Kaspersky Lab a lansat Kaspersky Fraud Prevention Cloud, o nouă soluție pentru organizațiile care se confruntă cu riscuri de activitate frauduloasă, ca urmare a creșterii rapide a serviciilor online. Pe lângă soluțiile anti fraudă pentru endpoint și dispozitive mobile în interiorul platformei Kaspersky Fraud Prevention, noul produs înglobează un set de tehnologii cloud, destinate protecției băncilor, a instituțiilor financiare, a furnizorilor de programe de loialitate și a agențiilor guvernamentale. Aceste tehnologii includ o bază de date globală cu informații despre reputația dispozitivelor, analiză comportamentală, biometrică și detecție malware în cloud.

Odată cu dezvoltarea platformelor de online și mobile banking, organizațiile trebuie să lupte împotriva fraudei și a spălării de bani, asigurând, în același timp, protecție utilizatorilor. De exemplu, unul din patru clienți ai băncilor a fost victima unei fraude financiare în ultimul an[1]. Noua soluție de prevenire a fraudelor, de la Kaspersky Lab, furnizează protecție pe mai multe niveluri, atât pentru organizații, cât și pentru utilizatori, rezultatul fiind reducerea pierderilor cauzate de fraude și costuri de prevenție ținute sub control.

Soluția include tehnologii avansate pentru a îmbunătăți vizibilitatea și detectarea activității suspecte. Analiza comportamentală și biometrică ne ajută să aflăm dacă o persoană este reală, fără alte acțiuni ori proceduri suplimentare solicitate de utilizator. Comportamentul este analizat prin mișcările mouse-ului, click-uri, scroll-uri, prin apăsarea tastaturii pe PC-uri și accelerometru / poziția giroscopului și gesturi (tactile, glisări, etc) pe dispozitive mobile.

Kaspersky Fraud Prevention Cloud reține și analizează comportamentul utilizatorului, dispozitivul, mediul și informațiile despre o sesiune de lucru, sub formă de big data anonime în cloud, fiind folosite ulterior pentru analiză. Această nouă informație este introdusă în sistemul Enterprise Fraud Management, care permite detecția proactivă a fraudelor, chiar înainte ca tranzacția să aibă loc. Această strategie este bazată pe conceptul Humachine Intelligence al Kaspersky Lab, o îmbinare de big data și analiză a cercetărilor în domeniul amenințărilor, cu algoritmi de învățare automatizată (machine learning) și experiența celor mai bune echipe de securitate ale companiei.

Risk Based Authentication (RBA) evaluează riscurile înainte ca utilizatorul să fie logat în mediul digital, furnizează recomandări sistemelor interne de back-end dacă ar trebui sau nu să continue, solicită informații suplimentare de autentificare sau blochează accesul până la verificări suplimentare. Această caracteristică îmbunătățește experiența de utilizare pentru ”utilizatorii legitimi”, prin scăderea numărului de niveluri de autentificare, în timp ce ”utilizatorii neautorizați” sunt descoperiți înainte de comiterea oricărei activități frauduloase.

Funcția Continous Session Anomaly Detection ajută, de asemenea, la îmbunătățirea ratei detecției de activități frauduloase, prin identificarea preluărilor de conturi, a fraudelor legate de conturi noi, a spălării de bani și a altor procese suspecte. Prin urmare, Kaspersky Fraud Prevention Cloud acționează nu doar în timpul procesului de logare, ci pe parcursul întregii sesiuni de lucru, construind modele statistice ale diferitelor tipare comportamentale cu ajutorul tehnologiilor bazate pe învățarea automatizată.

Detecția malware fără a avea nimic instalat pe dispozitivul utilizatorului, ca parte din Kaspersky Fraud Prevention Cloud, îmbină tehnologii directe și proactive de detecție. Prima identifică dacă dispozitivul clientului este folosit pentru a ataca direct serviciile digitale ale unei anumite organizații. A doua ajută la identificare malware-ului care nu afectează organizația în mod direct, dar ar putea fi adaptat în acest scop, în viitor. Astfel de măsuri ajută compania să diminueze riscurile și să evite pagubele cauzate de un atac real, atunci când se întâmplă.

În cadrul echipei de prevenție a fraudei, avem un grup dedicat de experți, de cercetare a fraudei și de analiză, care oferă suport clienților pentru diminuarea riscurilor de fraudă, investigarea incidentelor și ținerea sub control a costurilor de prevenție”, spune Alexander Ermakovich, Head of Fraud Prevention la Kaspersky Lab.  “Aceste informații sunt introduse în soluția noastră cloud, îmbunătățind-o și asigurându-se că este pregătită să ne ajute clienții să lupte cu amenințările și tacticile de fraudare, care evoluează constant.”

Kaspersky Fraud Prevention Cloud este disponibil acum în toată lumea. Mai multe informații despre soluție sunt disponibile pe site.[1] Conform studiului Riscuri pentru instituțiile financiare, pe 2016, realizat de B2B International and Kaspersky Lab.