Weekendul trecut a marcat debutul programului Innovation Labs 2022 cu două Hackathoane, desfășurate în paralel – în Cluj-Napoca și Timișoara. În cadrul lor, 25 de echipe formate din start-up-uri tehnice s-au calificat pentru programul de mentorat de cinci luni, coordonat de către Asociația Tech Lounge și implementat alături de Asociația Transilvania IT, Asociația Calemis, EduHub și Cowork Timișoara cu sprijinul BRD – Groupe Société Générale, UiPath, Microsoft, AROBS Transilvania Software, Atos, Carrefour România, Orange, VTEX, Elrond, având Romanian – American Foundation ca partener strategic, Universitatea POLITEHNICA din București ca partener universitar strategic, și în colaborare cu Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării.

Hackathoanele din Cluj-Napoca și Timișoara, precum și implementarea la nivel local a programului Innovation Labs este susținută, totodată, de partenerii locali: Electrolux România, în calitate de partener principal la Cluj-Napoca, iar Linnify și Wolfpack Digital, în calitate de parteneri tehnologici; Amazon, Growceanu și Viva Facilities, în Timișoara.

Săptămâna aceasta, pe 19 și 20 martie 2022, urmează alte trei Hackathoane, care vor avea loc simultan în București, Iași și Sibiu. Înscrierea pentru acestea se poate face pe www.innovationlabs.ro/register până pe 17 martie, fiind bineveniți participanți din toate centrele universitare din țară.

Programul este deschis tinerilor din toate universitățile, Innovation Labs fiind implementat în cele cinci orașe alături de 17 parteneri academici principali:

 • în București: Universitatea POLITEHNICA din București, Universitatea din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Ovidius” din Constanța și Universitatea Transilvania din Brașov,
 • în Cluj-Napoca: Universitatea Babeș–Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca,
 • în Iași: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași,
 • în Sibiu: Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu,
 • în Timișoara: Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Oradea.

Innovation Labs invită în continuare tineri din toate universitățile să se alăture programului în centrul Innovation Labs cel mai apropiat lor – profitând de organizarea în format hibrid a programului, cu evenimente atât online, cât și offline.

Cele două Hackathoane din Cluj și Timișoara au adunat 59 de echipe, formate din peste 145 de tineri cu proiecte curajoase, care își propun să aibă un impact pozitiv asupra mai multor sectoare de business prin soluțiile lor tehnologice. Start-up-urile prezente s-au aliniat cu una dintre verticalele de afaceri ale programului: Agriculture, Blockchain, Cybersecurity, DevTools, Digital Commerce,  Digital Health, Lifestyle, Retail, Smart City & Industry 4.0 și Sustainability.

Participanții Hackathoanelor Innovation Labs 2022 acoperă trei categorii, în funcție de experiența membrilor:

 • echipe formate exclusiv din studenți – ce parcurg prima lor experiență antreprenorială – categorie susținută cu precădere de către Romanian – American Foundation;
 • echipe spin-off din mediul universitar formate din cercetători – care vor beneficia de susținere în procesul de identificare a potențialelor piețe de vânzare și a oportunităților privind aplicarea tehnologiilor dezvoltate în scenarii reale de afaceri – categorie susținută de către Orange, și sprijinită activ de Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării;
 • echipe formate din studenți și antreprenori cu experiență, ce vor parcurge împreună un program de descoperire antreprenorială.

Hackathonul este un proces dinamic de explorare, dezvoltare, finisare și creare de produse, ce aduce împreună tineri pasionați de tehnologie, antreprenori, specialiști din industrie, dar și lideri cunoscuți din ecosistemul antreprenorial românesc. Cele 59 de echipe înscrise, pasionate de tehnologie și animate de o idee îndrăzneață, s-au prezentat virtual în dimineața de sâmbătă, 12 martie, pentru prima etapă de admitere în Hackathon: o prezentare fulger de 1 minut a ideii în fața juriului și a publicului, urmată de votul publicului prezent la eveniment și deliberarea juriului.

Pe baza opțiunilor juriului și a publicului participant, echipele cu cel mai mare potențial au intrat în etapa de dezvoltare și mentorat rapid din cadrul Hackathonului. Pe parcursul zilei de sâmbătă și a nopții ce a urmat, cele 39 de echipe de tineri selectate au lucrat la perfecționarea unui prototip cât mai convingător al ideii lor inițiale, sub îndrumarea mentorilor și a juriului din cadrul celor două Hackathoane.

Duminică, 13 martie, echipele au expus o versiune îmbunătățită a produsului și a strategiei lor de business în fața juriului și a publicului, printr-o prezentare ce a inclus o demonstrație tehnică și un elevator pitch de 2 minute. Juriul, format din personalități din ecosistemul inovării digitale din România, a acceptat provocarea dificilă de a selecta cele mai performante și promițătoare 25 de echipe și prototipuri, care au intrat astfel în programul de dezvoltare și mentorat de 5 luni: 14 echipe în Cluj-Napoca și 11 echipe în Timișoara. Echipele calificate încep de astăzi o experiență intensă de interacțiuni săptămânale cu mentorii, utilizatorii și potențialii investitori, pătrunzând treptat în lumea inovării digitale și a antreprenoriatului tehnic.

Săptămâna aceasta, pe 19 și 20 martie 2022, urmează alte trei Hackathoane, care vor avea loc simultan în București, Iași și Sibiu. Înscrierea pentru acestea se poate face pe www.innovationlabs.ro/register până pe 17 martie – fiind invitate echipe din toate centrele universitare din țară.

Pe parcursul următoarelor 5 luni, scopul programului este de a accelera ideile către stadiul de MVP (Minimum Viable Product), de a ajuta echipele să își aducă ideile într-o formă validată și valoroasă, creată pentru clienții reali ai pieței, dar și de a-i îndrepta către oportunitățile potrivite de finanțare ale propriului startup. Totodată, programul dezvoltă în rândul participanților un mod antreprenorial de a gândi, introducând în vocabularul lor termeni și concepte de business. Astfel, prin activitățile diverse din program, antreprenorii și oamenii de business consacrați vor împărtăși experiențele lor cu tinerii participanți, orientându-se în cunoașterea și explorarea ecosistemului antreprenorial românesc. Nu în ultimul rând, prin intermediul partenerilor programului, echipele beneficiază de acces la tehnologii de ultimă generație pentru dezvoltarea produselor lor, precum și de oportunități de poziționare eficientă pe piață.

În particular, atragem atenția asupra parteneriatului cu Microsoft – partener național al Innovation Labs – care a venit în mod excelent în întâmpinarea nevoilor ecosistemului, făcând eforturi ca, de anul acesta, programul Microsoft for Startups – Founders Hub să includă în evaluările sale și echipe early stage cu potențial de creștere mare, cum este cazul multora dintre echipele uzuale care participă și absolvă Innovation Labs. Astfel, prin sinergia între cele două programe, echipele Innovation Labs au posibilitatea de a beneficia acum nu doar de credite de cloud substanțiale, dar și de acces la o gamă extrem de largă de resurse informatice și know-how de top din partea Microsoft.

Pe 26 iulie, în cadrul evenimentului Demo Day, finaliștii programului își vor prezenta produsele în fața partenerilor, a reprezentanților media și a potențialilor investitori, urmând ca echipele cele mai convingătoare să fie recunoscute prin premiile Innovation Labs. Echipele vor continua să beneficieze de sprijinul acceleratorului și al susținătorilor programului și după încheierea perioadei de mentorat, devenind parte din comunitatea de alumni a Innovation Labs.

Parteneri și susținători ai programului Innovation Labs

Innovation Labs 2022 este un program organizat în București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara, coordonat de Asociația Tech Lounge și implementat alături de Asociația Transilvania IT, Asociația Calemis, EduHub și Cowork Timișoara, cu sprijinul BRD – Groupe Société Générale, UiPath, Microsoft, AROBS Transilvania Software, Atos, Carrefour România, Orange, VTEX, Elrond, având Romanian – American Foundation ca partener strategic, Universitatea POLITEHNICA din București ca partener universitar strategic, și în colaborare cu Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării.

Echipele participante beneficiază de susținere din partea partenerilor locali ai programului: Adobe, Keysight Technologies, NXP, Fitbit, BearingPoint, Eximprod Grup, Deloitte România, Ortec, PSS Prosoft Solutions, PentestTools, Simple Capital Labs, Bware Labs, Knosis.ai, BRD Mindcraft în București, Electrolux România (partner principal local în Cluj-Napoca), Linnify, Wolfpack Digital în Cluj-Napoca, Sevio Solutions la Iași, Amazon, Growceanu și Viva Facilities în Timișoara.

Innovation Labs este un program universitar implementat alături de cei 17 parteneri academici:

 • în București: Universitatea POLITEHNICA din București, Universitatea din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Ovidius” din Constanța și Universitatea Transilvania din Brașov,
 • în Cluj-Napoca: Universitatea Babeș–Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca,
 • în Iași: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași,
 • în Sibiu: Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu,
 • în Timișoara: Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Oradea.