fiecare șantier deschis în România și poți folosi aplicația în scopul de a vinde diverse produse respectivelor șantiere. Nu există practic nicio limitare de integrare în aplicația noastră, trebuie doar să înțelegem cerința clientului și aproape orice poate fi automatizat și integrat acolo.
IT Channel: Am înțeles că ați dezvoltat și soluții dedicate verticalelor din industrie.
Andrei Cârcu: Având experiență în câteva domenii atât în zona de ERP, cât ulterior și în zona aceasta de BPM, am dezvoltat, de exemplu, o soluție pentru zona de construcții. Aici am văzut că este o mare diferență între cum se lucrează în teren în momentul de față și cum ar fi indicat să se lucreze. Atunci, am dezvoltat un întreg flux de automatizare de la emiterea de comenzi din șantier la înregistrarea consumurilor, pontaje și așa mai departe.
IT Channel: Ce ne puteți spune despre zona de parteneri pe care vreți să o dezvoltați? Este un proces pe care l-ați început de ceva timp sau este unul recent? Aveți deja parteneri în România și în afara țării pentru Timeqode?
Andrei Cârcu: Este un proces mai degrabă recent, am demarat primele parteneriate de test în cursul anului trecut. Întâi am vrut să fim siguri de ceea ce poate face platforma și, în același timp, să creem toate materialele necesare ca un partener nou să poată fi ușor integrat în ecosistemul Timeqode. În acest moment avem o echipă care produce proiecte și le implementează folosind echipa noastră internă de implementare Timeqode. Însă, focusul nostru pe parcursul acestui an este să găsim și alți parteneri care să vândă soluțiile și produsele noastre deja dezvoltate în platforma Timeqode sau parteneri care să dorească să dezvolte aplicații pe care să le vândă mai departe clienților lor. Aici noi le oferim un model foarte flexibil în care practic ei, partenerii, nu ne plătesc nimic decât pe măsură ce ar vinde aplicațiile respective mai departe. Deci nu există o investiție foarte mare a partenerului cu excepția timpului necesar acomodării și instruirii în aplicația noastră.
IT Channel: Cum funcționează aplicația? On premises sau în cloud?
Andrei Cârcu: Aplicația a fost concepută pentru a fi folosită în cloud. Acesta ar fi obiectivul, așa cum spuneam și la ERP că 99% dintre clienți se îndreaptă către cloud. Așa am gândit și Timeqode, dar bineînțeles că poate fi instalată și on premises. Este legată în momentul de față by default la toate structurile de cloud Microsoft, Azure și Office 365, dar am realizat integrări și cu Gmail, cu alte tipuri de baze de date în funcție de specificul clientului.
IT Channel: Piața a evoluat destul de rapid, în urmă cu 10-15 ani proporțiile erau inversate, cu 99% dintre clienți orientați către soluții on premises.
Andrei Cârcu: Clienții noi adoptă mult mai ușor soluțiile în cloud, într-adevăr, însă există o reticență în România și suntem încă în urmă față de țările din Europa Occidentală în ceea ce privește migrarea la cloud a clienților existenți. În aceste cazuri, unii clienți rămân încă reticenți la a-și muta datele în altă parte. În primul rând este o problemă de control, aș spune. Lumea are încă falsul sentiment că sunt mai sigure datele ținute local, pe infrastructura proprie, decât cine știe unde are Microsoft, Amazon, Google centrul de date.
IT Channel: Poate fi un semn de întrebare legat de restricțiile impuse de GDPR. Însă, din punct de vedere tehnic, Microsoft știe cel mai bine să își întrețină serverele Windows în comparație cu altcineva.
Andrei Cârcu: Este adevărat și așa încercăm să educăm clienții noștri. Până la urmă, am constatat că este un curent puternic, chiar și pentru clienții existenți, de trecere în mediile de cloud în special din cauza atacurilor cibernetice ce au avut loc de la începutul anului în mod intensiv în România.
IT Channel: Ce ne puteți spune despre anul 2022? A început, din păcate, cu un război foarte aproape de noi. Cum v-a afectat afacerile acest început de an tumultos? Care sunt obiectivele pentru cele trei domenii de activitate – consultanță, soluții de business și implementare de cloud?
Andrei Cârcu: Din fericire, am fost afectați mult mai puțin decât companiile din alte domenii de activitate. Planurile noastre inițiale pentru 2022 se mențin în momentul de față, monitorizăm cu atenție ce se întâmplă și care ar fi posibilitățile ca business-ul nostru să fie afectat. Din fericire, nici clienții noștri nu sunt afectați și toate proiectele se desfășoară conform planificării inițiale. Bineînțeles, principalul nostru focus este în zona de soluții, deoarece în zona de consultanță și de implementări noi avem niște echipe solide și mari construite, dar este destul de greu în această perioadă să încerci să le extinzi. Vrem să ne concentrăm pe crearea de produse noi, fie ele ca soluții proprietare, cum este Timeqode și pe adăugarea de produse noi în această platformă, fie să creăm și produse de tip add-on pentru aplicațiile de ERP pe care le implementăm pentru a ajuta clienții să-și standardizeze modurile de lucru.
Credem că este momentul, iar clienții au devenit mai receptivi la ideea că un produs poate fi la fel de bun ca și unul personalizat, astfel încât toată lumea câștigă. Clienții pentru că vor plăti un preț mai redus pe un produs, iar noi câștigăm pentru că nu mai trebuie să depanăm soluțiile super-customizate ale fiecărui client. Toate soluțiile pot fi astfel mai ușor upgradabile pe viitor și toți clienții se pot menține la versiunile noi atât de ERP, cât și ale aplicațiilor noastre dezvoltate și întreținute în mod continuu.
Din păcate, în multe zone, cu toate că spunem clienților că business-ul trebuie să primeze și investiția trebuie să fie orientată pentru a gestiona business-ul cât mai bine atunci când adopți un ERP sau aplicații terțe, încă există destule companii unde directorul financiar evită ca prin introducerea unui proces nou să i se disturbe activitatea. Aici rămâne munca cea mai dificilă în implementări, de a-i convinge că nu li se va schimba lumea și că, până la urmă, obiectivul principal al fiecărei companii trebuie să fie îmbunătățirea și extinderea business-ului, nu menținerea fluxurilor de lucru pe care le folosește, poate, de zeci de ani, doar că într-o aplicație mai nouă decât cea utilizată anterior. În acest caz, schimbarea nu mai are sens.
Silviu COJOCARU