Initiere in tehnica migrarii in cloud
de Paul Roman
Un evanghelist de la Microsoft spunea acum ceva timp la o conferinta, ca atunci cand doresti sa transferi Gigabytes sau Terrabytes intre doua centre de date, cea mai buna solutie este o companie de curierat precum DHL. Astazi, lucrurile s-au schimbat si au devenit tot mai complexe, tinand cont de expansiunea tot mai larga a cloud computingului si a serviciilor gazduite. Cum putem sa devenim operationali atunci cand transferam terabytes in cloud, sau de pe un server “on premises” catre cloud?
Unul dintre clientii nostri avea gazduite mai multe conturi de e-mail ale solutiei Microsoft – Business Productivity Online Suite – BPOS (n.r. BPOS a fost precursorul Microsoft Office 365). Conturile, ce insumau Terabytes de date, urmau sa fie migrate catre catre noua versiune a solutiei in mod automat de catre Microsoft, dar la un moment nepotrivit pentru client.
De asemenea, multi dintre clientii PRAS au migrat la Office 365 de la o infrastructura “on-premises” (servere Linux, Lotus Domino Server, IMAP, POP3 sau chiar Exchange gazduit in cadrul organizatiei).
Care este solutia optima de migrare pentru cele doua situatii?
MigrationWiz sau migrare la puterea cloud
Principala problema pe care am identificat-o la trecerea la Office 365 este legata de transferul e-mailurilor si datelor din solutiile utilizate anterior. Sunt o multitudine de aplicatii folosite de companii pentru email si colaborare, si in cele mai multe cazuri, numeroase informatii relevante pentru business sunt stocate in aceste aplicatii.
MigrationWiz este o solutie completa de migrare a e-mail-ului, prin intermediul acesteia fiind transferate cu fidelitate toate componentele unei casute postale (calendarul, contactele, mesaje de email primite si trimise, sarcini si note). Migrarea nu presupune existenta unui hardware dedicat sau instalarea unui software specific. Un avantaj important al MigrationWiz este disponibilitatea solutiei ca serviciu in cloud, lucru care contribuie la optimizarea transferului datelor intre solutiile folosite de clienti si Microsoft Office 365.
In Migration Wiz, practic se construiesc doi conectori. Primul conector este dedicat infrastructurii initiale de unde sunt importante casutele de mail si datele, solutia fiind extrem de flexibila la capitolul integrare (practic toate solutiile de email cunoscute de email pot fi migrate folosind Migration Wiz). Al doilea conector este dedicat solutiei in care vor fi importate datele (in speta Office 365, dar nu numai). O data configurati cei doi conectori, procesul este automatizat, fara a mai fi necesara interventia administratorului pana la finalizarea migrarii.
O chestiune de costuri…
Migration Wiz este un instrument foarte bun, pe care l-am utilizat in multiple situatii si care a functionat ireprosabil. Teoretic exista o singura problema si anume costurile procesului de migrare. Atunci cand discutam de zeci de conturi de migrat, un cost de maxim 12 USD pe casuta postala migrata este suportabil . Daca discutam de clientii cu peste 1000 de casute postale de migrat, un cost de 12.000 USD pentru migrare (fara a include serviciile PRAS) ajungem la o valoare ce poate influenta semnificativ costurile proiectului..
Un astfel de exemplu il reprezinta un client cu aproximativ 1000 de conturi gazduite in Office 365 , conturi ce se doreau a fi transferate catre o alta organizatie de Office 365. Discutam in acest caz de o migrare cloud to cloud, migrare ce nu poate fi realizata prin intermediul tool-urilor furnizate de catre Microsoft si care necesita un transfer manual al datelor.
Care au fost solutiile de transfer? Intr-o prima varianta ne-am gandit sa transferam datele pe un server din cadrul companiei noastre, urmand ca de acolo sa le transferam in data centrul ce gazduieste Office 365. Solutia ar fi fost total ineficienta. Discutam de mai multi terrabytes de date care trebuiau descarcati pe serverul nostru si incarcati ulterior catre Office 365. Am calculat ca procesul urma sa dureze mai mult de o saptamana, timp in care toata largimea de banda utilizata in biroul nostru urma sa fie folosita pentru aceasta activitate.
In final, am decis sa folosim capacitatea de procesare din Windows Azure. Am mers pe principiul ca infrastructurile Windows Azure si Office 365 trebuie sa se gaseasca in acelasi data center, undeva in Irlanda sau Olanda. Astfel am transferat datele din Office 365 catre Windows Azure, iar ulterior din Azure catre Office 365. Operatiunea a durat cateva ore avand costuri de utilizare a resurselor in Windows Azure modice (aproximativ 50 USD).
——
Paul Roman este Microsoft MVP(Most Valuable Professional) pentru solutia Microsoft Exchange si owner al companiei PRAS Consulting. Paul are o mare experienta pe zona e-mail si colaborare, avand la activ unele dintre cele mai importante proiecte de Microsoft Exchange din Romania atat in varianta “on-premises”, cat si in varianta in cloud (Microsoft Office 365).
——-
PRAS Consulting este distribuitor Migration Wiz in Romania. Detalii suplimentare pe http://o365.ro/.