Potrivit cercetărilor efectuate de International Data Corporation (IDC), livrările de computere tradiționale (computere desktop, notebook-uri și stații de lucru) în regiunea EMEA vor totaliza 96,4 milioane în 2021, marcând o creștere anuală de 16,0%. Încă o dată, restricțiile continue impuse de pandemie în întreaga regiune va avea ca rezultat o cerere menținută pentru dispozitive care vor susține munca / studiul / gaming-ul de acasă pe parcursul primei jumătăți a anului 2021, cu cea mai puternică creștere înregistrată în Q1/2021 (39,1% față de perioada similară a anului trecut).

Piața din Europa de Vest este de așteptat să înregistreze o creștere puternică, de 25,6% YoY, în Q1/2021 și va continua să crească într-un ritm de două cifre până în al treilea trimestru al anului, susținută de licitațiile din domeniul educațional în curs de desfășurare care trebuie finalizate. Există, de asemenea, o cerere puternică în segmentul guvernamental și în sectorul privat, deoarece angajații continuă să achiziționeze dispozitive pentru a sprijini munca la distanță.

„Pe măsură ce durata izolării la domiciliu continuă peste așteptările multora, cererea fără precedent de dispozitive de calcul personal continuă în paralel”, a declarat Simon Thomas, analist de cercetare, IDC Western Europe Personal Computing. „Continuarea procesului de trecere a companiilor către soluții de lucru mobile, combinată cu dorința susținută a consumatorilor de divertisment ce rămân acasă în timpul pandemiei, va avea ca rezultat o cerere persistentă de dispozitive mobile. Acest lucru va duce la o creștere puternică, în ciuda numeroaselor constrângeri cauzate de dificultățile lanțului de aprovizionare.”

Se anticipează că piața de consum din Europa de Vest își va menține traiectoria sa impresionantă, cu o creștere excepțională de 60,5% YoY în Q1/2021, care va fi cea mai puternică creștere înregistrată. Se așteaptă ca desktop-urile să înregistreze o creștere sănătoasă de 21,6% YoY în Q1/2021, susținută în primul rând de o cerere puternică pentru jocuri, cerere ce s-a dovedit a fi în mare parte neafectată de lansarea consolelor de jocuri de ultimă generație. Fără a fi o surprinză, dispozitivele mobile sunt pregătite să înregistreze un alt trimestru record. Tranziția generală de la desktop la notebook și schimbarea cererilor consumatorilor de la un dispozitiv per gospodărie la un dispozitiv per persoană continuă să alimenteze cererea uriașă de notebook-uri, cu o creștere așteptată de 70,2% YoY.

Noua previziune PC pentru regiunile CEE și MEA a fost ajustată substanțial în sus nu doar pentru Q1/2021, ci pentru întregul an.

„Cererea de PC-uri nu a încetinit”, a declarat Nikolina Jurisic, Senior Research Manager IDC EMEA. „Dimpotrivă, aceasta continuă să fie foarte puternică în toate sectoarele comerciale, precum și în spațiul consumatorilor, ca reacție la pandemie. Constrângerile din lanțul de aprovizionare contribuie la întârzierile de livrare, care continuă să provoace întârzieri în volumul transporturilor și contribuie la un ciclu de stocuri foarte redus pe canalul de distribuție. Restanțele extinse de livrare generate în 2020 vor avea impact și în anul în curs, determinând o creștere suplimentară.”

În regiunea CEE este de așteptat să fie livrate aproximativ 4,4 milioane de computere în Q1/2021, ușor în scădere față de trimestrul anterior. Segmentul educațional va rămâne un generator major de creștere în multe țări din regiune, ajungând la volume de puțin sub 1,3 milioane de computere până la sfârșitul anului. Regiunea MEA, cu volume mai mici, este de așteptat să înregistreze livrări în jur de 3,3 milioane de computere în Q1/2021, rezultând o creștere mică a QoQ de 3%. Cererea în regiunea MEA va fi condusă cel mai agresiv de segmentul de consumatori, deși, la fel ca în Europa Centrală și de Est, sectoarele comerciale sunt de așteptat să rămână dinamice.

Sursa: IDC