Windows Azure se poziționează în forță, ca fiind o platformă deschisă: suportă orice aplicație, de la cele dezvoltate pentru platformele Microsoft, la cele scrise pentru Linux, PHP, MySQL și până la cele pentru Android și iOS.

“Unii cred că o aplicație PHP pe infrastructură Microsoft ține de science-fiction, dar nu au dreptate. PHP și platforma Windows Azure se înțeleg de minune […]” ne spunea Lucian Daia, PHP Developer, ZITEC, la un eveniment, vorbind despre beneficiile utilizării Windows Azure.

Numărul de clienți, start-up-uri și companii software ce folosesc Windows Azure este în creștere și scenariile de utilizare sunt diverse, de la dezvoltarea de aplicații și servicii noi, la optimizarea operațiunilor online curente și implementări de cloud hibrid în companii medii și mari.

De exemplu, cinci start-up-uri românești beneficiază de câte un grant de până la 60.000 USD în resurse de calcul și stocare în Windows Azure, pentru dezvoltarea și extinderea business-ului la nivel global prin programul BizSpark (KeyTicket Solutions, Mavenhut, Render Street, Style Jukebox și TxtFeedback) și alte cinci sunt în procesul de selecție.

Zoli Herczeg, Business Evangelist, Microsoft România: „Ne face plăcere să vedem o creștere susținută a business-ului nostru de Cloud. Capacitatea de calcul și de stocare a Windows Azure se dublează la fiecare șase-nouă luni la nivel global, iar România este în acest trend cu cele mai importante firme locale de software (SIVECO România, TotalSoft, iQuest, Softelligence, Genisoft) și o serie de start-up-uri de mare viitor.”

Sebastian Vijeu, Technical Evangelist la Microsoft România, ne-a declarat: “Microsoft dispune în acest moment de o platformă completă de cloud, care oferă suport pentru o paletă variată de aplicații. Platforma dispune de instrumente avansate de management al infrastructurii în cloud, lucru care conduce la simplificarea proceselor de administrare specifice.”

„Compania noastră are o experiență de peste 5 ani în utilizarea tehnologiilor de Cloud Computing, pe o diversitate de platforme. Recomandăm clienților noștri și utilizăm Windows Azure în cadrul proiectelor noastre atât pentru compatibilitatea cu soluțiile Open Source, importante pentru noi și clienții noștri, cât, mai ales, pentru implicarea Microsoft la nivel local. Participarea Microsoft în educarea pieței, în programe de co-finanțare și de sprijinire a start-up-urilor face diferența în performanța companiilor pentru care infrastructura IT este vitală,” spune Alexandru Lăpușan, CEO, Zitec.De exemplu, programatorii Zitec au folosit PHP pentru a dezvolta„HotelPeeps Trends”, un produs ce utilizează oferte obținute în timp real pentru a le permite utilizatorilor să-și aleagă hotelul în funcție de propriul buget. În acest scop, pentru programare a fost utilizat Windows Azure Software Development Kit (SDK) pentru PHP. Implementarea platformei a fost posibilă în mai puțin de o săptămână. „Unii cred că o aplicație PHP pe infrastructură Microsoft ține de science-fiction, dar nu au dreptate. PHP și platforma Windows Azure se înțeleg de minune,” consideră Lucian Daia, PHP Developer în cadrul Zitec. „Programatorii PHP ar trebui să aibă în vedere Windows Azure și extraordinara sa interoperabilitate cu PHP-ul,” a adăugat Daia. Zitec utilizează și funcția de stocare a tabelelor nerelaționate (NoSQL) sub Windows Azure, pentru a păstra informații de diagnostic într-o locație centrală.

Gartner a prezis recent că piața serviciilor de cloud publice va crește cu 18,5% în 2013. În doar un an, Windows Azure a crescut la peste 200 de servicii, numărul de clienți a crescut mai mult decât dublu și se înregistrează o medie de 1.000 de noi clienți pe zi. De fapt, mai mult de 50% dintre companiile din topul Fortune 500 folosesc deja Windows Azure.

Primele referințe de site-uri de e-commerce care aleg Windows Azure pentru campaniile ce generează trafic ridicat sunt: RechiziteleMele.ro și paravion.ro

Ștefania Dinu