Industria de software depășeste astfel previziunile de creștere anunțate în ediția anterioară a Studiului ANIS, estimate la aproximativ 14%. Tendința de creștere este în continuare susținută, prognoza pentru 2016 fiind de peste 17%, ceea ce va ridica cifra de afaceri a industriei la 3,6 miliarde de euro.
Prognoza de creștere medie anuală pentru următorii 5 ani este de 15%, de asemenea în creștere față de estimarea de 11% comunicată în 2015.
Exportul de software și servicii IT a ajuns în 2015 la 2,09 miliarde de euro, cu peste 31% mai mult faţă de 2014, reprezentând 67% din cifra de afaceri a sectorului. Estimările arată că în 2016 valoarea exporturilor va ajunge la 2,5 miliarde de euro, ceea ce reprezintă mai mult decât dublul valorii înregistrate în urmă cu 4 ani.
În ceea ce priveşte piaţa internă, care reprezintă aproximativ 33% din veniturile totale ale sectorului, aceasta a înregistrat o creştere timidă faţă de anul precedent de aproximativ 4%, atingând 991 milioane de euro. Analiza evoluției pieței interne arată ca estimarea de creştere este de aproximativ 4,6% pentru anul în curs, ceea ce reprezintă manifestarea unui consum încă scăzut de tehnologie, mai ales în comparație cu potențialul și nevoile estimate, atât în domeniul public, cât și în cel privat.
Software and IT services in Romania 2016
Având ca motor de creștere cererea mare dinspre Europa de vest și structura de cost încă foarte atractivă, creșterea industriei de software și servicii IT din România este limitată de lipsa disponibilității resurselor pe care clienții le caută, atât ca număr, cât și ca set de abilități.
Se estimează că industria de software și servicii IT va genera mai mult de 3% din PIB-ul României în 3 ani, cu condiția să reușească să treacă de barierele sistemului de educație, prin creșterea numărului de persoane angajate, și să integreze mai mulți angajați străini (în special din Ucraina, Bulgaria, Serbia etc.) care au abilitățile de care industria are nevoie.
Dat fiind că se bazează în primul rând pe capitalul uman și că firmele își pot recompensa salariații cu salarii mult peste media pe economie, industria de software și servicii IT este cu siguranță un vector de creștere pentru reputația, prosperitatea și stabilitatea țării.
Pe termen mediu, este vizibilă tendința de a crește valoarea adăugată a serviciilor IT furnizate din Romania, în timp ce focusul este în continuare pe creșterea numărului de angajați cu set primar de abilități, pentru care diferența de cost față de țările din vest este semnificativă.
Pe termen lung, estimăm că se va consolida poziționarea României ca furnizor pentru servicii cu valoare adăugată mare, centre R&D și proiecte semnificative pentru piața internă care să includă soluții și tehnologii de ultimă generație.
PAC, de-a lungul celor mai bine de 17 ani în care a activat pe piața serviciilor de cercetare și consultanță strategică, a remarcat o evoluție interesantă a celor 2 segmente care compun industria românească de software și servicii IT: piața locală și respectiv exportul de servicii IT, dezvoltarea de produse software proprietare generând o pondere relativ mică în cifra de afaceri totală a sectorului.
Din 2008, aceste 2 segmente au crescut cu viteze semnificativ diferite și ne așteptam ca, în principal pe fondul lipsei de resurse umane, ratele de creștere să continue într-un ritm similar celui de până acum, astfel contribuind la accentuarea diferenței volum.
Estimăm ca exportul de software și servicii IT va ajunge în 2016 la 2,5 miliarde de euro, care este mai mult decât dublul valorii înregistrate în urmă cu 4 ani, în timp ce în aceeași perioadă piața internă a crescut cu mai puțin de 200 de milioane de euro.
Piața românească de software și servicii IT a fost afectată de mai mulți factori interni și externi, care i-au influențat creșterea și respectiv șansele furnizorilor din acest sector de a crește sau chiar de a continua să existe.
Cu o maturitate a mediului de business care o plasează în urma Poloniei, Cehiei, Ungariei sau Slovaciei, România este singura țară din regiune în care un număr mic de furnizori au acoperit aproape întreaga piață de soluții IT complexe pentru sectorul public și companiile publice, în special în energie, dar și în transporturi, relația cu puterea politică jucând un rol important în această situație.
In ultimii 3-5 ani, mai multe dintre companiile locale mari integratoare de sisteme IT au fost subiectul unor investigații legate de corupție și/ sau evaziune fiscală, ceea ce a făcut ca unele dintre acestea să intre în insolvență, iar altele să își restructureze semnificativ afacerile.
Piața locală private este concentrată în jurul multinaționalelor, în cazul cărora discutăm de contracte cu valori de până la câteva milioane de euro, deși alocările bugetare locale sunt nesigure chiar și pentru aceștia. Totuși, există semne clare de maturizare a pieței IT locale, a managerilor IT / Chief Information Officer și a managerilor companiilor. Tipurile de soluții adoptate de companii arată un interes crescut pentru tehnologii orientate către business, care presupun costuri scăzute și generează recuperarea rapidă a investiției.
Climatul general în sectorul privat rămâne caracterizat de decizii luate încet și cu grijă, bugetele sunt cheltuite doar pentru îndeplinirea obiectivelor clare și direcționate, pe termen scurt. Cele mai multe companii sunt reticente în a lansa proiecte livrate în întregime de furnizori, ceea ace face ca modelul “time & material” să fie încă foarte popular.
Centrele offshore s-au dezvoltat semnificativ și continua să crească foarte repede, fiind susținute de facilități fiscale, o populație semnificativă de resurse cu înaltă calificare și tendința în creștere dinspre piețele mature (in special Europa de vest și SUA) de a scădea costurile pentru dezvoltarea software și serviciile IT.
Totuși, această creștere nu s-a concentrat până acum pe dezvoltarea de produse software cu valoare adăugată mare sau servicii IT critice, ci mai ales pentru serviciile de suport cu valoare adăugată mică, codare și management de aplicații, unde diferența de costuri este cea mai mare.
In ce privește acționariatul companiilor de software și servicii IT, vom observa că investitorii strategii (corporațiile IT) și antreprenorii locali au fost cei mai activi în ultimii 10 ani. Fondurile de investiții și investitorii individuali sunt din ce în ce mai vizibili pe piață, analizând diferite oportunități de implicare în companiile IT locale cu potențial.
In contextul actual în care companiile multinaționale mari domină clar sectorul de software și servicii IT, este evident că șansa antreprenorilor locali este aproape exclusiv dezvoltarea de servicii cu valoare adăugată mare și/ sau produse software care țintesc piața globală.
Produsele software de nișă adresate doar pieței locale nu pot genera volume de business semnificative pentru a susține creșterea, iar soluțiile IT generice pentru piețele globale nu pot fi competitive prin comparație cu alți furnizori deja prezenți pe piețele țintă.