Vânzările globale de telefoane inteligente destinate utilizatorilor finali au scăzut cu 20,2% în primul trimestru al anului 2020, potrivit unui recent studiu Gartner. Izolarea combinată cu incertitudinea economică provocată de pandemia COVID-19 a dus la diminuarea cererii de smartphone-uri pe măsură ce consumatorii au încetat să mai cheltuiască pentru produse neesențiale în primul trimestru. Samsung, Huawei și Oppo au înregistrat scăderi cu două cifre.

„Pandemia coronavirusului a făcut ca piața mondială a smartphone-urilor să experimenteze cea mai gravă scădere a acesteia”, a spus Anshul Gupta, Senior Research Analyst la Gartner. „Majoritatea principalilor producători chinezi, precum și Apple au fost grav afectați de închiderea temporară a fabricilor lor din China și de reducerea cheltuielilor consumatorilor datorată izolării survenite la nivel global.”

Samsung, Huawei și Oppo au înregistrat cele mai slabe performanțe dintre companiile clasate în top 5 al celor mai importanți furnizori de telefoane inteligente. Toți cei mai buni vânzători de smartphone-uri au înregistrat o scădere în primul trimestru al anului 2020, cu excepția Xiaomi. Vânzările puternice de dispozitive Redmi pe piețele internaționale și focalizarea agresivă pe canalele online i-au ajutat pe cei de la Xiaomi să obțină vânzări mai bune decât se așteptau. Deși vânzările de smartphone-uri Samsung au scăzut cu 22,7% în primul trimestru al anului 2020, compania a menținut în continuare locul 1 cu o cotă de piață de 18,5%.Samsung s-a concentrat mai mult pe canalul de distribuție pentru pregătirea lansărilor de noi modele de smartphone, dar canalul online ineficient combinat cu izolarea a dus la vânzări mult mai slabe pentru utilizatorii finali decât prin ​​canal. „COVID-19 a avut un impact negativ asupra vânzărilor de smartphone-uri Samsung pe parcursul trimestrului. Cu toate acestea, declinul ar fi putut fi mult mai grav”, a spus domnul Gupta. „Prezența sa limitată în China și amplasarea unităților sale de producție în afara Chinei au împiedicat o cădere mai accentuată.”

Huawei a înregistrat cea mai slabă performanță în primul trimestru al anului 2020 dintre primii cinci furnizori mondiali de telefoane inteligente. Vânzările de smartphone-uri au scăzut la 42,5 milioane de unități, o scădere de 27,3% față de aceeași perioadă a anului trecut. Chiar și după prima sa scădere a vânzărilor de smartphone-uri, Huawei a păstrat poziția nr. 2 cu cota de piață de 14,2%.

„Huawei va avea un an provocator”, a spus domnul Gupta. „A dezvoltat ecosistemul Huawei Mobile Service (HMS), dar, din cauza lipsei popularelor aplicații Google și a magazinului Google Play, este puțin probabil ca Huawei să atragă noi cumpărători de smartphone-uri pe piețele internaționale.”

Deși Apple nu este la fel de dependentă de China așa cum sunt Huawei, Oppo sau Vivo, compania s-a confruntat cu probleme legate de aprovizionare și închideri ale magazinelor care au afectat negativ vânzările iPhone în primul trimestru al anului 2020. Cu toate acestea, impactul pandemiei a fost mai puțin semnificativ decât pentru celălalte companii din top 5. furnizori. Vânzările de iPhone ale Apple au scăzut cu 8,2%, totalizând 41 de milioane de unități în primul trimestru al anului 2020.

„Apple a avut un început puternic de an datorită noii sale linii de produse, care a înregistrat un impuls puternic la nivel global. Dacă pandemia de COVID-19 nu s-ar fi produs, producătorul ar fi putut înregistra vânzările record de iPhone în acest trimestru. Întreruperile intervenite în lanțul de aprovizionare și scăderea cheltuielilor consumatorilor au pus capăt acestei tendințe pozitive în luna februarie”, a declarat Annette Zimmermann, vicepreședinte de cercetare la Gartner. „Abilitatea Apple de a servi clienții prin intermediul magazinelor sale online și producția sa revenită la niveluri aproape normale la sfârșitul lunii martie au ajutat la recuperarea momentului pozitiv de la începutul trimestrului.”

Vânzările de smartphone-uri ale Oppo au scăzut cu 19,1% în primul trimestru al anului 2020. Distribuția offline a Oppo, care este unul dintre punctele sale forte, a avut de suferit pe măsură ce munca de acasă a obligat consumatorii și întreprinderile să achiziționeze produse online. Pentru a-și crește vânzările și cota de piață, este important ca Oppo să-și consolideze canalul online.

Sursa: Gartner