Microsoft România lansează o campanie educațională prin care își propune să le ofere utilizatorilor de internet instrumentele necesare pentru a face față amenințărilor din mediul online. Începând de astăzi, cei care accesează site-ul www.microsoft.ro/securitate pot afla informații esențiale despre riscurile majore de securitate din mediul online şi pot învăța cum să identifice şi să prevină amenințările online.
Problema securității cibernetice atrage din ce în ce mai multă atenție, având în vedere tendința de creștere a numărului de infracțiuni cibernetice înregistrată în ultimii ani. În România, 66% dintre utilizatorii de internet consideră că nu au suficiente informații referitoare la riscurile generate de fenomenele de criminalitate cibernetică şi nici instrumente pentru a se apăra împotriva acestora[1]. În același timp, vârsta la care copiii încep să acceseze internetul şi, prin urmare, să fie expuși la riscuri similare continuă să scadă, ajungând la o medie de 8 ani conform celui mai recent studiu realizat de Salvați Copiii[2].
Campania lansată de Microsoft România se adresează atât părinților, cât şi tinerilor și copiilor cu vârsta peste 8 ani. Website-ul www.microsoft.ro/securitate le oferă părinților acces la informații esențiale privind nu doar cele mai frecvente amenințări online, de la punerea în pericol a reputației online până la acordarea involuntară a accesului la informații personale şi financiare, ci şi riscurile la care sunt expuși copiii lor atunci când utilizează platformele de socializare, precum şi ce pot face pentru a-i ajuta să se protejeze împotriva acestor riscuri. În același timp, utilizatorii rețelelor sociale au la dispoziție o aplicație găzduită de pagina de Facebook a Microsoft, care îi poate ajuta să își evalueze propriul comportament pe rețelele de socializare şi să afle cum acest comportament îi expune la riscuri sporite. Campania include şi elemente offline şi radio şi se desfășoară în parteneriat cu Salvați Copiii România.
[1] Eurobarometru privind Securitatea Informatica, publicat în noiembrie 2013;
[2] Studiu privind utilizarea Internetului la nivelul familiei, Salvați Copiii România, publicat în februarie 2015;