IBM a anunţat o serie de programe şi resurse pentru a ajuta studenţii şi profesioniştii din domeniul IT să dezvolte noi abilităţi tehnice şi să se pregătească pentru locurile de muncă viitoare. Iniţiativele includ cursuri de formare şi materiale noi pentru profesioniştii din domeniul IT, tehnologii şi materiale curriculare  pentru profesori şi programe extinse menite să atraga in mod direct studenţii, prezentând  probleme reale de business.

Noile resurse vor contribui la reducerea lacunelor privind competenţele in domeniul tehnic evidenţiate în Raportul IBM 2012 Tech Trends. Din raportul realizat de IBM Center for Applied Insights, a rezultat faptul că doar 1 din 10 organizaţii are competenţele necesare pentru a aplica eficient tehnologii avansate, cum ar fi cele de business analytics, mobile computing, cloud computing şi social business. În plus, aproape jumătate din profesorii şi studenţii intervievaţi susţin că există o problemă majoră în ceea ce priveşte capacitatea instituţiei de învăţământ de a satisface cererea tot mai mare de competenţe tehnice avansate.

„A avea o forţă de muncă înalt calificată este esenţial pentru capacitatea unei organizaţii de a inova, de a satisface cerinţele clienţilor şi de a progresa”, a declarat Jim Corgel, General Manager Academic and Developer Relations, IBM. „Ca răspuns la creşterea lacunelor din domeniul IT, IBM îşi extinde programele de dezvoltare a competenţelor în domenii-cheie, cum sunt securitatea cibernetică, mobile computing şi comerţul.”

Curricule, tehnologii şi programe de training noi pentru facultăţi

Numai în SUA, numărul locurilor de muncă în domeniul IT este aşteptat să crească cu 22% până în 2020, potrivit Biroului de Statistică a Muncii din SUA. Pentru a ajuta facultăţile să pregătească mai bine studenţii pentru aceste oportunităţi, IBM prezintă cea mai mare extindere a Iniţiativelor Academice de la începutul programului (IBM Academic Initiative).

În premieră, IBM va oferi acces la resurse curriculare şi de instruire privind securitatea IT pentru a ajuta studenţii să obţină competenţe informatice. Denumită în Raportul IBM Tech Trends ca „barieră de top” a adoptării tehnologiilor avansate, securitatea cibernetică reprezintă o zonă de creştere cheie a locurilor de muncă. Este preconizat ca forţa de muncă din domeniul securităţii cibernetice să se dubleze până în 2015. Noile oferte de securitate cibernetică includ:

 • Curricule Pre-Packaged care prezintă studenţilor scenarii de securitate din lumea reală, ajutându-i pe aceştia să înţeleagă provocările companiilor şi să analizeze tendinţele prezentate în Raportul IBM X-Force.
 • Acces gratuit la software de securitate pe care profesorii îl pot utiliza în clasă pentru a preda studenţilor modul de testare al aplicaţiilor pentru identificarea erorilor şi vulnerabilităţilor, precum şi verificarea reţelei şi a serverelor virtuale pentru identificarea deficienţelor. Profesorii şi studenţii pot accesa de la distanţă cel mai nou mainframe zEnterprise, un sistem extrem de sigur care poate fi utilizat pentru a pregăti studenţii pentru provocările reale de computing, folosind competenţele IT enterprise.

Abilitatea de a aduce cele mai noi tehnologii enterprise direct în clasă, fără costuri suplimentare, este esenţială în construirea competenţelor. În plus faţă de securitatea cibernetică, IBM oferă acum licenţe software şi materiale de training în trei domenii noi:

 • Big Data & Analytics : Acum profesorii pot introduce software de date direct în clasă, cu acces la o varietate de oferte Big Data a IBM. E-book-urile şi modulele de studiu pe Hadoop adresate studenţilor din domeniul afacerilor şi IT sunt de asemenea disponibile.
 • Comerţ: Acum profesorii pot descărca software de marketing digital şi analytics din cadrul iniţiativei IBM Smarter Commerce. Printr-o serie de module de învăţare „hands-on”, studenţii pot învăţa subiecte ca analiza comparativă şi dezvoltarea de cod pentru a descoperi modelele online de cumpărare.
 • Mobile Computing: Noi module de studiu „hands-on” pentru HTML 5 şi DOJO pregătesc studenţii să dezvolte aplicaţii pentru dispozitivele mobile. De asemenea, profesorii pot descărca software-ul IBM de dezvoltare a aplicaţiilor mobile, pentru a oferi studenţilor experienţa „hands-on”.

 Pentru a ajuta facultăţile să îşi actualizeze competenţele privind tehnologiile avansate, IBM a lansat astăzi un Schimb de Cunoştinţe. Aceste resurse online permit profesorilor din întreaga lume să colaboreze, precum şi să împărtăşească cursuri şi cele mai bune practici. Ofertele iniţiale din Schimbul de Cunoştinţe vor conţine un curriculum de la membrii câştigători IBM Smarter Planet.

Cursuri de formare şi resurse noi pentru profesioniştii din domeniul IT

Cum tot mai multe organizaţii apelează la tehnologie pentru a rezolva provocările dificile de afaceri, necesitatea de profesionişti IT calificaţi este în continuă creştere în toate domeniile industriale. De exemplu, un raport recent al TechAmerica evidenţiază necesitatea angajaţilor guvernamentali să-şi îmbunătăţească abilităţile în domeniul big data. În plus, raportul IBM Tech Trends 2012 arată că lipsa de profesionişti cu experienţă în domeniul de business analytics este principala barieră în adoptarea tehnologiei.

Pentru ca angajaţii din domeniul IT să fie la curent cu tehnologiile care evoluează rapid, IBM oferă:

 • Materiale de studiu, resurse tehnice şi comunităţi tehnice online gratuite ce conţin informaţii despre securitatea cibernetică şi tehnologiile de comerţ, prin intermediul IBM developerWorks. De exemplu, în secţiunea de securitate, dezvoltatorii pot accesa exemple de deficienţe ale aplicaţiilor, pot afla mai multe despre atacuri web tipice şi pot colabora cu omologii lor pentru cele mai bune practici de răspuns la vulnerabilităţi.
 • Formare personală şi certificare pentru Partenerii de Afaceri IBM care doresc să se implice în Smarter Commerce, precum şi analiză digitală care completează noile materiale educaţionale, instrucţiuni de instalare şi cele mai bune practici privind resursele developerWorks.

Noi programe pentru a motiva studenţii

De asemenea, IBM colaborează strâns cu studenţii pentru a le evidenţia cât de importante sunt tehnologiile avansate – business analytics şi securitate – pentru o varietate de domenii de carieră, cum ar fi business, marketing şi ştiinţă.

 • Virtual Career Event: La începutul anului 2013, compania va găzdui IBM Carrer Exploration: Make a difference. Evenimentul virtual global va oferi studenţilor şi absolvenţilor oportunitatea de a interacţiona cu directori şi experţi de top IBM, de a învăţa cum să construiască şi să aplice expertiza personală, de a extinde reţelele şi de a se poziţiona mai bine într-o piaţă competitivă a locurilor de muncă.
 • Provocări  „in-class”: IBM îşi extinde activitatea pentru a aduce provocări reale în clasă prin activităţi precum Watson Case Study Competitions, The Great Mind Challenge şi evenimente speciale precum Student Innovator Challenge organizat recent în Singapore unde peste 100 de studenţi au dezvoltat soluţii pentru a aborda provocările Smarter Planet.
 • Job Board: În Decembrie, Iniţiativa Academică IBM PureSystems va lansa Power Skills Job Board, subliniind oportunităţi entry-level pentru studenţii interesaţi de IBM PowerSystems.
 • Acces extins la resurse de învăţământ superior: IBM a aderat recent la Coaliţia Naţională pentru Centrele de Tehnologie Avansată, permiţând membrilor din cadrul Iniţiativei Academice IBM PowerSystems să acceseze o reţea extinsă de resurse educaţionale, în special pe cele care promovează utilizarea aplicaţiilor tehnologice care îmbunătăţesc programele şi serviciile economice.
 • Concursuri online: În concursurile de tip mainframe din întreaga lume, elevii câştigă experienţă „hands-on” cu sistemele de tip enterprise şi abordează provocări tehnice care îi expun unor probleme de securitate, de cloud şi big data cu care se confruntă cele mai mari companii din lume. În 2012, peste 13.000 de studenţi s-au înregistrat pentru a participa la cele 13 concursuri de tip mainframe din 25 de ţări. 

IBM şi experţi din mediul academic au împărtăşit opiniile lor cu privire la competenţele specifice necesare în cloud computing, business analytics, social business şi mobile computing. Pentru a vizualiza o serie de videoclipuri, vă rugăm accesaţi canalul de Youtube IBM Ecosystem.

Centrul IBM Applied Insights a efectuat cercetări şi analize pentru Raportul Tech Trends 2012.  Acest raport include peste 1900 de profesionişti IT şi business, studenţi şi profesori intervievaţi din întreaga lume.