Piața de dispozitive mobile s-a dovedit a fi una dintre cele mai dinamice piețe, iar liderul pe zona de telefoane inteligente s-a schimbat de cel puțin patru ori în ultimul deceniu. Pe parcursul anului 2013, s-a înregistrat cel puțin o achiziție importantă (achiziția de către Microsoft a diviziei de telefoane mobile a Nokia), achiziție care se preconizează să producă schimbări majore în structura acestei piețe. În acest articol ne propunem să vă oferim informații despre evoluțiile preconizate pentru această piață.
Leadership-ul și inovația sunt elemente esențiale pentru dezvoltarea unei companii pe zona de mobilitate. Nokia a fost primul lider de necontestat pe această zonă, lansând primele telefoane inteligente (faimoasele Nokia Communicator) și primul sistem de operare pentru acestea (Symbian OS, un sistem de operare care a avut origini în zona Linux). Research in Motion (BlackBerry) a preluat ulterior șefia în zona telefoanelor inteligente, inovând la capitolul design (faimoasa tastatură QWERTY). De asemenea, BlackBerry a fost prima companie care a oferit o soluție eficientă pe zona de e-mail. A urmat iPhone, telefonul care a devenit lider pe zona de smartphones prin tehnologia touch, design inovator și un marketing uimitor de eficient. Lansarea Android, de către Google, a permis companiei Samsung să dezvolte zona telefoanelor inteligente și să devină lider printr-un portofoliu impresionant de telefoane.
Potrivit IDC și Gartner, piața producătorilor de telefoane mobile este dominată astăzi de Samsung. Nokia (potrivit cercetărilor de piață realizate de cele două companii) se află pe locul 3, detalii suplimentare fiind disponibile în caseta „Piața producătorilor de telefoane mobile”.
Sisteme de operare pentru dispozitivele mobile
Piața sistemelor de operare pentru dispozitivele mobile este dominată de Android, cu o cotă de piață aproximativ 70%, potrivit studiilor de piață realizate de companiile de cercetare de piață IDC și Canalys (studii publicate pe site-ul www.mobithinking.com). Legat de dezvoltarea pieței sistemelor de operare pentru anul 2017, IDC și Canalys prevăd ușoare reduceri ale cotei de piață pentru Android și iOS. Cota de piață a Windows, potrivit IDC, se va tripla în următorii patru ani (creșterea cotei de piață de la 3.9% în 2013 la 10.2% în 2017). Creșterea estimată de Canalys este și mai mare, detalii fiind disponibile în caseta privind sistemele de operare.
În ceea ce privește structura pieței de dispozitive mobile, se vor produce mutații majore în următorii doi ani. Potrivit Canalys, până în anul 2016, livrările de telefoane mobile tradiționale vor scădea cu 17%, iar cele de smartphone-uri vor crește cu 17.9%. Creșterile estimate pentru tablete vor fi de peste 35%, iar livrările de laptopuri vor scădea cu aproximativ 6%. Detalii suplimentare sunt disponibile în caseta „Structura pieței de dispozitive mobile”.
Avantaje tehnologice pentru Microsoft
Avantajele tehnologice pentru Microsoft sunt legate atât de proiectele software realizate de Nokia în ultimii ani (multe dintre ele în parteneriat cu Microsoft, chiar înainte de achiziție), precum și de facilitățile oferite de Windows 8 și Windows Phone 8.
Nokia Here (anterior Ovi Maps și Nokia Maps) este în prezent unul dintre cele mai bune servicii de localizare geografică, serviciul fiind disponibil pe telefoanele mobile Nokia și fiind utilizat de companii importante la nivel global (BMW – pentru sistemele de localizare de pe autoturisme, Garmin – pentru gama de GPS-uri etc.). Serviciile de localizare sunt extrem de importante pentru dispozitivele mobile, aceste funcții fiind folosite de majoritatea aplicațiilor. Servicii de calitate în această zonă reprezintă garanția unei bune funcționări a acestor dispozitive.
Microsoft Office este un atu important al companiei, suita Office fiind parte integrantă a dispozitivelor cu Windows Phone 8. Office este în prezent de departe cea mai utilizată suită de aplicații de birou, iar integrarea ei pe telefoane poate fi garanția unei reorientări a utilizatorilor pe această zonă. Tot un avantaj pentru Microsoft sunt serviciile VoIP (Voice over IP) care vor fi integrate pe dispozitivele mobile cu Windows, Microsoft având în portofoliu, prin achiziția Skype, cel mai utilizat serviciu de acest gen la nivel global.
Important este și know-how-ul pe care Microsoft îl are în zona de cloud. Integrarea serviciului One Drive (anterior serviciul s-a numit SkyDrive) și a Office 365, poate aduce avantaje importante pentru diverse categorii de utilizatori.
Microsoft va adăuga funcționalități importante în zona de jocuri. Xbox Live este deja un serviciu matur, iar în ultimii ani piața telefoanelor inteligente a reușit să acapareze o cotă de piață importantă de pe zona de console de jocuri portabile. Mulți producători de jocuri (printre care și liderul Electronic Arts) au achiziționat în ultima vreme producătoare de jocuri pentru dispozitivele mobile (Android, iPhone, Windows Phone), creșterile de piață în această zonă fiind majore.
Strategia de preț
Samsung a demonstrat că poți deveni leader al pieței de telefoane mobile inteligente, vânzând terminale cu diverse categorii de prețuri. Samsung are în portofoliu telefoane inteligente care pleacă de la un preț de sub 100 EUR (e.g. Galaxy Young), până la nava amiral de peste 500 de EUR (Samsung Galaxy S 5). Prin comparație, Apple și BlackBerry au avut strategii orientate exclusiv spre zona high-end a telefoanelor inteligente. Nokia are o strategie similară cu Samsung în ceea ce privește gama de telefoane mobile. Gama de produse începe cu Nokia Lumia 520, telefon ce poate fi achiziționat la un preț de aproximativ 100 de euro, și se încheie cu telefoanele din gama superioară (Lumia 920, 925 și 1020). Telefoanele Nokia Lumia 520 și 920 au fost disponibile în test la revista ITChannel (detalii în caseta din articol, review-urile complete putând fi citite pe site).
Zona de dezvoltare de aplicații
Magazinul Windows Phone are în prezent cele mai puține aplicații în raport cu principalii competitori. Numărul de aplicații Windows a trecut, la finele anului 2013, de 200.000. Prin comparație, aplicațiile pentru iPhone au depășit, tot anul trecut 1 milion, iar cele pentru Android, peste 1.200.000 în luna octombrie a anului 2013. Cu toate acestea, Microsoft prezintă un avantaj major în ceea ce privește zona de dezvoltare de aplicații. În acest sens, Microsoft are în prezent unul dintre cele mai complete SDK –uri (Software Development Kit) pentru aplicații mobile. Facilitățile SDK-ului, pentru Windows Phone 8, sunt completate de un mediu integrat de dezvoltare de aplicații (IDE) – Visual Studio, mediu care reduce timpul necesar pentru dezvoltarea unor astfel de programe. Visual Studio este disponibil și gratuit pentru programatori, prin versiunea Visual Studio Express pentru Windows Phone.
La facilitățile specifice programatorilor, Microsoft adaugă și medii prietenoase pentru dezvoltarea de aplicații. Project Siena este un exemplu de mediu integrat de dezvoltare, dedicat celor care nu necesită cunoștințe de programare, întregul proces de dezvoltare a aplicațiilor realizându-se vizual.
Experiența în utilizare
Am testat în ultimele luni două tablete și două telefoane cu Windows 8. În toate situațiile, experiența de utilizare a fost pozitivă, cel puțin la nivelul Android și iOS. Am fost foarte plăcut surprins de grija Microsoft pentru integrarea cu diverse servicii non-Microsoft. În acest sens, folosesc atât conturi de Microsoft Office 365, cât și de Google Apps. Integrarea Google Apps pe telefoanele Nokia Lumia 520 și 920 a fost perfectă atât în ceea ce privește e-mail-ul, cât și în ceea ce privește toate celelalte componente din platforma Google Apps (contacte, calendar, Google Drive etc.). Testele telefoanelor și tabletelor sunt disponibile în casetele dedicate din acest articol.
Leadership, inovație, strategie…
Cum va evolua Nokia și sistemul de operare Windows în zona dispozitivelor mobile este încă destul de greu de spus. Istoria recentă a Nokia și Blackberry a demonstrat că pot apărea schimbări de lideri pe această piață. Nokia a făcut greșeli strategice nu numai legate inovația pe zona de mobilitate, cât și în zona operațională. Cel mai cunoscut exemplu este fabrica de la Jucu din județul Cluj, care urma să producă telefoane Nokia Clasic pentru piețele din Africa și Asia. Unitatea de producție a fost deschisă la Jucu mai puțin de trei ani și jumătate, după care – în mod firesc – a fost mutată în Asia. O strategie corectă și un proces de inovare corespunzător, pot duce Nokia din nou pe poziția de lider de piață.