Peste 500 de studenţi în domeniul IT&C au venit sâmbătă la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti pentru a participa la evenimentul „Stagii pe bune” şi a afla astfel mai multe despre oportunităţile de practică oferite de unii dintre cei mai doriţi angajatori din domeniu. Seria evenimentelor continuă sâmbătă, 29 martie, la în Aula Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, iar tinerii care sunt în căutarea unui stagiu pe durata verii pot aplica gratuit pentru una dintre poziţiile disponibile pe platforma http://stagiipebune.ro

Evenimentul „Stagii pe bune” este mai mult decât un târg de carieră, în cadrul acestuia studenţii având oportunitatea să discute cu reprezentanţi ai unora dintre cele mai apreciate companii în domeniu, dar şi să participe la prezentări tehnice în cadrul cărora pot afla mai multe despre responsabilităţile pe care le vor avea şi proiectele la care vor lucra pe durata stagiului.

Oportunităţi de carieră pentru tineri în domeniul IT&C.

Sâmbătă, 22 martie, peste 500 de studenţi în domeniul IT&C au avut ocazia să exploreze oportunităţile de stagiu oferite de partenerii programului: Bitdefender, 4PSA, Adobe, Intel, Teamnet, Ubisoft, VMWare, Advahoo, Eau de Web, Endava, IBM, Kapsch, sau Zitec. În plus, „Stagii pe bune” 2014 a oferit tinerilor şi oportunităţi internaţionale prin participarea la eveniment a VMWare, companie americană cu sediul în Sofia, Bulgaria, care dezvoltă software de virtualizare şi este în căutare de tineri stagiari din România.

„Ne bucurăm să fim deja parteneri cu tradiţie ai „Stagii pe bune” şi să fim prezenţi astăzi în Universitatea Politehnica Bucureşti pentru a discuta cu tinerii. Anul trecut am lansat „Intel Summer Experience” care le oferă studenţilor o experienţă valoroasă pe durata verii. Fiecare student are un mentor şi lucrează la un proiect tehnic, şi, în acelaşi timp, participă la cursuri şi workshop-uri tehnice şi de dezvoltare personală. Vrem să le arătăm astfel tinerilor că se poate construi o carieră de succes în R&D şi în România!”, a declara Monica Ene Pietroşanu, Country Manager Intel România.

Care sunt responsabilităţile unui student în cadrul programului de practică?

Programele de practică oferite de partenerii programului sunt, aşa cum o spune însuşi numele acestuia, stagii pe bune. Acest lucru înseamnă că tinerii lucrează în mod direct pe proiectele tehnice ale companiei şi beneficiază de susţinerea şi suportul acesteia pentru a se dezvolta personal şi profesional. În plus, majoritatea companiilor partenere alocă mentori care le ghidează paşii acestor tineri pentru a le oferi o experienţă de învăţare cât mai completă.

De la dezvoltare de noi feature-uri şi produse, până la scriere, testare de cod şi lucru în echipă folosind metodologii şi instrumente inovatoare, tinerii au acces la informaţie de ultimă generaţie şi pun astfel în aplicare cunoştinţele învăţate pe băncile şcolii.

„Am venit să văd care sunt ofertele disponibile în acest moment, să înţeleg ce trebuie să ştiu la interviu şi ce ne-ar aduce un avantaj pentru un anumit stagiu. A fost interesant şi util: am discutat direct cu companiile care ne interesau şi mi-a plăcut că am primit răspunsuri la toate întrebările, chiar şi la cele mai puţin comode”, a declarat unul dintre participanţii la eveniment.

Cum se obţine un stagiu şi care sunt perspectivele după finalizarea acestuia?

Nu este uşor să obţii unul dintre stagiile de practică disponibile: concurenţa este foarte mare, iar procesul de recrutare este unul complex care include atât interviuri faţă în faţă cât şi testări ale competenţelor tehnice. Doar cei mai buni dintre aplicanţi au şansa de a efectua aceste stagii, însă eforturile merită având în vedere perspectivele frumoase de carieră pe care le au după finalizarea programului.

Pe lângă experienţa pe durata verii, tinerii au ocazia de a alege ulterior să continue colaborarea în cadrul companiei, de cele mai multe ori cu un program flexibil care să le permită să îşi continue studiile. „Pentru noi e important să îşi termine educaţia! Avem nevoie de oameni bine pregătiţi pe viitor, iar dacă vedem că neglijează facultatea îi trimitem înapoi la şcoală.”, a declarat Ileana Chermenschi, Marketing Director 4PSA. Această abordare este susţinută şi de alte companii prezente la eveniment, acestea considerând stagiile de practică drept o investiţie pentru viitor.

În plus, studenţii din ani terminali pot continua să lucreze alături de companii şi prin realizarea de lucrări de diplomă împreună cu acestea, iar o parte dintre angajatori susţin activ acest tip de colaborare prin acordarea de burse şi coordonarea cu laboratoare din universităţi şi cadre didactice.

Peste 400 de poziţii de stagiu sunt înscrise în acest moment pe platforma „Stagii pe bune”, iar companiile care oferă oportunităţi pentru studenţi în domeniul IT&C pe durata verii pot continua să înscrie poziţiile disponibile pe platforma http://stagiipebune.ro. Termenul de înscriere pentru companii este de 7 aprilie, iar acestea pot înregistra un număr nelimitat de stagii în mod gratuit şi vor beneficia de prezentarea acestora pe platformă şi promovarea în newsletter-ul InfoStagii.

Tinerii care doresc să câştige experienţă profesională de calitate pe durata verii lucrând alături de unii dintre cei mai doriţi angajatori din domeniul IT&C pot aplica pentru una dintre poziţiile disponibile până pe data de 26 aprilie pe platforma http://stagiipebune.ro.

„Ne bucurăm că am reuşit să transmitem studenţilor faptul că este important să facă un stagiu şi, mai mult decât atât, că am reuşit să construim cadrul în care ei să poată identifica programul porivit. Am fost plăcut impresionaţi de dorinţa studenţilor de a se informa, de numărul mare de întrebări puse în cadrul prezentărilor şi discuţiilor libere care au urmat. Am ajuns în sfârşit în acel punct în care studenţii îşi doresc să facă un stagiu de calitate, iar companiile, în număr din ce în ce mai mare, fac tot posibilul să îl ofere. Ediţia 2014 a evenimentului „Stagii pe bune” a fost organizată de profesori şi studenţi împreună cu reprezentanţi ai companiilor şi este un tip de interacţiune pe care asociaţia noastră îl promovează şi pe care ne dorim să îl vedem cât mai des. Programul „Stagii pe Bune” a devenit cunoscut şi recomandat de la o generaţie la alta, iar numărul de studenţi care se înscriu în program este în continuă creştere de la an la altul”, a declarat Vlad Posea, Project Manager „Stagii pe bune”.