• Cele mai mari beneficii extrasalariale pe parcursul anului au fost acordate de companiile din IT&C și industria farmaceutică
  • De Sărbători, angajații din România au primit, în medie, un bonus de 785 de lei brut
  • Tichetele de masă, abonamentele medicale sau cele la săli de sport – printre cele mai întâlnite beneficii

Potrivit Smartree, unul dintre liderii în România pe piața de externalizare a proceselor de HR, anul 2015 a fost mai generos pentru angajații români, valoarea beneficiilor extrasalariale acordate de companii majorându-se cu 19%, comparativ cu 2014.

Astfel, companiile s-au arătat mai relaxate și mai dispuse să ofere beneficii extrasalariale, fie ele financiare sau non-financiare, acest lucru fiind reflectat de procentul de creștere semnificativă a valorii bonusurilor față de anul precedent.

Cele mai mari beneficii pe lângă câștigul salarial au fost acordate de companiile din IT&C și industria farmaceutică, în timp ce angajații din comerț și retail au primit cele mai puțin valoroase beneficii în afara salariului lunar.

În ceea ce privește strict Sărbătorile de iarnă, valoarea medie a bonusurilor oferite de angajatori în 2015 a fost de 785 lei brut, conform statisticilor Smartree.

Ce tipuri de beneficii extrasalariale acordă companiile

În ceea ce privește principalele beneficii extrasalariale oferite de companiile din România, acestea fac parte din categorii precum: sănătate, sport, cursuri, turism, asigurări și cadouri. Acestea se împart în două tipuri: beneficii lunare și beneficii ocazionale/punctuale.

Beneficiile lunare includ tichete de masă, abonamente medicale la clinici private, oferirea de telefon mobil sau laptop, decontarea cheltuielilor de transport, abonamente la săli de sport, săli de relaxare sau săli de jocuri etc.

Beneficiile ocazionale se acordă sub formă de tichete cadou (Crăciun, ziua de naștere), prime de sfârșit de an sau cu diverse ocazii (Paște, Crăciun, 8 Martie, vacanță), cadouri pentru copii în zile speciale (1 Iunie, Crăciun), programe de formare profesională, teambuilding, ajutoare pentru naștere/înmormântare/boli grave și incurabile, al 13-lea salariu.

„În general, beneficiile extrasalariale pot depinde de mărimea și profilul organizației. Spre exemplu, în companiile IT și agențiile de publicitate se regăsesc adesea săli de relaxare și dedicate jocurilor, pentru a se încuraja creativitatea”, explică Raluca Peneș, HR Coordinator Smartree.

Oferta, tot mai variată – de la pizza în zilele „ghinioniste”, la grădiniță lângă birou

Oferta angajatorilor a devenit, în ultimii ani, destul de cuprinzătoare la capitolul beneficii extrasalariale. Dacă la început bonusurile oferite de companii erau strict de ordin financiar, acum beneficiile pot fi, în multe cazuri, vacanțe pentru angajat și familia sa, cursuri de perfecționare, asigurări medicale etc. Iar paleta de oferte crește tot mai mult.

„Unii angajatori oferă și beneficii extrasalariale mai puțin obișnuite, cum ar fi un program de lucru flexibil, zile suplimentare de concediu, asigurare stomatologică, vouchere la restaurant, iar alții bonusuri <<out of the box>>, precum zile speciale, cu tematică. Spre exemplu, în zilele de 13 ale lunii, există companii care oferă pizza sau ieșiri la restaurant pentru personal. De asemenea, angajatorii mai oferă cursuri de gătit sau posibilitatea de a conduce o mașină de lux în weekend”, menționează Raluca Peneș.

În plus, unele companii au început demersurile pentru un nou tip de facilitate – grădinița în apropiere de birou pentru copiii angajaților – un proiect special pe cale să se concretizeze, potrivit informațiilor Smartree.

„Un factor important pentru care companiile încep sa ofere din ce in ce mai multe beneficii extrasalariale este partea de fiscalitate. Cu cât fiscalitatea pentru companii este mai bună, cu atât companiile vor oferi mai multe beneficii extrasalariale”, subliniază Raluca Peneș.

Și de partea angajaților, așteptările și preferințele au devenit tot mai variate când vine vorba de beneficii extrasalariale, deşi fiscalitatea nu a încurajat aceste practici, cu excepţia tichetelor de masă, a pensiilor facultative, a cadourilor pentru copii până la 150 lei şi a ajutorului de deces.

Există mai mulți factori care intră în discuție, printre aceștia fiind vârsta, nivelul educației, starea civilă sau poziția ocupată în companie.

„De exemplu, pentru salariații cu studii superioare, oferirea unor cursuri de specializare are un impact mai mare decât oferirea aceluiași beneficiu pentru un angajat cu studii medii, care poate preferă un bonus financiar”, a încheiat reprezentantul Smartree.

Pentru realizarea analizei prezentate mai sus s-au luat în calcul peste 150 de companii, în majoritate multinaţionale, din industrii variate.