Cheltuielile cu serviciile de infrastructură cloud au crescut cu 35% până la 41,8 miliarde USD în primul trimestru al anului 2021. Tendința utilizării serviciilor cloud pentru analiza datelor și învățarea automată, consolidarea centrelor de date, migrarea aplicațiilor, dezvoltarea cloud nativă și furnizarea de servicii a continuat în ritm. În general, cheltuielile clienților au depășit 40 miliarde USD pe trimestru pentru prima dată în Q1, cu cheltuieli totale cu aproape 11 miliarde USD mai mari decât în ​​Q1/2020 și cu aproape 2 miliarde USD mai mult decât în ​​Q4/2020, potrivit datelor Canalys. Accelerarea transformării digitale în ultimele 12 luni, cu organizațiile care s-au adaptat la noile practici de lucru, implicarea clienților și procesele de afaceri și dinamica lanțului de aprovizionare, a crescut cererea pentru aceste servicii. Acest lucru, combinat cu revenirea în unele economii, în conformitate cu stimulii guvernamentali, implementarea programelor de vaccinare masivă COVID-19 și reducerea ulterioară a restricțiilor, a sporit încrederea clienților în angajarea contractelor de mai mulți ani.

Amazon Web Services (AWS) a fost principalul furnizor de servicii cloud în primul trimestru al anului 2021, crescând cu 32% anual, pentru a reprezenta 32% din cheltuielile totale. În ultimul trimestru, a anunțat noi locații CloudFront edge în Croația și Indonezia și și-a extins Wavelength Zones pentru rețelele 5G în Japonia și în Statele Unite. A lansat noile sale instanțe EX2 X2gd pe baza procesorului Graviton2 proiectat de AWS pentru workload-uri intensive de memorie și performanță îmbunătățită a prețului.

Microsoft Azure a crescut cu 50% pentru al treilea trimestru consecutiv, atingând o cotă de piață de 19% în primul trimestru al anului 2021. Creșterea a fost stimulată de consumul de servicii cloud și de angajamentele pe termen lung ale clienților, permise prin investiții în Azure Arc pentru gestionarea planului de control IT hibrid, Azure Synapse pentru date analize și AI ca platformă. A introdus noi oferte de cloud pentru diferite domenii precum servicii financiare, producție și organizații non-profit, adăugând și asistență medicală și retail.

Google Cloud și-a menținut avântul, beneficiind de abordarea sa Google One prin care oferă oportunități de vânzare încrucișată și integrare în portofoliul său. În general, a crescut cu 56% în ultimul trimestru, pentru a reprezenta o cotă de piață de 7%. Dezvoltarea nativă în cloud și migrarea accelerată a cloud-ului în rândul clienților săi a fost stimulată de concentrarea pe soluții specifice industriei, învățare automată, analiză și gestionarea datelor. A anunțat o nouă regiune cloud în Israel.

„Cloud a apărut ca un câștigător în toate sectoarele în ultimul an, practic de la începutul pandemiei COVID-19 și implementarea măsurilor de izolare la domiciliu. Organizațiile depindeau de serviciile digitale și de a fi online pentru a menține operațiunile și a se adapta la situația care se desfășoară”, a declarat Blake Murray, analist Canalys. „Deși în 2020 s-au înregistrat cheltuieli de infrastructură cloud la scară largă, majoritatea volumelor de muncă ale companiilor nu au trecut încă la cloud. Migrația și cheltuielile în cloud vor continua pe măsură ce încrederea clienților va crește în 2021. Proiectele mari care au fost amânate anul trecut vor reapărea, în timp ce noile cazuri de utilizare vor extinde piața adresabilă”. Investițiile în soluțiile edge, inclusiv 5G, sunt un domeniu cheie, în special pentru dezvoltarea aplicațiilor de latență ultra-scăzută și a cazurilor de utilizare, cum ar fi vehiculele autonome, robotica industrială și realitatea augmentată sau virtuală.

Concurența dintre principalii furnizori de servicii cloud pentru a valorifica aceste oportunități va continua să se intensifice. „Extinderea geografică pentru suveranitatea datelor și pentru îmbunătățirea latenței, fie prin implementarea într-o regiune completă, fie printr-un punct local de prezență la nivelul orașelor, este o zonă de interes pentru furnizorii de servicii cloud”, a declarat analistul șef al Canalys, Matthew Ball. „Dar diferențierea prin dezvoltarea hardware personalizată pentru instanțe de calcul optimizate, cloud-uri specifice industriei, managementul hibrid IT, analize, baze de date și servicii bazate pe AI crește. Dar nu este doar un concurs între furnizorii de servicii cloud, ci și o cursă cu furnizorii de infrastructură on-premise, precum Dell Technologies, HPE și Lenovo, care au stabilit oferte competitive as-a-service. Provocarea va fi demonstrarea unei propuneri de valoare diferențiate pentru fiecare.”

Canalys definește serviciile de infrastructură cloud ca servicii care oferă infrastructură ca serviciu și platformă ca serviciu, fie pe infrastructură privată găzduită dedicată, fie pe infrastructură partajată. Aceasta exclude software-ul ca o cheltuială de serviciu direct, dar include veniturile generate de serviciile de infrastructură consumate pentru a le găzdui și a le opera.

Sursa: Canalys