Un studiu publicat de MarketsandMarkets Research în luna septembrie 2021 arată că este de așteptat ca dimensiunea pieței soluțiilor smart home să atingă 138,9 miliarde USD până în 2026 de la 84,5 miliarde USD în 2021, cu o rată anuală compusă de creștere (CAGR) de 10,4% în perioada de prognoză. Numărul tot mai mare de utilizatori de internet și adoptarea din ce în ce mai mare a dispozitivelor inteligente, împreună cu nevoia tot mai mare de soluții care economisesc energie și cu emisii scăzute de carbon sunt factorii cheie care conduc piața soluțiilor și dispozitivelor smart home.

Factori precum importanța crescândă a monitorizării casei în locații îndepărtate și creșterea venitului disponibil al oamenilor din țările în curs de dezvoltare au contribuit la creșterea pieței caselor inteligente.

PECWS01

După izbucnirea pandemiei de COVID-19, oamenii au început să stea mai mult acasă. În consecință, dependența de internet și gadgeturi digitale a crescut în ultimii ani. Deoarece oamenii nu își părăsesc atât de mult locuința, cheltuielile majore de zi cu zi au fost reduse drastic. Din această cauză, a crescut și venitul disponibil al oamenilor. În plus, pe măsură ce oamenii stau acasă, folosesc dispozitive și produse inteligente mai mult decât înainte de pandemie. În urma COVID-19, soluțiile de securitate la domiciliu, cum ar fi încuietoarea inteligentă și camerele, facilitează livrările fără contact. Soluțiile de îngrijire medicală la domiciliu pentru persoanele în vârstă pentru a trăi un stil de viață sigur și independent, cum ar fi monitorizarea cronică a sănătății la distanță, câștigă amploare. Soluțiile de lucru de la domiciliu sunt folosite pentru a maximiza productivitatea, cum ar fi boxele/huburile inteligente pentru a ține evidența întâlnirilor și sarcinilor.

PECMS01

Apar mai multe nevoi de divertisment centrate pe sănătate, spiritualitate și nevoi personale, datorită cărora există o adoptare crescută a televizoarelor inteligente, a sistemelor home theater și a sistemelor de divertisment. Acest lucru oferă oportunități uriașe producătorilor și furnizorilor care lucrează pe piața casei inteligente de a veni cu funcții mai inovatoare și mai ușor de utilizat în aparate pentru a atrage utilizatori. Toate aceste echipamente au nevoie de o infrastructură care să asigure integrarea lor, precum și controlul lor de la distanță, în special al alimentării cu energie electrică.

PECSS01

Consecventă în urmărirea transpunerii în practică a misiunii sale, aceea de a face fiecare casă și birou în siguranță și de a oferi clienților oportunitatea de a economisi utilități precum electricitate, lumină, încălzire, gaz și apă, compania cehă Perenio IoT dezvoltă și produce sisteme de control inovative pentru casă și birou. În acest mod, Perenio IoT își ajută clienții să creeze un ecosistem complet funcțional pentru a-și proteja casa și proprietatea.

PECLS01

Având posibilitatea de a le administra prin intermediul aplicației Perenio Smart Home, instalate pe telefonul mobil indiferent de platforma software – Android sau iOS – pe care acesta o folosește, utilizatorul are control deplin asupra rolului pe care aceste dispozitive le joacă în asigurarea securității și sănătății sale, precum și a consumului de energie la nivelul locuinței sale.

Senzorii – principalii indicatori de stare a spațiului de locuit

PEFTH02

Astfel, cu ajutorul senzorului de deschidere a ușilor și ferestrelor PECWS01 utilizatorii au posibilitatea să primească notificări pe smartphone în cazul îl care o ușă sau o fereastră este deschisă. Acest senzor poate fi de asemenea montat pe frigidere, cabinete nesecurizate ce conțin document sensibile și oriunde există o ușă de care vrem să știm dacă este închisă sau deschisă. Senzorul funcționează prin intermediul Perenio Smart Home Control Gateway și detectează fiecare deschidere a ușii sau ferestrei ce are instalat dispozitivul în jurnalul de evenimente din aplicație. Senzorul este declanșat atunci când magnetul este scos din partea sa principală pe o distanță mai mare de 20-30 mm și revine la starea inițială. Dispozitivul este format din două părți (senzor și magnet) și funcționează cu o baterie timp de până la 2 ani.

PEHPL10

Senzorul de mișcare PECMS01 de tip PIR (Passive Infrared Sensor) permite ca utilizatorul să primească notificări pe smartphone prin intermediul aplicației Perenio Smart Home în cazul în care o persoană se mișcă prin raza de acțiune a acestuia. Activează cu precizie la o distanță de până la 6 metri datorită senzorului PIR și funcționează până la 2 ani alimentat cu o baterie. De asemenea, senzorul de fum PECSS01 avertizează utilizatorul atunci când în proximitatea acestuia există fum vizibil, acesta emițând în același timp și semnale acustice ce ajung la o intensitate de 80 dB. Alimentat de la o baterie, acesta funcționează fără întrerupere timp de până la 3 ani.

PEMUV01

Tot la capitolul senzori sunt incluși senzorul de scurgeri PECLS01 ce emite alerte atunci când există scurgeri de lichide. Dispozitivul, pe lângă notificările în timp real pe care le generează, emite și un sunet care indică prezența apei în contact direct cu acesta. Dispozitivul detectează inundații minime de la 1,5 mm. Când funcționează autonom, emite un semnal sonor cu un volum de până la 65 dB la distanță de 3 m. Dispozitivul este de dimensiuni mici și cântărește doar 32 de grame și nu necesită instalare specială, este ușor de instalat simplu pe podea într-o baie, bucătarie sau orice altă încăpere cu risc de inundare. Carcasa senzorului are un grad de protecție IP67 și este etanșată. Setul include o baterie înlocuibilă care durează până la 16 luni.

PEKUV01

Un alt element important pentru controlul calității spațiului este senzorul de temperatură și umiditate PEFTH02 ce permite utilizatorului să monitorizeze temperatura și umiditatea dintr-o încăpere.

Alimentarea cu energie a diverselor echipamente domestice se poate realiza cu ajutorul PEHPL10, o priză inteligentă Perenio Power Link Wi-Fi ce permite ca utilizatorul să controleze fie din aplicația Perenio Smart Home, fie cu ajutorul asistentului vocal (Siri, Alexa, Google) dispozitivele electrice alimentate din ea. În acest mod se pot face economii de până la 100 lei/lună pentru un echipament cu un consum de 3.000W/h.

Soluții pentru dezinfecție

Dezinfecția spațiului de locuit a căpătat o altă dimensiune și o mai mare atenție în ultimii ani, astfel că lămpile UV de dezinfecție sunt din ce în ce mai prezente. Lampa UV portabilă PEMUV01 acționează ca un dezinfectant local de interior al suprafețelor distrugând microbii și virusurile cu ajutorul razelor UV și al ozonului. 100% portabilă, aceasta are o autonomie de 2h și o durată de utilizare a lămpii de 15.000 ore putând dezinfecta o cameră de mici dimensiuni în aproximativ 30 minute. De asemenea, ea poate fi folosită și pentru a distruge mirosurile neplăcute, acarienii și mucegaiurile din interiorul unui autovehicul.

Kitul inteligent UV Lightsaber PEKUV01 este destinat instalării în orice încăpere din locuință. Kitul este un pachet format din lampa UV cu o putere de 20W și o durată medie de utilizare de 15.000 ore și priza inteligentă Perenio Power Link Wi-Fi. Împreună, cele două dispozitive formează un ansamblu ce poate fi programat să dezinfecteze încăperi de 30m2 în doar 30 minute. Cu ajutorul prizei inteligente, lampa poate fi programată să funcționeze doar în anumite intervale de timp, ținând cont de faptul că razele UV sunt nocive pentru oameni, plante și animale.

Telecomandă și telecontrol

Orice dispozitiv ce deține un receptor IR – unitățile de aer condiționat, TV, sistemele audio și multe altele – pot fi operate de la distanță cu ajutorul tehnologiei IoT prin intermediul telecomenzii inteligente Red Atom PETRA01 de la Perenio. Prin această o soluție ieftină utilizatorul își poate tranforma aerul condiționat vechi în unul inteligent care să îl întâmpine cu o atmosferă răcoroasă după un drum lung de la birou în mijlocul unei zile toride de vară.
Practic, elementul central al acestui sistem de dispozitive inteligente este routerul IoT Perenio Elegance PEJIR01, „creierul” întregului ecosystem Perenio IoT, ce acționează ca un gateway pentru celelalte echipamente din gama IoT. Existența unui router sau gateway este obligatorie în infrastructura sistemului. Routerul este dual-band având și 5GHz pentru viteze sporite, mai mult, poate fi utilizat ca modem LTE având slot SIM pentru date mobile, iar pentru a asigura un nivel ridicat de redundanță este echipat cu o baterie internă de 4000 mAh ce îi permit să funcționeze fără curent până la 8 ore.
Informații suplimentare despre suita de produse Perenio IoT, precum și consultanța necesară integrării acestora în sisteme smart home eficiente puteți obține de la specialiștii ASBIS Romania, distribuitorul național al produselor companiei.