ITChannel: Cum ați caracteriza piața IT din România, în comparație cu ceea ce era acum 10 ani?

Andrei Suciu: În 2012 avem în România o piață IT matură, care oferă soluții la probleme complexe, care va incepe în curând să competiționeze cu piețele IT din țările avansate. Comparând cifrele de astăzi cu cele de acum 10 ani, este o diferență zdrobitoare, de unde reiese că sectorul IT a cunoscut o dezvoltare exponențială în toți acești ani.

ITC:Este cloud computing un „buzzword” sau un pariu câștigător pentru firmele din IT?

A.S.: Că vrem sau nu, cloud computing va domina piața IT în maxim 5 ani. Competențele IT scad, costurile cu personalul IT cresc, piața de business cere dinamism, cere micșorarea investițiilor, cere controlul riscurilor investiționale, și ca atare cloud computing este o alegere adecvată. Firmele de IT pot câștiga acest pariu doar dacă își revizuiesc de la rădăcini modalitatea de furnizare a serviciilor, printr-o orientare către aplicații de business și servicii atașate.

ITC: Unde se află PRAS Consulting astăzi, după 10 ani, față de ceea ce ați gândit la momentul când ați creat compania?

A.S.: Ca să fiu sincer, acum 10 ani nu știam exact unde vom ajunge și pe ce cale vom merge. Împreună cu partenerul meu, Paul Roman, am intuit că putem dezvolta împreunăceva pe cont propriu, bazându-ne pe experiența acumulată în multele proiecte pe care le-am dezvoltat cu succes împreună, ca angajați. Business-ul s-a dezvoltat initial de la sine, după care a urmat o perioadă în care ne-am axat pe tehnologiile la care ne pricepem cel mai bine. În acest moment venim cu o nouă abordare, pe care o vom pune în aplicare din 2013 și pentru care ne pregătim de câteva luni de zile.

ITC: Pe ce se bazează succesul firmei într- o piață destul de aglomerată? Cu ce vă diferențiați față de ceilalți competitori?

A.S.: Piața pare aglomerată, însă din păcate, prea multe firme oferă o calitate mediocră. Sunt foarte puține firme pe piața autohtonă care ar putea rezista pe piețele IT din țările dezvoltate (USA, Europa de Vest, nu mai vorbim de Japonia). De la început, noi am stabilit o serie de principii de business pe care le vom respecta mereu: calitate ridicată în furnizarea soluțiilor, implicare, orientare către cerințele clienților și respectarea angajamentelor date. Pe cât de simple par aceste principii, pe atât de greu este de găsit o firmă care să le satisfacă întocmai. Și nu în ultimul rând, noi niciodată nu vindem vorbe!

ITC: Cum abordați piața IMM-urilor? Există aici un potențial real de creștere? Ce anume cântărește cel mai mult pentru o companie mai mică, atunci când decide să investească în IT?

A.S.: Din punctul nostru de vedere, piața IMM-urilor este piața cea mai dificil de abordat. Presiunea prețului impune eficiență maximă, așteptările sunt foarte ridicate și timpul de reactie se dorește a fi foarte redus. Toate aceste cerințe sunt contradictorii, dar totuși trebuie satisfăcute pentru acești clienți. Piața IMM-urilor poate crește doar dacă acestea vor investi în instrumente de mărire a productivității, de scădere a costurilor. În primul rând însă, trebuie ca IMM-urile să cunoască aceste instrumente și în acest sens se impune segmentarea pieței – nu poți aborda întreaga piață a IMMurilor, nu poți avea soluții pentru orice și în același timp să fii o firmă profitabilă.

ITC: Care este cel mai de succes produs al Dvs in acest moment?

A.S.: Avem mai multe arii în care ne mândrim că excelăm, fiind și cea mai certificată companie din România pentru domeniile respective: implementare soluții de comunicații unificate Microsoft Exchange și Microsoft Lync; implementare soluții de cloud Microsoft Office 365; implementare soluții Fax2Email de la Fenestrae.

ITC: Aveți un proiect de care sunteți mândri în mod special?

A.S.: În acest moment îmi vin în minte două proiecte pe care le-am finalizat cu succes în acest an: migrarea la Microsoft Exchange 2010 pentru una dintre cele mai mari companii petroliere din Europa, unde am implementat o infrastructură High Availability la nivel geografic, pentru 40.000 de utilizatori răspândiți în mai multe state din lume, și implementarea completă de Microsoft Office 365 pentru Sustainalytics, inclusiv cu partea de Microsoft Lync in-house în diverse locații, interfațat cu diverși provideri VoIP, unde am lucrat impreună cu o echipă de cel mai înalt nivel tehnic de la Microsoft, la nivel mondial, pentru soluționarea diverselor problem apărute și nedocumentate.

Interviu realizat de Camelia Cojocaru