Experţii Kaspersky Lab au descoperit infecţii active pe un număr considerabil de PC-uri   Mai multe infecţii au rămas nedetectate de soluţiile anti-malware pe un număr mare de computere care rulau sistemul de operare Windows

Analizând datele colectate de către Kaspersky Security Scan, un instrument care scanează computerele pentru a verifica prezenţa fişierelor malware, experţii Kaspersky Lab au descoperit infecţii active pe un număr considerabil de PC-uri. Programe dăunătoare au fost detectate chiar şi pe computerele protejate de soluţiile de securitate IT ale furnizorilor cunoscuţi.

Datele, de la începutul anului 2013, au fost oferite în mod anonim de utilizatorii care şi-au instalatKaspersky Security Scan pe computere. Analiza a arătat că, deşi pe o parte dintre computerele infectate erau instalate soluţii de securitate, acestea nu au fost reuşit să asigure protecţie totală. Experţii Kaspersky Lab au desfăşurat o serie de verificări suplimentare şi au analizat cu atenţie datele colectate. De exemplu, computerele care aveau instalate soluţii de securitate depăşite, care nu mai puteau garanta securitatea completă a sistemului, au fost excluse din cercetare. Cazurile în care fişierele dăunătoare au fost deja puse în carantină de produsul de securitate au fost, de asemenea, excluse, Kaspersky Security Scan considerând că, în aceste cazuri, nu mai reprezintă o ameninţare. În final au fost incluse doar computerele pe care au fost detectate fişiere dăunătoare în foldere critice pentru sistemul de operare, precum Windows, Program Files, Documents şi Settings.

Peste 25.000 de computere ce aveau instalate soluţii de securitate actualizate au fost incluse analiză. Majoritatea computerelor provin din America, precum şi din Europa (inclusiv Rusia şi Turcia). Experţii Kaspersky Lab consideră că aceste mostre sunt suficient de reprezentative pentru a reflecta situaţia reală.

Numărul total de fişiere malware care au rămas nedetectate de produsele de securitate a variat. Însă, această situaţie poate reprezenta o problemă pentru 4-5,5% dintre utilizatori, în funcţie de furnizorul de soluţii de securitate. Numărul de infecţii de pe computerele care aveau instalate produse antivirus a variat, de asemenea, în funcţie de ţară. Cel mai mic procent (sub 3%) a fost înregistrat în Germania, Austria şi Elveţia. Puţin peste 3 procente au fost înregistrate în Scandinavia şi în Republica Cehă. Cea mai mare rată de infecţe înregistrată pe computerele care aveau instalate soluţii antivirus actualizate (peste 10%) a fost înregistrată în Rusia, Ucraina, Belarus, Kazakhstan, Turcia, Indonezia, Thailanda, Insulele Filipine, Vietnam, India şi Egipt.

Kaspersky Lab a decis să nu dezvăluie numele produselor sau furnizorilor, nici numărul de computere afectate, având în vedere că astfel de informaţii pot afecta negativ reputaţia celorlalţi furnizori de soluţii de securitate. Acest studiu a avut scopuri constructive, iar după ce analiza a fost finalizată, Kaspersky Lab a anunţat companiile în cauză şi le-a oferit informaţii despre ameninţările detectate.

„Informaţiile colectate de către experţii noştri confirmă,o dată în plus, că numărul ameninţărilorcreşte atât de rapid, încât soluţiile de securitate nu sunt întotdeauna capabile să le gestioneze în timp util”, a declarat Oleg Ishanov, Director of Anti-Malware Research, în cadrul Kaspersky Lab. “Sperăm că furnizorii pe care i-am anunţat vor reuşi să lanseze prompt update-uri, pentru a elimina ameninţările la care sunt expuşi clienţii lor. În plus, ne aşteptăm ca şi alţi furnizori de securitate să descopere alte posibile neajunsuri ale produselor competitorilor şi să încurajeze un schimb echilibrat de informaţii. Vor exista întotdeauna mai mulţi creatori de viruşi decât companii care să dezvolte produse antivirus şi doar asigurând un schimb prompt de informaţii putem face cu adevărat faţă numărului tot mai mare de ameninţări cibernetice.”

Kaspersky Lab încurajează utilizatorii de PC-uri să-şi scaneze în mod regulat computerul personal, folosind aplicaţii de încredere oferite de terţi furnizori, precum Kaspersky Security Scan, indiferent de soluţia de securitate instalată pe computer.

Kaspersky Security Scan este o aplicaţie gratuită care scanează sistemul pentru a identifica fişierelemalware. Este o aşa numită „Second Opinion Solution” care nu trebuie să fie instalată şi poate fi utilizată chiar şi pe computerele care utilizează deja o altă soluţie de securitate. Dacă un fişier dăunător este detectat, soluţia trimiteinformaţiile la Kaspersky Lab în legătură cu sistemul scanat şi ameninţările detectate. Aplicaţia este disponibilă pentru descărcare din luna mai a anului 2012. De pe 22 mai, anul trecut, până la jumătatea lunii martie 2013, Kaspersky Security Scan a fost descărcat şi instalat de mai mult de un milion de utilizatori la nivel global.