Premiul „Programul de Eficiență Energetică al Anului”  a fost acordat companiei OMV Petrom, în cadrul evenimentului Romanian Energy Awards 2014, pentru implementarea soluţiei de eficientizare a consumului de combustibil, dezvoltată împreună cu IT Green Light – companie IT orientată cu predilecţie către proiecte şi tehnologii speciale.

Echipa comună IT Green Light și OMV Petrom a dezvoltat soluţia de eficientizare a consumului de combustibil, FANICA, pentru a răspunde nevoilor specifice diviziei de Explorare şi Producţie (E&P) din cadrul OMV Petrom. Specialiştii IT Green Light au început dezvoltarea sistemului în mai 2013 şi după un proiect de implementare care a durat 3 luni, furnizează în prezent servicii de monitorizare a consumului de combustibil la nivelul întregii divizii de E&P Petrom.

Implementarea soluţiei FANICA în cadrul OMV Petrom a adus o serie de beneficii importante diviziei de Explorare şi Producţie:

  • monitorizare în timp real a consumului de carburant la nivelul întregii divizii, indiferent de locaţie. Astfel, managementul diviziei poate controla datele la zi față de bugetul aprobat și, în cazul unei creșteri a costurilor reale, poate lua măsurile necesare.
  • reducerea consumului de carburant cu 12% în doar 3 luni de la implementare
  • o perspectivă clară asupra consumului de carburant, bugetului şi cheltuielilor, dar şi asupra productivităţii echipamentelor.

Pe termen lung, soluţia FANICA oferă posibilitatea de a identifica zonele cu un consum ridicat de combustibil şi să iniţieze proiecte care să conducă în final la economii de combustibil folosit pentru nevoile proprii. De la începutul anului 2014, OMV Petrom şi IT Green Light lucrează la un pilot asemănător proiectului FANICA, pentru consumul de electricitate.

Ne onorează  această recunoaştere a eforturilor noastre obţinută aici, în România. Suntem un jucător important pe piaţa românească a energiei – atât în calitate de producător, cât şi în calitate de consumator – şi ne propunem să fim un „market maker”, dând semnalul tuturor actorilor de pe această piaţă că eficienţa energetică trebuie să fie în centrul preocupărilor noastre”, a declarat  Tatiana Ciobotaru, Project Manager – OMV Petrom.

“Acest premiu reprezintă recunoașterea unui parteneriat de excepție, cu rezultate pe măsură. Echipa comună Petrom şi IT Green Light a lucrat ca un tot unitar şi întreg conceptul a fost mulat 100% pentru a răspunde exact nevoilor actuale ale diviziei E&P din OMV Petrom. Soluția FANICA integrează toate sistemele existente într-o singură aplicație și este o unealtă managerială inteligentă de monitorizare a consumului de carburanți, oferind avantajul de a vedea atât imaginea de ansamblu, cât și de detaliu, până la cel mai mic consumator”, a adăugat Elisei Crăciun, CEO – IT Green Light.

Aflată la cea de-a treia ediţie, competiţia Romanian Energy Awards 2014, organizată de publicaţia The Diplomat-Bucharest, a recunoscut rezultatele excepţionale ale companiilor care au contribuit decisiv la dezvoltarea proiectelor şi a climatului de afaceri din domeniul energiei. Petrom este la cea de-a doua participare în cadrul acestei competiții, în 2013 câştigând locul I la categoriile Conventional Energy Company of the Year şi Conventional Energy Project of the Year.