Piaţa de dezvoltare de software este una în creştere, iar numărul candidaţilor care doresc să ocupe o poziţie într-o companie de acest profil este din ce în ce mai mare. Monica Vieriţa, HR & Operations Director, Luxoft România, ne dă prezintă câteva aspecte despre ce presupune găsirea persoanei potrivite pentru a ocupa un anumit loc în companie.

Ştefania Dinu: Compania Dvs este în mod curent percepută ca un angajator activ în industria de IT. Acest lucru face ca sarcina de a găsi talente să fie mai uşoară sau mai grea?

Monica Vieriţa: Da, Luxoft este un angajator activ, avem în jur de 30 de poziţii deschise în prezent, iar ritmul a crescut uşor în ultima perioadă. Ne-am propus să extindem echipa cu încă 200 de persoane şi să atingem un număr de 1000 de angajaţi în următoarea perioadă.

Provocările pe care le resimţim sunt generate de segmentul de industrie în care activăm, care este unul foarte competitiv şi în privinţa reurselor umane. Dar având în vedere că angajăm constant, avem la dispoziţie o bază de date importantă din care putem selecta cei mai buni canditaţi şi mai mult, o bună parte dintre aplicanţi sunt chiar foşti angajaţi ai Luxoft.

ŞD: Există la ora actuală un deficit de candidaţi specializaţi pentru anumite domenii din IT?

MV: În România avem avantajul de a dispune de un capital de resurse uman valoros. Întâlnim la interviuri atât juniori care doresc să îşi construiască o carieră în programare, cât şi canditaţi cu experienţă. Există desigur şi situaţii specifice, în care este mai greu să găsim candidaţii potriviţi, mai ales acolo unde este nevoie de un anumit set de cunoştinţe, sau de o tehnologie de nişă. 

ŞD: Ideea că “în IT se câştigă bine” atrage mulţi tineri către această profesie. Cum vedeţi viitorul acestei profesii, însă?

MV: Piaţa de dezvoltare de software pe care activăm este una în creştere. Tot mai multe companii se extind în România sau îşi deschid noi Centre de operatiuni, iar cererea pentru specialişti din IT se menţine la cote ridicate de ceva timp încoace. În acest context, care se referă nu doar la programare, ci şi la întreaga industrie de IT, cred că şi această profesie va ocupa în continuare un loc foarte bun pe piaţa muncii. Sigur că trebuie sa existe un grad de adaptabilitate, dorinţa de a învăţa constant şi de a te perfecţiona, pentru că tehnologiile se schimbă destul de rapid.

ŞD: Lucraţi cu foarte mulţi tineri. Este generaţia Y diferită ca percepţie a locului de muncă şi a atitudinii faţă de job, aşa cum se obişnuieste a se spune în ultima vreme?

MV: Media de vârstă în Luxoft este de 28 de ani, deci putem spune ca lucrăm cu foarte mulţi tineri. Am observat în ultmii ani o atitudine tot mai matură faţă de locul de muncă, interesul crescut atât faţă de tehnologiile utilizate şi proiectele pentru care vor lucra, cât şi în privinţa şanselor de promovare, salariul nemaiocupând un loc principal pe lista lor de priorităţi.

O altă trăsătură care îi diferenţiază este nevoia de flexibilitate, dar care este corelată cu un nivel mai crescut de responsabilitate. De exemplu, angajaţii noştri îşi configurează singuri programul zilnic astfel încât să îşi îndeplinească task-urile, având totodată posibilitatea să aloce timp şi altor activităţi pe care le au în afara serviciului, fie că trebuie sa meargă la cursuri sau să îşi ia copilul de la grădiniţă . De altfel, Luxoft România este recunoscută ca o companie care reuşeşte să asigure un echilibru foarte bun între viaţa profesională şi cea privată .

 

Sursa foto: http://www.training-consultanta.ro