Conform International Data Corporation (IDC) Worldwide Quarterly Server Tracker, veniturile furnizorilor de pe piața mondială a serverelor au crescut cu 1,5% la 25,8 miliarde de dolari, în timp ce livrările de servere au scăzut cu 3,0% ajungând la aproape 3,3 milioane de unități în ultimul trimestru al anului 2020 (Q4/2020) în comparație cu aceeași perioadă a anului anterior.

Veniturile pentru serverele de volum au crescut cu 3,7% până la 20,4 miliarde de dolari, veniturile pentru serverele midrange au crescut de asemenea cu 8,4% până la 3,3 miliarde de dolari, în timp ce serverele high-end au scăzut cu 21,8%, până la 2,1 miliarde de dolari.

„Cererea globală pentru serverele enterprise a fost relativ scăzută în al patrulea trimestru al anului 2020, cea mai puternică creștere a cererii venind din China”, a declarat Paul Maguranis, senior research analyst, Infrastructure Platforms and Technologies la IDC. „Din perspectivă regională, veniturile serverelor pe piața din China au crescut cu 22,7% de la an la an, în timp ce restul lumii a scăzut cu 4,2%. Sistemele blade au continuat să înregistreze un recul, în scădere cu 18,1%, în timp ce serverele optimizate pentru rack au crescut cu 10,3% de la an la an. Similar cu precedentul trimestru, serverele care rulează procesoare AMD, precum și serverele bazate pe ARM, au continuat să înregistreze creșteri ale veniturilor, crescând cu 100,9%, respectiv 345,0% de la an la an, deși pe o bază mică.”

Clasamentul general al pieței serverelor, pe companii

HPE/New H3C Group și Dell Technologies s-au situat la egalitate pe poziția de top pe piața mondială a serverelor pe baza veniturilor din Q4/2020. Inspur/Inspur Power Systems a terminat pe locul al treilea, în timp ce IBM ocupă poziția a patra. Huawei și Lenovo au ocupat la egalitate pe a cincea poziție a clasamentului.

IDC declară egalitate statistică pe piața mondială a serverelor atunci când există o diferență de un procent sau mai puțin în ponderea veniturilor sau a livrărilor între doi sau mai mulți furnizori.

În ceea ce privește unitățile de servere livrate, Dell Technologies a ocupat poziția de top pe piață, urmată îndeaproape de HPE/New H3C Group pe a doua poziție. Inspur/Inspur Power Systems, Huawei și Lenovo au terminat trimestrul pe locul trei, respectiv patru, respectiv cinci.

Cele mai importante repere

Pe o bază geografică, China a fost regiunea cu cea mai rapidă creștere, cu o creștere a veniturilor de 22,7% de la an la an. America Latină a fost singura altă regiune cu creștere a veniturilor în Q4/2020, în creștere cu 1,5% în trimestrul respectiv. Asia/Pacific (cu excepția Japoniei și Chinei) a scăzut cu 0,3% în 4T20, în timp ce America de Nord a scăzut cu 6,2% de la un an la altul (Canada cu 23,7% și Statele Unite cu 5,5%). Atât EMEA, cât și Japonia au scăzut în cursul trimestrului cu procente de 1,1%, respectiv 6,3%.

Veniturile generate de serverele x86 au crescut cu 2,9% în Q4/2020 până la aproximativ 23,1 miliarde de dolari. Veniturile de pe serverele non-x86 au scăzut cu 9,0% de la an la an, la aproximativ 2,8 miliarde de dolari.

Sursa: IDC