Ultimele trei weekend-uri au fost pline de energie în spațiul virtual, entuziasm și pasiune – cu peste 170 de echipe care au participat la cele 5 Hackathoane Innovation Labs 2021. În 21 martie, 9 echipe s-au calificat în urma Hackatonului din Iași, dintr-un total de 71 de echipe calificate pentru programul de mentorat de 7 luni.

Programul de mentorat a demarat în 16 martie cu prima sesiune de tip Tech Talk, deschisă de către Andrei Pitiș, co-fondator Innovation Labs și fondator Simple Capital, cu o discuție despre construirea și conducerea echipelor de succes. Tech Talk-ul a fost continuat de o discuție de tip panel între Andrei Pitiș și Beniamin Mincu, CEO și fondator Elrond, despre oportunitățile deschise de tehnologia Blockchain în multiple domenii de activitate. Alături de partenerii Innovation Labs, vor urma sesiuni săptămânale de Tech Talk legate de toate verticalele de business din program: Agriculture, Cyber Security, Fintech, Health & Lifestyle, Retail, Smart Cities și Smart Mobility, precum și sesiuni specifice de mentorat.

Innovation Labs este organizat de Asociația Tech Lounge, Fundația Transylvania Institute of Technology, Asociația Calemis, EduHub Sibiu și Cowork Timișoara cu sprijinul BRD–Groupe Société Générale, Atos, Orange, UiPath, Elrond, Microsoft, Carrefour, având Romanian American Foundation ca partener strategic, și în colaborare cu Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării.

Ediția curentă a atras echipe din toate categoriile: 46 echipe de tip start-up (formate exclusiv din studenți) – categorie de echipe susținută de către Romanian American Foundation; 18 echipe de tip scale-up (ce aduc alături studenți și antreprenori experimentați); precum și 7 echipe de tip spin-off-uri universitare, construite în jurul unor rezultate de cercetare – categorie de echipe susținută de către Orange și UEFISCDI.

Innovation Labs este un program universitar de preaccelerare dedicat proiectelor bazate pe inovații tehnice și digitalizare – implementat cu sprijinul a 11 universități de top din România: Universitatea POLITEHNICA din București, Universitatea din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Politehnica Timişoara și Universitatea de Vest din Timişoara.

Printre inovațiile propuse de tinerele echipe din Hackathoanele Innovation Labs se numără:

  • Echipa Radio-Savior, susținută de către Microsoft și de către UiPath, dezvoltă un dispozitiv compact cu o interfață plăcută și ușor de utilizat care oferă posibilitatea unei comunicări valide la distanță în zonele montane.
  • Echipa KIDoc, susținută de către UiPath și de către Romanian – American Foundation, este o echipă interdisciplinară, ce aduce studenți și absolvenți din domeniul tehnic alături de cei din domeniul medical, pentru a oferi o platformă medicală dedicată facilitării îngrijirii copiilor cu boli cronice de către familiile acestora, asigurând o comunicare simplificată cu echipa medicală și o atenție sporită cu privire la respectarea tratamentului și la gestionarea securizată a documentelor medicale. Astfel, KIDoc își propune să democratizeze accesul la tratament pentru copiii cu boli cronice și pentru familiile acestora.
  • Echipa Anon AutoML, susținută de către Microsoft, propune o platformă de automatizare a învățării automate (ML) ce facilitează introducerea de tehnologii ML/AI în produsele unor companii din domenii diverse, printr-o platformă de tip SaaS.
  • AIMinded, susținută de către UiPath, dezvoltă un sistem pentru automatizarea procesului de diagnosticare a tumorilor canceroase pulmonare, prin intermediul unui algoritm de inteligență artificială.

Echipa RONIN, susținută de către UiPath, dezvoltă o platformă robotică open-source care își propune să revoluționeze lumea roboților autonomi de interior printr-o abordare de tipul DIY (Do It Yourself). Soluția propusă promite o aplicabilitate largă în vederea maximizării eficienței proceselor repetitive, de la zona medicală la cea industrială.