O echipă de cercetători din cadrul Facultății de Management din Fribourg (HEG-FR), Elveția, a dezvoltat prima platformă online internațională, care nu aparține unei instituții financiare, care ajută companiile din domeniul financiar să folosească inovarea deschisă.

Platforma se numește IdeaVault.ch și oferă furnizorilor de servicii financiare posibilitatea de a valorifica creativitatea și inteligența utilizatorilor din întreaga lume pentru a-și îmbunătăți serviciile și produsele comercializate.

În ultimii ani tot mai multe produse, servicii și procese au fost dezvoltate si optimizate având la baza sugestiile și propunerile clienților. Se poate astfel observa un trend de receptivitate crescândă din partea instituțiilor și firmelor față de ideile clienților, care înlocuiește vechea atitudine caracterizată printr-o lipsă totală de transparență.

Până în prezent, sectorul financiar-bancar nu a reușit în mare măsură să profite de această tendință. Cu toate acestea, inovarea deschisă oferă companiilor financiare o multitudine de oportunități pentru a îmbunătăți rapid afacerile lor, la fel cum se întâmplă în orice altă industrie. IdeaVault.ch aduce împreună firmele și clienții cu ajutorul platformei online, care este ușor de utilizat, și care permite companiilor să adreseze întrebări, la care clienții pot sugera soluții. Cea mai bună sugestie sau idee desemnată de compania care lansează întrebarea sau competiția va fi premiată cu un premiu. Oricine se poate înregistra pe IdeaVault.ch – fie în calitate de inovator sau reprezentând o companie de servicii financiare care urmărește inovarea. Având în vedere natura de cercetare a proiectului, utilizarea platformei IdeaVault este gratuită pentru companii și persoane fizice deopotrivă.

IdeaVault.ch a fost dezvoltat de o echipă de profesioniști condusă de Prof. Dr. Patrick Schüffel, Directorul Institutului de Finanțe din cadrul Facultății de Management din Fribourg, Elveția. Iustin Vadana în calitate de reprezentant al firmei Vadana Research & Web Consulting, s-a ocupat de partea tehnică a acestei platforme.

IdeaVault.ch a fost dezvoltat în cadrul unui proiect de cercetare științifică ce are drept scop găsirea de răspunsuri la întrebările: „De ce este așa puțin folosită inovarea deschisă in domeniul financiar-bancar?” și “Cât de largă ar trebui să fie deschiderea companiilor din domeniul financiar-bancar față de inovarea deschisă?”.

Sponsorizat prin programul de cercetare Réseau de Compétences de Suisse Occidentale (RCSO) și realizat în cadrul Școlii de Management din Fribourg, Elveția, proiectul reprezentă o reală oportunitate oferită companiilor financiare de a adapta oferta lor noilor cerințe de piață.

“Platforma conectează băncile, managerii de active și firmele de asigurări cu inovatorii. IdeaVault.ch creează o situație de câștig de ambele părți permițând companiilor de servicii financiar-bancare să folosească creativitatea și inteligența utilizatorilor platformei premiindu-i pentru contribuția lor”, a declarat Patrick Schüffel, coordonatorul proiectului.

Printre partenerii proiectului se numără: Da Vinci Invest AG, Schweizer Kurantagentur AG.