Încă de la lansarea platformei în cloud Azure, Microsoft a fost interesată să ofere suport pentru aplicațiile open source. În prezent, 20% dintre aplicațiile găzduite pe platformă sunt mașini virtuale cu Linux. În acest context, Microsoft a organizat un workshop dedicat comunității de administratori și dezvoltatori pentru platformele open source..

“Compania noastră a depus un efort continuu în susținerea comunității open source, iar rezultatele se văd în cifrele legate de Microsoft și open source. Evenimentul face parte dintr-o serie de workshop-uri organizate de Microsoft la nivel regional. Workshop-urile sunt orientate spre zona practică, având ca principal scop prezentarea unor instrumente de migrare pe Microsoft Azure și a avantajelor acestei platforme.” a precizat Marius Filipaș, Cloud&Enterprise Lead Microsoft.

Microsoft a avut o contribuție important la dezvoltarea kernel-ului Linux, peste 20.000 de linii de cod fiind adăugate de companie.

Numărul de aplicații, disponibile în modalitatea open source pe platforma, Codeplex a crescut de la 300.000 în 2010 la peste 1 milion în 2014. De asemenea, numărul de implementări de mașini virtuale cu Linux pe Microsoft Azure a ajuns la 20%.

“Azure aduce ca principal avantaj viteza cu care sunt publicate mașini virtuale cu Linux pe platformă. Pot fi create soluții complexe pe platforma de cloud, asamblând diverse componente în mod asemănător cu piesele Lego.

De asemenea, există diverse distribuții Linux și aplicații open source (WordPress, Drupal, Magento etc.) pentru care configurarea pe platforma Azure este în totalitate automatizată. Acest lucru conduce la reducerea substanțială a timpului în care diverse soluții Linux și open source devin operaționale pe platforma open source.” a precizat Michal Smereczynski (CEO – Free media). Michal este evanghelist al interoperabilității dintre soluțiile Microsoft si Open Source Software, în cadrul workshop-ului realizând mai multe prezentări tehnice.

“Printre avantajele platformei Azure se numără suportul oferit în procesele de migrare și întreținere a platformelor open source și Linux. De asemenea, costurile platformei Azure sunt sensibil mai mici în comparație cu alte platforme de pe piață. ” a precizat Ryszard Dalkowski, Consultant – Exertum.

Din noiembrie 2014, .NET Framework – unul dintre cele mai importante proiecte Microsoft – a devenit un proiect open source, comunitatea fiind găzduită de site-ul http://www.dotnetfoundation.org/ .

Pe lângă limbajele specifice platformei .NET, programatorii pot scrie cod în Java, Node.js, PHP, Python și Ruby. Platoforma Azure oferă suportul pentru numeroase distribuții Linux, printre acestea numărându-se: Canonical, CoreOS, OpenLogic, Oracle și SUSE.

P1050447.JPG

Suport pentru comunitatea Microsoft în cifre

20% din mașinile virtuale pe Azure cu Linux

1.000.000 de aplicații publicate pe CodePlex

20,000 de linii de cod contribuția Microsoft la kernelul Linux