Conform cercetărilor efectuate de International Data Corporation (IDC), livrările de PC-uri tradiționale (desktop-uri, notebook-uri și stații de lucru) în regiunea EMEA vor totaliza 99,7 milioane în 2021, ceea ce înseamnă o creștere anuală de 19,8%. Aceasta include livrări de 24,4 milioane de unități de PC-uri (+17,2% anual) în Q2/2021, care va marca încă un trimestru dominat de cererea de dispozitive pentru utilizatori, pentru a-i ajuta să lucreze, să studieze și să se distreze acasă în timpul izolării și să se pregătească pentru un sistem de lucru hibrid.

Se anticipează că piața din Europa de Vest va înregistra o creștere de 12,5% pe an în Q2/2021 și se așteaptă, de asemenea, să aibă o creștere de două cifre în Q3/2021. Acest lucru va veni din cererea menținută în organizațiile guvernamentale, alături de licitațiile din domeniul educației ce continuă în întreaga regiune și de revenirea din sectorul privat înregistrată în a doua jumătate a anului 2021.

„Piața computerelor își va continua ritmul de creștere în 2021, în ciuda problemelor continue ale lanțului de aprovizionare”, a declarat Simon Thomas, analist de cercetare, IDC Western Europe Personal Computing. „Proporția substanțială a cererii este, desigur, din partea notebook-urilor, purtată de dorința consumatorilor de dispozitive subțiri și ușoare și de trecerea din zona de companii la soluții mobile – impactul pandemiei asupra căruia va fi văzut în anii următori.”

Se așteaptă ca piața de consum din Europa de Vest să se bucure de încă un sfert de creștere robustă în Q2/2021 (+33,7% anual), în ciuda unei performanțe substanțiale în Q2/2020, oferind rate de creștere mai puțin favorabile. Creștere puternică este de așteptat să se identifice atât pentru desktop-uri, cât și pentru laptop-uri, iar cererea consistentă de jocuri este de așteptat să consolideze unitățile desktop, în ciuda penuriei pentru componentele cheie. Se anticipează o creștere generală de 16,3% pe an pentru desktop-urile de consumator. Cererea de jocuri se așteaptă să fie văzută și pe partea notebook-urilor, pe lângă trecerea continuă a consumatorilor către un dispozitiv per persoană, alimentând creșterea așteptată de 36,7% pe an în Q2/2021.

Piața computerelor din regiunea CEE și MEA este de așteptat să mențină o creștere de 9,1%, respectiv 12,3% în Q2/2021. Pentru întregul an 2021, creșterea PC-urilor este de așteptat să fie de 14,2% în CEE și să crească cu 13,7% în MEA.

Se așteaptă ca în regiunea CEE să se livreze 4,2 milioane de unități în Q2/2021, sectorul privat fiind așteptat să fie un factor important în toată regiunea, în timp ce cererea de educație încetinește. Se preconizează că regiunea MEA va marca 3,3 milioane de unități expediate în Q2/2012. Așa cum este cazul în regiunea CEE, cea mai substanțială cerere din MEA este de așteptat să vină din partea sectorului privat.

„Cererea de PC-uri continuă să fie pe traiectoria ascendentă, pe lângă cererea puternică anul trecut. Totuși, nu ne așteptăm să vedem ratele extraordinare de creștere în trimestrele următoare din 2021, înregistrate la începutul anului, pe măsură ce decolarea pieței a început în Q2/2020 odată cu pandemia COVID. Atât sectoarele de consum, cât și cele comerciale sunt prevăzute să raporteze rezultate bune în ambele regiuni. Pe termen scurt, se așteaptă o încetinire în sectorul educației, însă nu legată de lipsa cererii, ci de capacitatea de a livra produsele, provocând astfel amânarea proiectelor. Livrările către consumatori vor rămâne la cote ridicate, deoarece distribuția vaccinurilor provoacă o cerere susținută,” a spus Nikolina Jurisic, Senior Research Manager IDC Europe.

Sursa: IDC