Am stat de vorbă cu Mircea Mitu, unul dintre acționarii IT Assist și Chief Technology Officer (CTO), în această companie, și am aflat care sunt punctele esențiale ce stau la baza construirii unei afaceri de succes. O corporație este un pas absolut necesar pentru cineva care dorește să-și creeze propria afacere în IT? Cât de greu este să-ți dezvolți propriul start-up în servicii de externalizare IT?

„Într-un start-up înveți, dar dacă nu ai și experiența anterioară într-o corporație, este mai greu. Te ajută o experiență dobândită într-o multinațională pentru că te expune la un alt nivel, îți arată o altă perspectivă. Ești expus la un mediu extern și înveți cum se face același lucru pe piața din afară, pe o piață matură,” a precizat Mircea Mitu. Această experiență de multinațională te ajută să construiești soluții cu care poți să crești, cu care te poți diferenția de ceilalți.

„Un start-up este mult mai dinamic, deciziile se pot lua de pe o zi pe alta, dacă nu ai luat o decizie la timp, poți chiar să distrugi business-ul. Într-un start-up, orice decizie îi poate afecta pe cei din jur, care lucrează pentru afacere, iar, ca antreprenor, ai o mare responsabilitate pentru acești oameni,” a completat Mircea Mitu.

Companiile majore de IT au fost locul de lansare pentru echipa ce a pornit IT Assist. S-au întâlnit câțiva amici și, pentru că aveau cunoștințe complementare în IT, partea de rețelistică, administrare de servere, dezvoltare de software, marketing, business development, au sesizat oportunitatea unei noi companii cu un set complet de servicii pentru un segment în creștere – companiile mici și mijlocii. „Ne și înțelegeam foarte bine, iar la un moment dat, în anul 2006, am conștientizat că este un moment oportun în piață pentru a crea o astfel de companie,” adaugă Mircea. „Deși companiile din care porneam erau multiple (Bitdefender, UPC, Oracle etc.) putem spune că liantul echipei a fost Bitdefender, acolo intersectându-ne și creând relația echipei ce a pornit această companie”. În momentul pornirii firmei, nu erau toți angrenați 100% în noua companie, o parte dintre ei, la început, au fost mai mult consultanți și acționari pasivi. „În 2008, am decis să fac și un alt pas: să mă dedic 100% companiei și antreprenoriatului și să mă implic activ în dezvoltarea companiei. Piața deja se schimbase, începuse să se maturizeze și era o competiție mai mare, astfel că era nevoie de prezență zi de zi în companie pentru a o putea construi corect.” Pe parcurs structura acționariatului s-a schimbat, iar acest lucru face parte din viața oricărei firme aflate în dezvoltare. În prezent, acționarii majoritari sunt prezenți în operațiunile de zi cu zi ale firmei, iar aceasta este o condiție necesară pentru ca afacerea să aibă succes.

IT Assist acționează pe piața de servicii de externalizare IT și, după cum povestește Mircea, acest business este dependent de oameni buni și de procese excelente. De aceea, procesul de recrutare este adesea dificil, iar recrutarea este activă și continuă. Oamenii căutați sunt cei care au atitudinea potrivită, pentru că mai importantă decât cunoștințele sau experiența este atitudinea: trebuie să fii orientat către client. „Atitudinea este foarte importantă pentru cineva care lucrează în servicii, pentru că experiența și cunoștințele se dobândesc. Este un business pe care nu toată lumea îl poate face, fiindcă este o adevărată artă să poți menține relația cu clientul, și de aceea suntem foarte pretențioși când vine vorba despre adus oameni noi în echipă,” a completat Mircea Mitu.

O altă cale spre succes o reprezintă implementarea și utilizarea de procese și instrumente adecvate. O firmă nu ar trebui să fie dependentă de anumiți oameni, pentru că, dacă unul dintre aceștia părăsește echipa, afacerea poate pierde enorm. Pentru a se feri de acest pericol, o companie trebuie să aibă procese bine puse la punct, care să îți permită să construiești mai departe chiar și după ce echipele se schimbă sau cooptează noi membri. Într-un proces bine pus la punct, se regăsesc toate categoriile de angajați (oameni creativi, oameni muncitori, buni executanți, dar și lideri), angajați care cooperează foarte bine pentru dezvoltarea afacerii. Pentru a putea să pui toate aceste categorii de oameni în mișcare, trebuie să ai un proces bine pus la punct, care să controleze activitatea și să miște „rotițele”: adică atât partea de outsourcing tipic, cât și zona de personalizare de soluții. „Nevoile clienților sunt specifice, iar soluțiile pe care le oferim sunt personalizate și adaptate acestor nevoi. Aceste soluții servesc pentru diferențierea companiei pe piață și pentru a-l ajuta pe client să-și facă cât mai bine treaba. Scopul acestui demers este detectarea oportunităților de dezvoltare pentru ambele părți și găsirea unor soluții care să răspundă nevoilor clienților,” a concluzionat Mircea Mitu. r

Interviu realizat de Ștefania Dinu