International Data Corporation (IDC) se așteaptă ca livrările la nivel mondial de smartphone-uri recondiționate, inclusiv smartphone-uri uzate și recondiționate oficial, să atingă un total de 225,4 milioane de unități în 2020. Aceasta reprezintă o creștere de 9,2% față de cele 206,5 milioane de unități vândute în 2019. Previziunile IDC arată că livrările de smartphone-uri vor ajunge la 351,6 milioane de unități în 2024 cu o rată de creștere anuală compusă (CAGR) de 11,2% din 2019 până în 2024.

O mare parte din creșterea de 9,2% continuă să fie determinată de piețele mature pe care înlocuirea terminalelor imită o formă de subvenție pentru a-i împinge pe consumatori să le schimbe. În ultimul an, s-a constatat o creștere rapidă a programelor de schimb și a prețurilor medii de vânzare (ASP) pe numeroase canale. Ofertele premium continuă să se bazeze în mare măsură pe programele de schimb pentru a face costul inițial mai accesibil consumatorilor. Furnizorii precum Apple, Samsung și Huawei și-au implementat propriile programe cu oferte de schimb foarte agresive în comparație cu alte canale. Operatorii de telecomunicații, pe de altă parte, utilizează tranzacționarea combinată cu gruparea (planuri de familie și servicii) pentru a determina consumatorii să predea vechiul dispozitiv și să facă upgrade. Deși volumul din 2020 nu a fost atât de mare pe cât era de așteptat, piața terminalelor recondiționate a performat în continuare bine în comparație cu piața de echipamente noi, unde IDC se așteaptă la un declin de 6,4% pentru smartphone-uri pentru anul respectiv. Ca și în cazul prognozei anterioare, analiștii IDC se așteaptă să vadă o creștere de două cifre în perioada de prognoză, cu o medie de 11,8%.

„Spre deosebire de scăderile recente de pe piața smartphone-urilor noi, precum și de prognoza pentru o creștere minimă a noilor livrări în următorii câțiva ani, piața pentru smartphone-urile recondiționate nu prezintă semne de încetinire în toate părțile globului”, a spus Anthony Scarsella, manager de cercetare la Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker al IDC. „Dispozitivele recondiționate și folosite continuă să ofere alternative rentabile atât consumatorilor, cât și companiilor care doresc să economisească bani atunci când achiziționează un smartphone. îi ajută pe acești jucători să își dezvolte marca, precum și ecosistemul de aplicații, servicii și accesorii.”

* Valori prognozate

„Deși pandemia COVID-19 a adus provocări pentru participanții la piața secundară în jurul lucrătorilor cu capacitate de muncă și logistică, cea mai mare parte a industriei a reușit să satisfacă cererea de smartphone-uri recondiționate. Odată ce pandemia își va diminua efectele, cei care vor putea investi în tehnologie vor fi bine pregătiți să prospere în perioada de revenire a economiei,” a spus Will Stofega, director de programe, Telefoane mobile.

Potrivit taxonomiei IDC, un smartphone recondiționat este un dispozitiv care a fost utilizat și predat la un punct de colectare de către proprietar. Odată ce dispozitivul a fost examinat și clasificat ca fiind adecvat pentru recondiționare, acesta este trimis într-o unitate specializată pentru recondiționare și în cele din urmă este vândut printr-un canal de piață secundară. Un smartphone recondiționat nu este un „hand me down” (primit spre folosire de la un alt utilizator) sau obținut ca urmare a vânzării sau tranzacției între două persoane.

Sursa: IDC