Windows Azure se poziționează în forță ca fiind o platformă deschisă: suportă orice aplicație, de la cele dezvoltate pentru platformele Microsoft, la cele scrise pentru Linux, PHP, MySQL și până la cele pentru Android și iOS.

“Unii cred că o aplicație PHP pe infrastructură Microsoft ține de science-fiction, dar nu au dreptate. PHP și platforma Windows Azure se înțeleg de minune […]” ne spunea Lucian Daia, PHP Developer, ZITEC, la un eveniment vorbind despre beneficiile utilizării Windows Azure.

Numărul de clienți, start-up-uri și companii software ce folosesc Windows Azure este în creștere și scenariile de utilizare sunt diverse, de la dezvoltarea de aplicații și servicii noi la optimizarea operațiunilor online curente și implementări de cloud hibrid în companii medii și mari.

De exemplu, cinci start-up-uri românești beneficiază de câte un grant de până la 60.000 USD în resurse de calcul și stocare în Windows Azure, pentru dezvoltarea și extinderea business-ului la nivel global prin programul BizSpark (KeyTicket SolutionsMavenhutRender StreetStyle Jukebox și TxtFeedback) și alte cinci sunt în procesul de selecție.

Zoli Herczeg, Business Evangelist, Microsoft România: „Ne face plăcere să vedem o creștere susținută a business-ului nostru de Cloud. Capacitatea de calcul și de stocare a Windows Azure se dublează la fiecare șase-nouă luni la nivel global, iar România este în acest trend cu cele mai importante firme locale de software (SIVECO RomâniaTotalSoftiQuestSoftelligenceGenisoft) și o serie de start-up-uri de mare viitor.”

Sebastian Vijeu, Tehnical Evanhelist la Microsoft Romania ne-a declarat: “Microsoft dispune în acest moment de o platformă completă de cloud, care oferă suport pentru o paletă variată de aplicații. Platforma dispune de instrumente avansate de management al infrastructurii în cloud, lucru care conduce la simplificarea a proceselor de administrare specifice.

 

„Compania noastră are o experiență de peste 5 ani în utilizarea tehnologiilor de Cloud Computing, pe o diversitate de platforme. Recomandăm clienților noștri și utilizăm Windows Azure în cadrul proiectelor noastre atât pentru compatibilitatea cu soluțiile Open Source, importante pentru noi și clienții noștri, cât mai ales pentru implicarea Microsoft la nivel local. Participarea Microsoft în educarea pieței, în programe de co-finanțare și de sprijinire a start-up-urilor face diferența în performanța companiilor pentru care infrastructura IT este vitală.” spune Alexandru Lăpușan, CEO, Zitec.

De exemplu, programatorii Zitec au folosit PHP pentru a dezvolta  HotelPeeps Trends”, un produs ce utilizează oferte obținute în timp real pentru a le permite utilizatorilor să-și aleagă hotelul în funcție de propriul buget. În acest scop, pentru programare a fost utilizat Windows Azure Software Development Kit (SDK) pentru PHP. Implementarea platformei cadru a fost posibilă în mai puțin de o săptămână. „Unii cred că o aplicație PHP pe infrastructură Microsoft ține de science-fiction, dar nu au dreptate. PHP și platforma Windows Azure se înțeleg de minune, consider Lucian Daia, PHP Developer în cadrul Zitec. Programatorii PHP ar trebui să aibă în vedere Windows Azure și extraordinara sa interoperabilitate cu PHP-ul.„ Zitec utilizează și funcția de stocare a tabelelor nerelaționate (NoSQL) sub Windows Azure, pentru a păstra informații de diagnostic sistem într-o locație centrală.

Gartner a prezis recent că piața serviciilor de cloud publice va crește cu 18,5% în 2013. În doar un an, Windows Azure a crescut la peste 200 de servicii, numărul de clienți a crescut mai mult decât dublu, și se înregistrează o medie de 1.000 de noi clienti pe zi. De fapt, mai mult de 50% dintre companiile din topul  Fortune 500 folosesc deja Windows Azure. 

Beneficiile principale ale Windows Azure

  • Clienții închiriază resurse de calcul și stocare dintr-o plajă teoretic infinită. Nu e nevoie de un angajament financiar, astfel oricine poate începe cu foarte puțin și apoi poate crește consumul, sau poate opri totul la nevoie;
  • Clienții pot alege modul de a rula aplicațiile în Cloud, prin adaptarea la platformă (PaaS sau Platform as a Service), prin mutarea, fără modificări, în mașini virtuale (IaaS sau Infrastructure as a Service) sau prin soluții hibride.
  • Suport de nivel enterprise pentru întreaga suită a infrastructurii clienților, indiferent dacă se află în centrele lor de date sau în Cloud.