Huawei FreeBuds Studio sunt primele căști over-ear lansate de către companie omonimă. Atât pentru Huawei, cât şi pentru Apple discutam de o premieră, fiind primele căşti din portofoliu de tip over-ear.
Construcţia căştilor
De când am folosit căştile pentru prima dată am realizat că sunt o pereche de căşti premium care se simt foarte bine la atingere, chiar dacă spatele difuzoarelor sunt din plastic. Braţele cilindrice sunt insă din oţel inoxidabil, iar toate acestea fac căştile să fie, în opinia mea, foarte uşoare, la doar 260 de grame.
Mai este de menţionat arhitectura Tee Audio Tube, prescurtat TAT, prin care FreeBuds Studio echilibrează automat presiunea aerului în urechi, aceasta ajutând la o experienţă de utilizare mai plăcută, mai ales pe durate lungi de timp de utilizare.
Calitatea sunetului şi ANC-ul (Active Noise Cancelingul)
Când vine vorba de sunet, ne dăm seama că vorbim de niște caști HI-FI, de vreme ce căștile vin până şi cu un codecul proprietar Huawei L2HC ce permite transferul rapid şi stabil de fișiere audio cu viteze de până la 960 kbps, reducând pierderea de calitate şi sunetul rămânând la o calitate înalta.
Dar şi despre ANC pot spune foarte multe lucruri de bine, deoarece este cel mai bun pe care l-am testat până acum. Pe lângă asta căștile se folosesc de procesorul Kirin A1 (gândit pentru wearable-urile Huawei) şi de cele șase microfoane pentru a își da seama care dintre cele trei moduri de noise cancelling trebuie folosite, acestea fiind: „confortabil” (pentru locuri puțin zgomotoase, precum acasă), „general” (pentru locuri cu zgomot mediu, precum într-o cafenea) şi „ultra” (doar pentru cele mai zgomotoase medii, cum ar fi într-un avion sau tren).
De asemenea, exista şi un mod de jocuri prin care algoritmul de codificare wireless, scade latenta semnalului, oferind o experiența de joc captivanta.
Dar cel mai interesante sunt modurile Awareness şi Voce, primul permițând să asculți ce se întâmpla în jurul tău, chiar şi când asculți muzica, iar al doilea pune accent, după cum reiese din denumire, pe voce, acesta fiind un mod perfect de a ţine conversație fără a scoate căștile de pe urechi.
Împerecherea cu telefonul şi aplicația AI Life
Căștile, din momentul în care sunt pornite pentru prima oară, vor afișa o fereastră pop-up, pe ecranul telefonului (din păcate acest lucru fiind disponibil doar pe dispozitivele Huawei), dar după aceasta de fiecare dată căștile se vor conecta aproape instantaneu la telefon.
Mai este de precizat și aplicația AI Life, care oferă control complet asupra caștilor de la modurile de ANC şi Awareness la găsirea caștilor prin aplicația Find Device de la Huawei.
Gesturi şi detectarea purtării
Într-un final, am ajuns şi la gesturi, acestea fiind toate de care ai avea nevoie vreodată pe o pereche de caști, precum schimbarea volumului sau activarea asistentului vocal.
Pe lângă acestea, în fiecare cupă se afla un senzor ce verifica dacă căștile sunt pe urechi, ca atunci când le scoți de pe urechi să se opreasca automat muzica
Concluzii
Eu consider că la prețul de 1299 lei (preț pe site-ul partener HuaweiMobileStore, consultat la data de 2 ianuarie 2021), aceste caști sunt un best-buy pentru cei ce nu țin neapărat să își cumpere caști de la alte brand-uri sau au un telefon Huawei, de vreme ce se sincronizează foarte bine cu dispozitivele lor.