Am avut ocazia să testez laptopul entry level din noua gama de la Lenovo, LOQ 15IRH8. La un preț de aproximativ de 5500 lei, potrivit site-ului PCGarage consultat pe 13 iunie 2023, credem că este o variantă interesantă pentru majoritatea gamerilor (desigur excludem pe cei care doresc un laptop high end și FPS-uri astronomice).

Performanțe

Una dintre cele mai impresionante caracteristici ale acestui laptop este ecranul său. Display-ul FHD IPS de 15,6 inci oferă o calitate excelentă a imaginii și culori vii, iar rata de reîmprospătare de 144Hz și tehnologia G-Sync asigură o experiență de joc fluidă și fără probleme. Fie că te joci jocuri de acțiune sau explorezi lumi virtuale, acest ecran te va captiva cu siguranță.

Procesorul Intel® Core™ i5-13420H cu o memorie cache de 12M și frecvență turbo de până la 4,60 GHz oferă o performanță remarcabilă. Am rulat jocuri intensive și am efectuat sarcini dependente de procesor, fără niciun efort.

Stocarea nu reprezintă o problemă cu acest laptop, datorită solid-state drive-ului de 512GB (specific in aceasta zona de preț). Am avut suficient spațiu pentru a instala jocuri, a stoca fișiere și a rula aplicații fără probleme. Încărcarea sistemului de operare și a aplicațiilor a fost rapidă, iar timpul de încărcare al jocurilor a fost redus semnificativ.

Placa video RTX 4050 cu 6GB de memorie video oferă un nivel bun de performanță grafică. Jocurile pe care le-am rulat au arătat bine, cu detalii decente și o grafică potrivit așteptărilor actuale. Am experimentat rate de cadre ridicate și o redare fluidă, ceea ce a contribuit în mod evident la experiența mea de gaming.

Este important de menționat că laptopul vine fără sistem de operare preinstalat. Aceasta poate fi o provocare pentru utilizatorii care nu sunt familiarizați cu instalarea unui sistem de operare, dar poate fi o oportunitate pentru cei care doresc să își personalizeze experiența.

Cooling

În ceea ce privește sistemul de răcire al laptopului LOQ 15IRH8, pot spune că acesta se descurcă foarte bine în menținerea temperaturilor la un nivel optim în timpul utilizării intense.

Laptopul este echipat cu un sistem de răcire eficient, care utilizează ventilatoare și tehnologii de gestionare a căldurii pentru a menține componentele interne în limitele termice sigure. Chiar și în timpul sesiunilor de gaming prelungite sau al sarcinilor intensive, laptopul a rămas relativ răcoros, fără să devină excesiv de cald.

În ansamblu, sistemul de răcire al lui LOQ 15IRH8 este capabil să gestioneze eficient căldura generată de componente și să mențină temperaturile la niveluri acceptabile în timpul utilizării intense. Cu o atenție corespunzătoare la ventilare și curățare periodică, utilizatorii vor putea bucura de o performanță optimă și o experiență de utilizare fără probleme.

Concluzii

Într-o perioadă în care plăcile video au ajuns la niște prețuri astronomice, cred că laptopul are un preț excelent pentru gamerii care nu doresc un device high-end. Este singurul laptop de gaming care a primit calificativ de Best Buy în trimestrul 1 din partea ITChannel.