Un evanghelist de la Microsoft spunea acum ceva timp la o conferință că atunci când dorești să transferi Gigabytes sau Terrabytes între două centre de date, cea mai bună soluție este o companie de curierat precum DHL. Astăzi, lucrurile s-au schimbat și au devenit tot mai complexe, ținând cont de expansiunea tot mai largă a cloud computingului și a serviciilor găzduite. Cum putem să devenim operaționali atunci când transferăm Terabytes în cloud, sau de pe un server „on premises” către cloud?

Unul dintre clienții noștri avea găzduite mai multe conturi de e-mail ale soluției Microsoft Business Productivity Online Suite – BPOS (n.r. BPOS a fost precursorul Microsoft Office 365). Conturile, ce însumau volume de Terabytes de date, urmau să fie migrate în mod automat de către Microsoft către noua versiune a soluției, dar la un moment nepotrivit pentru client.

De asemenea, mulți dintre clienții PRAS au migrat la Office 365 de la o infrastructură „on-premises” (servere Linux, Lotus Domino Server, IMAP, POP3 sau chiar Exchange găzduit în cadrul organizației).

Care este soluția optimă de migrare pentru cele două situații?

MigrationWiz sau migrare la puterea cloud

Principala problemă pe care am identificat-o la trecerea la Office 365 este legată de transferul e-mailurilor şi datelor din soluţiile utilizate anterior. Sunt o multitudine de aplicații folosite de companii pentru e-mail şi colaborare și, în cele mai multe cazuri, numeroase informaţii relevante pentru business sunt stocate în aceste aplicații. MigrationWiz este o soluție completă de migrare a e-mail-ului, prin intermediul acesteia fiind transferate cu fidelitate toate componentele unei căsuțe poștale (calendarul, contactele, mesaje de e-mail primite și trimise, sarcini și note). Migrarea nu presupune existența unui hardware dedicat sau instalarea unui software specific. Un avantaj important al MigrationWiz este disponibilitatea soluţiei ca serviciu în cloud, lucru care contribuie la optimizarea transferului datelor între soluţiile folosite de clienţi şi Microsoft Office 365.

În MigrationWiz, practic, se construiesc doi conectori. Primul conector este dedicat infrastructurii inițiale de unde sunt importate căsuțele de e-mail și datele, soluția fiind extrem de flexibilă la capitolul integrare (practic, toate soluțiile de e-mail cunoscute pot fi migrate folosind Migration Wiz). Al doilea conector este dedicat soluției în care vor fi importate datele (în speță Office 365, dar nu numai). Odată configurați cei doi conectori, procesul este automatizat, fără a mai fi necesară intervenția administratorului până la finalizarea migrării.

O chestiune de costuri…

MigrationWiz este un instrument foarte bun, pe care l-am utilizat în multiple situații și care a funcționat ireproșabil. Teoretic, există o singură problemă, și anume costurile procesului de migrare. Atunci când discutăm de zeci de conturi de migrat, un cost de maxim 12 USD pe căsuța poștală migrată este suportabil. Dacă discutăm de clienții cu peste 1.000 de căsuțe poștale de migrat, cu un cost de 12.000 USD pentru migrare (fără a include serviciile PRAS), ajungem la o valoare ce poate influența semnificativ costurile proiectului.

Un astfel de exemplu îl reprezintă un client cu aproximativ 1.000 de conturi găzduite în Office 365, conturi ce se doreau a fi transferate către o altă organizație de Office 365. Discutăm în acest caz de o migrare cloud to cloud, migrare ce nu poate fi realizată prin intermediul tool-urilor furnizate de către Microsoft și care necesită un transfer manual al datelor.

Care au fost soluțiile de transfer? Într-o primă variantă, ne-am gândit să transferăm datele pe un server din cadrul companiei noastre, urmând ca de acolo să le transferăm în data center-ul ce găzduiește Office 365. Soluția ar fi fost total ineficientă. Discutam de mai mulți Terabytes de date care trebuiau descărcați pe serverul nostru și încărcați ulterior către Office 365. Am calculat că procesul urma să dureze mai mult de o săptămână, timp în care toată lărgimea de bandă utilizată în biroul nostru urma să fie folosită pentru această activitate.

În final, am decis să folosim capacitatea de procesare din Windows Azure. Am mers pe principiul că infrastructurile Windows Azure și Office 365 trebuie să se găsească în același centru de date, localizat undeva în Irlanda sau Olanda. Astfel, am transferat datele din Office 365 către Windows Azure, iar ulterior din Windows Azure către Office 365. Operațiunea a durat câteva ore, având costuri modice de utilizare a resurselor în Windows Azure (aproximativ 50 USD).